Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Harry Potter és a menstruáló emberek
A véleményszabadság egy kevésbé népszerű velejárója, hogy véleménye a másik embernek is van, és az övé is szabad. 

Nem, a világért sem akartam a Rowling-ügyről írni. Ettől az értelmetlen, fárasztó és csúsztatásokkal teli vitától már odáig eljutottam, hogy az írónak (akinek a műveit egyébként kedvelem, de sajnos most nem az alkotói érdemeivel van tele a net) az ábrázatát sem szerettem volna látni egy darabig.

Amitől mégis billentyűzetet ragadtam, az a 'cancel culture' (az eltörlés, elnémítás kultúrája) miatt kitört műbalhé, azaz a véleményszabadság állítólagos veszélyeztetettsége miatt kialakult kollektív jajongás. 

 

„Vakító erkölcsi bizonyosság” 

 

„150 vezető értelmiségi írt közös levelet „az igazságról és a nyílt vitáról.” Ebben a mindent felforgató amerikai tüntetésekre reagálva üdvözlik a faji és szociális egyenlőtlenségek elleni harcot, amely rávilágít a tágabb értelemben vett egyenlőtlenségekre is. De „ez a szükséges szembenézés felerősített egy sor olyan erkölcsi normát és politikai elköteleződést, amelyek gyengítik a nyílt vita és különbségek elfogadásának elvét, és helyébe az ideológiai alkalmazkodás kívánalmát állítják”" – írta július 8-án a Harper's Bazaar nyomán a 444.hu.

A szerzők a cenzúra állítólagos elterjedését, „az ellentétes véleményekkel szembeni intoleranciát”, valamint a „nyilvános megszégyenítés és kirekesztés divatját” nehezményezik. Állításuk szerint egyes közpolitikai kérdések komplexitását a cancel culture hívei (új kedvenc kifejezésem) „vakító erkölcsi bizonyossággal” igyekeznek eloszlatni.

A levélírók kirúgott szerkesztőkről, újságírókról, egyetemi oktatókról beszélnek – a kárvallott személyek és az esetek konkretizálása nélkül, ami meglehetősen gyengíti az érvelésüket. Szerintük az írók és az aktivisták megélhetése kerül veszélybe, ha olyat mondanak, ami eltér a liberális konszenzustól. 

Nyilvánvalóan itt a rasszizmus és a transzfóbia „transzkritikus” álláspont eseteire kell elsősorban gondolni mint üldözött „más véleményekre”. Szembetűnő, hogy a levélírók nem pl. azzal érvelnek, hogy a kirúgás szerintük aránytalan megtorlás – azaz, nem kap meggyőző hangsúlyt, hogy a gyűlölködő vagy másokat megszégyenítő nézetek szerintük sincsenek rendben. 

Hatalmasat csalódtam Gloria Steinemben, aki aláírásával szintén csatlakozott ehhez a (néhány kivétellel) a privilégiumaival nem bíró, elitista társasághoz. Ez Steinem korábbi érdemeit nem kisebbíti, de a gesztus részéről annak fényében is furcsa, hogy pár éve az amerikai Advocate LMBTQ-magazinban leszögezte, hogy ma már többet tudunk a nemi identitásról, mint a hetvenes években, amikor „transzkritikus” esszéjét megírta, és támogatását fejezte ki a transz emberek felé. Ráadásul még pár hete, idén június 16-án is egy transz embereket támogató tweetet tett közzé – talán burkolt reakcióként a Rowling-botrányra. 

Az aláírók közül Salman Rushdie (aki ellen Homeini ajatollah 1989-ben olyan fatvát hirdetett, miszerint meg kell őt ölni) joggal nehezményezi a szólásszabadsága csorbulását. De mi köze az ő valóban súlyos esetéhez a világ leggazdagabb emberei közt helyet foglaló J. K. Rowlingnak? A sajtó erős szavakat használ az esetével kapcsolatban, keresztre feszítést, támadást, meghurcolást, boszorkányüldözést emleget – a címek alapján az olvasó igencsak kétségbe eshet. 

Talán börtönbe zárták Rowlingot? Elüldözték a hazájából? Betiltották a könyveit? Vérdíjat tűztek ki a fejére? Netán fizikailag bántalmazták? 

Nem, hanem  – ó, borzalom! – beszóltak neki a Twitteren.

Ismét bebizonyosodott, hogy a legnagyobb „hópelyhek” azok, akik előszeretettel ragasztják másokra ezt a jelzőt, és gúnyolják ki más emberek olyan problémáit, amelyeket ők, hátterüknél fogva, valószínűleg sosem fognak megtapasztalni.

Igen, tudom, hogy Rowling korábban családon belüli erőszak áldozata volt, és egyetértek transz vitapartnereivel abban, hogy a Sun bulvárlap részéről undorító húzás volt az exférj megszólaltatása. Attól azonban, hogy valaki bántalmazástúlélő, mindenben még nem lesz igaza – ugyanez igaz a transz emberekre is. Az áldozati, illetve kisebbségi státusz senkit sem tesz univerzális szakértővé. Rowling a családon belüli erőszaknak valóban áldozata, amiért együttérzést és támogatást érdemel. Ez azonban nem jogosítja fel arra, hogy más társadalmi csoportokon arányos reakciók ( = ellenvélemények) nélkül gúnyolódjon.  

 

rowling.jpg

 

Daniel Radcliffe és más HP-színészek elhatárolódtak Rowling kijelentésétől, a kiadója néhány munkatársa pedig nem hajlandó a könyvén dolgozni. Ez miért is olyan nagy baj, ők talán nem szabad emberek, és nem élhetnek a jogaikkal, többek közt a véleménynyilvánítás jogával? 

A véleményszabadság egy kevésbé népszerű velejárója, hogy véleménye a másik embernek is van, és az övé is szabad. 

A szabadságnak pedig része, hogy ragaszkodhatunk az elveinkhez, illetve az intézményünk rögzített irányelveihez (köztük pl. a rasszizmus vagy a transzfóbia tilalmához), és eldönthetjük, hogy kivel akarunk együtt dolgozni, kit akarunk támogatni, és kit hívunk meg a saját rendezvényünkre – a „deplatforming” miatti kétségbeesés is egy műhiszti (ahogy az „uninviting” is, azaz a szereplési lehetőség visszavonása). Önzés és önteltség minden egyes kiejtett szavunkért vastapsot várni. Végképp nem fogok senkiért egy könnycseppet sem hullatni, aki a másokat támadó, vagy másokat kigúnyoló véleménye miatt arányos következményekben részesül. 

A szólásszabadságot ráadásul elsősorban az államnak kell tiszteletben tartania. Azaz, nem annak sérül a szólásszabadsága, akit nem hívnak meg egy konferenciára, akinek visszavonják a felkérését beszéd megtartására egy rendezvényen, aki nem kommentelhet gátlástalanul egy egyesület vagy magánszemély közösségi oldalán, vagy akitől egy cég megvonja a támogatását (amire azelőtt sem volt kötelezett). Hanem annak, aki az adott állam területén sehol, semmilyen felületen nem nyilváníthat véleményt – nem hozhat létre egy újságot, honlapot vagy blogot, nem szervezhet saját rendezvényt, nem szólíthatja meg semmilyen formában a nézetei iránt érdeklődőket, mert különben elüldözik az országból vagy elviszik a börtönbe. 

 

„De most akkor nem szabad olyat mondani, hogy a nők menstruálnak?” 

 

Mondok egy varázsszót: kontextus. Azaz mondok kettőt: kontextus és szándék. 

Mit csinál Rowling? Embereken gúnyolódik (azokon a transz férfiakon és a magukat nem binárisként meghatározókon, akik menstruálnak, de nem női az identitásuk), aztán pedig megsértődik, amiért ezzel nem arat olyan osztatlan sikert, mint a Harry Potterrel.

Pedig valaki attól, hogy írt egy zseniális fikciót és megteremtett egy lebilincselő fantáziavilágot, a valóságban még nem biztos, hogy tévedhetetlenül eligazodik. Ha ennek ellenére közszereplőként véleményt akar nyilvánítani, hajrá, joga van hozzá, de ne tartson igényt szakértői babérokra, és ne csodálkozzon, ha lesznek, akik nem értenek vele egyet. 

Az író a „menstruáló emberek" kifejezésen akadt fenn, így közvetve a transznemű férfiak és a nem bináris emberek elismerésén, ami a radikális feminizmus transzkritikus ága (a TERF ideológia) szerint „eltörli a nőket". A TERF-nek nevezett (ám ezt a címkét elutasító, magukra inkább „genderkritikusként" utaló) feminista csoport szerint  a biológiai sajátosságok, főleg a reproduktív funkciók határozzák meg a nők elnyomását, és (ez a problémásabb nézetük) nemi identitás mint olyan, nem létezik. Azaz szerintük a transz emberek valamiféle téveszmében szenvednek, amiből ki kellene őket gyógyítani (ismerős?). Nézeteik alátámasztása érdekében gyakran vesznek rá „gyógyult", azaz „detrazícionáló" embereket a szereplésre (ismerős?) – ők, akár transzok, akár valóban nem azok, gyakran rossz lelkiállapotban levő emberek, és nem biztos, hogy korrekt dolog az egyéni nehézségeiket ideológiai célokra felhasználni. (Egy-két detransitioner egyébként sem teszi hamissá a tényt, hogy emberek ezreinek viszont jobb élete lett a nemi átmenet után – legfeljebb a körültekintőbb szabályozást lehetne az ő eseteikkel indokolni.)  Arra is elég gyakran hivatkoznak (ahogy most Rowling is), hogy vannak transz barátaik. (Ismerős?)

A TERF-ek kedvenc mantrája, hogy az olyan kijelentések, miszerint „a pénisz férfi nemiszerv", illetve „a nők menstruálnak" pusztán biológiai tények, és nehogymár a biológiai tények hangoztatásán megsértődjön valaki. Létezik egy másik verzió a szótári definícióval – „woman (n) = adult female human being, nehogymár ez bigottságnak számítson" – holott a szótárak nyilvánvalóan nem tudják lefedni a valóság teljes komplexitását, csak iránymutató meghatározásokat adnak a kiadás korának ismeretei szerint.

 

resisters.jpeg

A brit Resisters United csoport jobb sorsra érdemes köztéri szobrokra aggat a transzjogok ellen közvetve tiltakozó pólókat. 

 

Mindazonáltal általános iskolai biológia órán (ahol az alapvető ismeretek átadása, és nem a kivételek, speciális esetek ismertetése a cél) teljesen rendben vannak ezek a kijelentések. Ám pl. egy LMBTQ-workshopon (ahol a kontextus alapján a résztvevők joggal feltételezik, hogy nem a biológiát tekintjük az egyetlen valóságnak) már kevésbé. Transz emberek közt ülve – akiket valószínűleg nagyon zavar, hogy nő létükre péniszük van, vagy férfi létükre menstruálnak – meg egyenesen sértő, és kimeríti a testszégyenítés fogalmát. Ezt értem a kontextus és a szándék fontossága alatt.

Ettől még (mint ahogy Rowling állandóan veri az asztalt) 'sex is real', azaz a biológiai nem valós.    

Amit állítok, az az, hogy nem egyedül valós, mert a nemiségünknek társadalmi és pszichológiai aspektusai is vannak. 

Még ha arról lenne szó, hogy a Nők Lapját át akarnák nevezni Menstruáló Emberek Lapjának, megérteném a kiakadást – de a Rowling által nehezményezett Devex-cikkben a téma eleve a menstruáció volt, akkor pedig miért ne lehetne kitérni az érintettek speciális csoportjaira is? 

A valóság az, hogy senki sem tagadja, hogy a biológiailag női testű emberek menstruálnak (noha nem mindegyikük – remélem, a menopauzán vagy méheltávolításon átesett, netán várandós nőket nem rekesztjük ki a nők köréből), ugyanakkor az emberi létezés egyik sajátossága, hogy nemcsak a biológia határozza meg, hogy kik vagyunk. (A feministák évszázadok óta küzdenek a biológiai esszencializmus ellen, jó reggelt!) 

Ennél is szebb, hogy a Devex szervezet nehezményezett (és amúgy, a szóhasználatnál fontosabb témákat feszegető) cikke sem vitatja, hogy elsősorban nők a COVID-19 alatt fokozódó menstruációs szegénység érintettjei: „girls, women, and gender non-binary persons" illetve „girls, women, and all people who menstruate", írják. Így aztán végképp felesleges volt Rowlingnak gúnyolódnia, és a transz emberek létezésével együttélni tudókat ország-világ előtt lejáratnia. 

Még az elvileg progresszív médiumok is (helló, Index, helló, 444!) a menthetetlen, idióta vadliberális szerepét osztották a Rowlinggal egyet nem értőkre. „Hihihi, hahaha, ezek a hülye transzneműek, meg a velük szolidárisak még azt sem tudják, hogy a nők menstruálnak!" – hetekig kitartó, hálás bulvártéma.

 

„De hát Rowling trágár üzeneteket és halálos fenyegetéseket is kapott!”

 

Ez túlzás, helytelen és elítélendő. Azonban jogtalan elvárni, hogy csak azért elfogadjuk valakinek a nézeteit, mert ilyen agresszió áldozata lett. A fenyegető üzenetek nem Rowling igazát bizonyítják, hanem a vitakultúra hiányosságait. 

Önmagában attól, hogy valakit üldöznek a véleménye miatt, még nem lesz igaza.

Tévedés azt hinni, hogy a megégetett boszorkányok mindegyike bölcs asszony volt, gyógyító, akit a hatalmas tudása miatt vetettek máglyára – akadtak az áldozatok közt természetesen ilyenek is, de az inkvizíció, illetve a felhergelt, pánikoló tömeg megvádolt és kivégzett gyakorlatilag bárkit, akit ért. Ettől természetesen továbbra is sötét foltja marad a történelemnek a boszorkányüldözés, de a tényektől nem érdemes elszakadni. 

Hallottam már oltáselleneseket is azzal vigasztalódni, hogy Semmelweist is üldözték a nézeteiért. Tudom, hogy nagyon kényelmes, és gyakran hangoztatott hozzállás a „Támadnak? Akkor biztos valamit nagyon jól csinálsz!” – de a valóságban nem mindenki Semmelweis, aki szembemegy az adott kor tudományos nézeteivel. Szomorú módon az is benne van a pakliban, hogy nemes egyszerűséggel csak téved. 

Rowling is szembemegy a tudománnyal, mert a transzneműség (nemi identitás zavara, illetve nemi inkongruencia, F64.00) létezését a tudomány évtizedek óta konzekvensen elismeri, sőt a közelmúltban biológiai alapját, a nemi identitásért felelős agyi területet is azonosította. Ez utóbbi azonban nem egyenlő a nemileg eltérő személyiségvonások vagy kognitív képességek, így a női princípium igazolásával. Ezért alaptalan az a vád is, miszerint a transz emberek, vagy a velük szolidáris feministák az elnyomó nemi sztereotípiákat támogatnák.

Rowling az esszéjében is – amely, tény, szofisztikáltabb, mint a twitteres gúnyolódása  manipulatívan (egyetlen, sokat idézett mondaton belül) összemossa a nők elleni erőszak patriarchális formáit a „transzkritikus” nézetekkel szembeni ellenvéleményekkel. Igen, transzaktivisták (vagy magukat transz nőnek hazudó erőszakos férfiak?) részéről valóban születtek a nemzetközi vita során agresszív, fizikailag fenyegető és elfogadhatatlan reakciók – ugyanakkor ettől még nem kötelezhető senki arra, hogy a „transzkritikus” nézeteket magáévá tegye. Az, hogy nem, vagy nem mindenben értünk egyet Rowlinggal, nem jelenti azt, hogy egyúttal a vele szembeni agressziót jóváhagyjuk, ellenben azt sem jelenti, hogy a kulturáltan kifejtett ellenvéleményhez való jogunkat elveszítenénk. 

Kíváncsi lennék, hogy a levél iránti hazai lelkesedők (köztük néhány feminista) vajon mit szólnak ahhoz a fejleményhez, hogy a Mandiner szerzője éppen a „női princípiumról” értekező Kovács Ákost nevezte meg az eltörléskultúra egyik hazai áldozataként?

Ezek után már csak hab a tortán, hogy az eltörlés kulturája miatt aggodalmaskodó Rowling letiltotta kollégáját, Stephen Kinget. :)

Annak jegyében, hogy minket sem lehet eltörölni ;) , Márton Joci roma LMBTQ-aktivista ironikus szavaival búcsúzom:

Alig pár hónapja kezdődött el a nagy szembenézés, de már belefáradtunk. Szóval javaslom, hogy a rasszista jelzőt mindenki kerülje, ne használja. Ha legközelebb tapasztalsz valami olyat, ami sértő, akkor helyette javaslom a „másképp gondolkodót”! Ezt lehet indulatosan is mondani akár, de ne kényszerítsd a „másképp gondolkodót” arra, hogy megértse a te fájdalmad, mert a végén még PC robot lesz! Lehet, ti akartok megkeseredett, humortalan fehér embereket látni, de én nem!

 

Antoni Rita 

___________________________ 

Ez egy véleménycikk, kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (5) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) abundance (1) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) akcióhős (1) aktivizmus (9) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (2) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (2) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) antropológia (1) anya (10) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszámoló (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (10) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (3) biszexualitás (4) bizonytalan kötődés (1) biztonság (8) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) bőségmodell (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) childfree (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (3) corona (2) corona virus (1) covid19 (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (11) családon belüli erőszak (10) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dínó (1) dinoszaurusz (2) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) előadás (2) előítélet (1) előny (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (4) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (23) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (12) etika (2) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (9) feminizmus (54) fenyő (1) férfi (17) férfiak (37) férfiak elleni erőszak (1) férfiasság (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) fidesz (1) Fidesz (6) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (4) fogyasztói társadalom (3) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) frida (1) Frida (1) FRIDA (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (31) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (4) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (6) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (8) házikó (1) heteroszexualitás (17) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (7) homoszexualitás (19) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (5) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) InGen (1) ingyen lakás (1) inségmodell (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) interszexualitás (1) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) irónia (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (6) itt az idő (1) ivar (1) J. K. Rowling (1) járvány (2) játék (1) jobboldali (1) jog (2) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) jó szex (1) judith butler (2) Julia Serano (3) Jurassic Park (1) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (2) Kanada (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karantén (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kiváltság (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (4) kommentháború (2) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (2) konzervatív (3) kórház (2) kormány (2) környezetvédelem (3) korona (4) koronaszex (1) koronavírus (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) kutya (1) kutyus (1) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (3) leszbikus (8) libernyák (1) LMBT (4) lmbt (1) lmbtq (1) LMBTQ (47) LMBTQ történet (10) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) Magyar Nemzet (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) manipuláció (1) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszkulinitás (1) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megelőzés (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mérgező férfiasságkultúra (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (22) milyen a jó szex (1) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (2) monopoly (1) more than two (1) mozgalom (7) mozgássérült (1) munka (5) munkahely (5) munkahelyi diszkrimináció (6) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (22) nemi különbségek (9) nemi szerepek (23) nemi sztereotípiák (14) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (9) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (20) nők elleni erőszak (19) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (3) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (3) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) pár (1) párkapcsolat (12) party (1) patriarchátus (20) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (3) poliamoria (3) politika (13) politikai korrektség (5) politikus (2) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) privilégium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) propaganda (1) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) ragadozó (1) rák (1) rámpa (1) randevú (1) randi (1) raptor (1) rasszizmus (13) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (9) rendszerkritika (13) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Rétvári Bence (1) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) scarcity (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (3) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (24) szexedukáció (5) szexizmus (11) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) szexus (1) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (2) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (5) szülő (9) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (5) társadalom (68) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (11) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (4) testkép (3) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tisztelet (1) tizenévesek (5) többszerelműség (3) több mint kettő (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (13) törvény (2) továbbképzés (1) toxikus maszkulinitás (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (4) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (43) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vegetáriánus-vegán (1) vélemény (5) velemismegtörtént (3) velociraptor (1) vetélés (1) vicc (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása