Itt van a hús vége
Ha törődsz a dolgozó szegényekkel és az éghajlatváltozással, abba kell hagynod az állatok fogyasztását
Van-e primitívebb pánik, mint az amelyet az üres élelmiszerboltok polcai okoznak? Van-e primitívebb megkönnyebbülés, mint amit a kényelmesen beszerzett ételek nyújtanak?

A legtöbben mostanában többet főzünk, többet dokumentáljuk a főzésünk, és általában többet gondolunk az ételre. A húshiány és Trump azon döntése, hogy a veszélyeztetett munkavállalók tiltakozása ellenére nyitva tartja a vágóhidakat, sok amerikait ösztönzött arra, hogy fontolja meg, mennyire nélkülözhetetlen a hús.

Fontosabb például, mint azoknak a szegény dolgozóknak az élete, akik előállítják? Úgy tűnik: a tíz, a Fehér Ház által koronavírus gócpontként azonosított megyéből hatban olyan vágóhidak vannak, amiket az elnök kötelezett működésre.

Jonathan Safran Foer cikke

24foer1-superjumbo_2.jpg

Jun Cen illusztrációja

A Smithfield sertéshús üzem (Sioux Falls, S. D.), amely az ország sertéshúsának körülbelül 5% -át termeli, az USA egyik legnagyobb gócpontja. Az Iowa-ban, Perry-ben található Tyson üzemben 730 koronavírusos eset fordult elő - az alkalmazottak közel 60% -a érintett. Egy másik Tyson üzemben, az Iowa-i Waterloóban 1031 esetet jelentettek körülbelül 2800 munkavállaló körében.

A beteg munkavállalók a gyár leállítását jelentik, ami a vágóállatok felhalmozódásához vezet. Egyes gazdák injekciókkal abortálják a vemhes kocák magzatait. Mások kénytelenek állatokat eutanizálni, gyakran gázzal vagy lelövéssel. Elég rossz a helyzet ahhoz, hogy Chuck Grassley szenátor, egy iowai republikánus, felkérje a Trump kormányt, hogy biztosítson mentális egészségügyi segítséget a disznógazdálkodók számára.

Most az amerikaiaknak csak körülbelül fele mondja, hogy megpróbálja csökkenteni a húsfogyasztását. Pedig a húsipar szörnyű valósága jól ismert, mindazok a negatív hatások, amiket a nagyüzemi állattartás a földterületekre, közösségekre, állatokra és az emberi egészségre jelentenek, és amelyeket ismertünk már jóval azelőtt, hogy ez a járvány támadt. A hús túl szervesen épül be a kultúrába és a személyes történelembe, a Hálaadásnapi pulykától a focinézés közben elfogyasztott hotdogig. A hús egyedülállóan csodálatos illatokkal és ízekkel jár, olyan jóleső, otthonos. És mi, ha nem az otthonosság érzése, az ami elengedhetetlen?

És mégis egyre többen érzik az elkerülhetetlen változást.
Az állattenyésztést ma már elismerik a globális felmelegedés egyik fő okaként. A The Economist szerint a 25 és 34 év közötti amerikaiak egynegyede azt mondja, hogy vegetáriánusok vagy vegánok, ami az egyik oka annak, hogy a növényi alapú „húsok” értékesítése felgyorsult, és például az Impossible és Beyond burgerek az USA-ban mindenhol elérhetőek.

Az utóbbi években már nyitottunk a változásra. A Covid-19 berúgta az ajtót.
Legalábbis arra kényszerített minket, hogy figyeljünk. Amikor egy olyan kényelmetlen témáról van szó, mint a húsevés, akkor nagy a kísértés, hogy úgy tegyünk mintha a tudomány egyértelműen a húsfogyasztás mellett állna, vagy hogy megnyugvást találjunk a megvalósíthatatlan kivételekben, vagy hogy úgy beszéljünk az egészről, mintha csak elméleti lenne a kérdés. Még a legfigyelmesebb emberek közül is sokan vannak, akik nem foglalkoznak a nagyüzemi állattartás problémáival. Mint ahogy a klímaváltozással és a jövedelmi egyenlőtlenségekkel sem szokás foglalkozni, hogy a saját tányérunkon megjelenő paradoxonokról már ne is beszéljünk. Ezen bezártsággal teli hónapok egyik váratlan mellékhatása az, hogy nehéz nem gondolkodni a önmeghatározásunkhoz fontos dolgokról.

Nem tudjuk megvédeni a környezetet, és közben továbbra is rendszeresen húst enni. Ez nem egy vitatható, szubjektív vélemény, hanem banális igazság. Függetlenül attól, hogy Whoppers-é vagy bio fűvel táplált steakké válnak, a tehenek hatalmas mennyiségű metánt, üvegházhatást okozó gázt termelnek. Ha a "tehenek" egy ország lenne, akkor a világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója lenne. A Project Drawdown kutatási igazgatója szerint - ez egy nonprofit szervezet, amely az éghajlatváltozás kezelésére szolgáló megoldások modellezésére törekszik - egy növényi alapú étrendre váltás "a legfontosabb hozzájárulás, amit bárki tehet a globális felmelegedés megfordításához."

Az amerikaiak túlnyomórészt elfogadják az éghajlatváltozás tudományát. A republikánusok és a demokraták többsége szerint az Egyesült Államoknak a párizsi klímamegállapodásban kellett volna maradnia. Nincs szükségünk új információkra és új értékekre. Csak a nyitott ajtón kell keresztülmennünk.

Nem állíthatjuk, hogy törődünk az állatok jólétével, miközben továbbra is rendszeresen eszünk húst. A gazdálkodási rendszert, amelyre támaszkodunk, nyomorúság szövi át. A modern csirkék annyira genetikailag módosítottak, hogy testük fájdalom börtönévé vált még akkor is, ha kinyitjuk ketreceiket. A pulykákat annyira elhízottá tették, hogy nem képesek reprodukálódni mesterséges megtermékenyítés nélkül. Az anyatehenektől az elválasztás ideje előtt elszakítják a borjaikat, akut szorongást okozva, amelyet hallhatunk a sírásukon, és empirikusan mérhetünk a testükben lévő kortizol szintjén keresztül.

Semmi címke vagy tanúsítvány nem tudja megakadályozni az ilyen kegyetlenséget. Nincs szükség állatjogi aktivistára, hogy az ujjával mutogasson ránk. Nem kell, hogy meggyőzzön arról, amit már tudunk. Meg kell hallgatnunk magunkat.

Nem tudunk védekezni a járványok ellen, miközben továbbra is rendszeresen eszünk húst. Nagy figyelmet szenteltek a húspiacoknak, de a gyárgazdaságok, különösen a baromfitenyésztő gazdaságok fontosabb táptalajt jelentenek a világjárványok számára. Ezenkívül a CDC arról számol be, hogy négy új vagy kialakuló fertőző betegség közül három zoonózis - azaz az állatokkal fennálló problematikus kapcsolatunk következménye. 

Magától értetődik, hogy biztonságban akarunk lenni. Tudjuk, hogy mit kéne tennünk ezért. De a vágy és a tudás nem elegendő.

Ez nem az én véleményem, vagy bárki másé, még ha hajlamosak is vagyunk ezeket az információkat a vélemény rovatokban közzétenni. És az állattenyésztés komoly kérdéseire adott leggyakoribb válaszok nem vélemények.

Nem kell állati fehérje? Nem.

Hosszabb ideig élhetünk, egészségesebben élhetünk nélküle. A legtöbb amerikai felnőtt nagyjából kétszeresét megeszi az ajánlott fehérjebevitelnek - ideértve a vegetáriánusokat is, akik 70% -kal többet fogyasztanak, mint amennyire szükségük van. Azok az emberek, akik magas állati fehérjetartalmú étrendet fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, cukorbetegségben és veseelégtelenségben. A hús, mint a torta, természetesen az egészséges étrend része lehet. De egy jó táplálkozási tanácsadó nem javasolja túlságosan sütemény fogyasztását.

Ha hagyjuk, hogy a mostani nagyüzemi állattartásra épülő húsipar összeomoljon, nem fognak szenvedni a mezőgazdasági termelők? Nem.

Azok a vállalatok, amelyek a nevükben beszélnek, miközben kihasználják őket, nem járnak majd jól. Ma kevesebb amerikai mezőgazdasági termelő van, mint a polgárháború alatt, annak ellenére, hogy Amerika népessége csaknem tizenegyszeresére nőtt. Ez nem baleset, hanem üzleti modell. Az állattenyésztés ipari komplexumának álma az, hogy a gazdaságok teljesen automatizáltak legyenek. A növényi alapú élelmiszerek és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok felé való haladás sokkal több munkahelyet teremtne, mint amennyinek véget vetne.

Nem kell az én szavamra hallgatni, kérdezzen meg a gazdát, hogy szívesen látná-e az ipari, nagyüzemi gazdálkodás végét.

Nem elitista egy hús fogyasztás elleni mozgalom? Nem.

Egy 2015. évi tanulmány megállapította, hogy a vegetáriánus étrend évente 750 dollárral olcsóbb, mint a hús alapú étrend. A kisebbségekhez tartozó emberek vagy szegénységben élők nagyobb arányban vegetáriánusok és nagyobb arányban elszenvedői a gyárgazdálkodás brutalitásának. A vágóhíd alkalmazottai, akiket jelenleg veszélyeztetnek a húsfüggőség kielégítése miatt, elsősorban a kisebbségekhez tartoznak. Azt állítani, hogy egy olcsóbb, egészségesebb, kevésbé kihasználására alapuló termelés elitista, valójában pont hogy a nagyvállalati propaganda. 

Nem tudunk együtt dolgozni a nagyipari élelmiszer-előállító vállalatokkal az élelmiszerrendszer fejlesztésén? Nem.

Nos, hacsak nem gondolja, hogy azok, akik a kizsákmányolás révén hatalmassá váltak, önként megsemmisítik azokat a módszereket, amelyek hatalmas vagyont adtak nekik. A gyárgazdálkodás olyan a valódi gazdálkodáshoz képest, mint a tiltott monopóliumok a kisvállalkozásokhoz képest. Ha a kormány egy évre megvonná a 38 milliárd dolláros plusz összeget, amit kedvezményként és támogatásként ad, és a hús- és tejipari társaságoknak a normál kapitalista szabályok szerint kellene játszani, az örökre megsemmisítené őket. Ez az ipar nem tudna túlélni a szabad piacon.

Talán jobban, mint bármely más étel, a hús mind kényelmet, mind kellemetlenséget jelent. Ez megnehezítheti a tudatos cselekedeteinket. Tényleg kiszoríthatjuk-e a húst a tányérok középpontjából? Lehetetlennek tűnik, miközben egyszerűen elkerülhetetlennel.

Azzal a rémülettel, amivel ez a világjárvány áthat minket, ha újraértékeljük mi fontos, megláthatjuk a nyitott ajtót, ami mindig is rendelkezésünkre állt. Mint egy álomban, ahol otthonainkban olyan szobákat találunk, amelyek ismeretlenek számunkra, úgy érezzük, hogy van egy jobb étkezési mód, a valódi értékeinkhez közelebbi élet. A másik oldalon nem valami új vár, hanem valami, ami a múltból szólít - egy olyan világból, amelyben a gazdák nem csak távoli legendák voltak, a megkínozott testek nem számítottak ételnek, és a bolygó nem csak a számla volt étkezés végén.

Egyik étkezés a másik után, ideje átlépni a küszöböt. A túloldalon otthon leszünk.

A cikk eredetileg a New York Timesban jelent meg, és Keszler Dorka fordította.

Jonathan Safran Foer az „Állatok a tányéromon” és a „We are the weather” könyvek szerzője.
A témában ajánljuk még a szerző egy másik könyve, az Állatok a tányéron című könyve nyomán született cikket.

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (5) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) abundance (1) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) akcióhős (1) aktivizmus (9) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (2) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) antropológia (1) anya (10) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszámoló (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (10) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (3) biszexualitás (4) bizonytalan kötődés (1) biztonság (8) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) bőségmodell (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) childfree (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (3) corona (2) corona virus (1) covid19 (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (11) családon belüli erőszak (10) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dínó (1) dinoszaurusz (2) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) előadás (2) előny (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (4) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (23) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (12) etika (2) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (9) feminizmus (54) fenyő (1) férfi (17) férfiak (37) férfiak elleni erőszak (1) férfiasság (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) fidesz (1) Fidesz (6) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (4) fogyasztói társadalom (3) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) frida (1) FRIDA (1) Frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (31) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (4) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) grant (1) Grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (6) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (8) házikó (1) heteroszexualitás (17) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (7) homoszexualitás (19) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (5) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) InGen (1) ingyen lakás (1) inségmodell (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) interszexualitás (1) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) irónia (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (6) itt az idő (1) ivar (1) J. K. Rowling (1) járvány (2) játék (1) jobboldali (1) jog (2) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) jó szex (1) judith butler (2) Julia Serano (3) Jurassic Park (1) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (2) Kanada (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karantén (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kiváltság (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (4) kommentháború (2) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (2) konzervatív (3) kórház (2) kormány (2) környezetvédelem (3) korona (4) koronaszex (1) koronavírus (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) kutya (1) kutyus (1) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (3) leszbikus (8) libernyák (1) lmbt (1) LMBT (4) lmbtq (1) LMBTQ (47) LMBTQ történet (10) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) Magyar Nemzet (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) manipuláció (1) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszkulinitás (1) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megelőzés (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mérgező férfiasságkultúra (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (22) milyen a jó szex (1) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (2) monopoly (1) more than two (1) mozgalom (7) mozgássérült (1) munka (5) munkahely (5) munkahelyi diszkrimináció (6) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (22) nemi különbségek (9) nemi szerepek (23) nemi sztereotípiák (14) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (9) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (20) nők elleni erőszak (19) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (3) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (3) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) pár (1) párkapcsolat (12) party (1) patriarchátus (20) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (3) poliamoria (3) politika (13) politikai korrektség (5) politikus (2) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) privilégium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) propaganda (1) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) ragadozó (1) rák (1) rámpa (1) randevú (1) randi (1) raptor (1) rasszizmus (12) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (12) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Rétvári Bence (1) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) scarcity (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (3) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (24) szexedukáció (5) szexizmus (10) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) szexus (1) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (5) szülő (9) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (5) társadalom (67) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (11) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (4) testkép (3) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tisztelet (1) tizenévesek (5) többszerelműség (3) több mint kettő (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (13) törvény (2) továbbképzés (1) toxikus maszkulinitás (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (4) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (43) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vegetáriánus-vegán (1) vélemény (5) velemismegtörtént (3) velociraptor (1) vetélés (1) vicc (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő