22 jel, hogy a partnered veszélyes és manipulatív

A SzabadNem csapat egyik fő célja, hogy segítsünk az embereknek boldog, kiteljesítő párkapcsolatokat építeni. Ennek első lépése, hogy mindenki megtanulja felismerni, ha a parnere veszélyes rá (vagy a gyerekeire: ma is hír volt, hogy megölt egy bántalmazó apa két gyereket). A veszélyes, manipulatív partner felismerésében segíthet az alábbi cikk. Felsorolunk 22 olyan dolgot, ami jelzi, ha a partnered veszélyes és manipulálni próbál.

Amennyiben nem csak kíváncsiságból olvasod az lenti pontokat, hanem felismered bármelyiket az alábbi jelek közül a partnered viselkedésében, lehet, hogy már bajban vagy.

Ne aggódj – nem vagy egyedül.

Mint sokakat, téged is elvakíthat a szerelem, és meglehet, nem veszed észre, mennyire mérgező kapcsolatban élsz, amíg véget nem ér.

Kifogásokat keresel a viselkedésére, mert nem akarsz szembenézni a ténnyel, hogy a partnered egy seggfej.

Néha teljesen abba az irányba manipulálnak, hogy maradj a kapcsolatban... de nem kell így tenned.

Nem kell együtt maradnod valakivel, aki nem tesz boldoggá – és legkevésbé sem tartozol szeretni valakit, aki boldogtalanná tesz.

Az alábbi lista hasznos lehet mindazok számára, akik azért kattintottak ide, mert attól tartanak, veszélyes és/vagy manipulatív kapcsolatban vannak.

 

1. Elválaszt a családodtól és a barátaidtól.

Volt már olyan, hogy lebeszélt arról, hogy hazamenj vagy fölhívd a legjobb barátnődet?50-shades-of-grey-szurke-otven-arnyalata-film-cosmopolitan415x275.png

2. Minden szituáció róla és az érzéseiről szól.

Mikor volt utoljára olyan, hogy figyelmesen végighallgatta, mi történt veled és hogy érzed magad mostanában?

3. Minden helyzetet úgy állít be, mintha ő lenne az áldozat.

El szokta ismerni, ha hibázott? Vagy mindig más a hibás és ő az ártatlan áldozat?

4. Nem lehet vele semmi problémád, amit ne fordítana ellened. És soha nem ismeri el, hogy jogosak az érzéseid.

Ha (jogos) kritikát fogalmazol meg vele szemben, hogy reagál? Elfogadja, átgondolja? Vagy azonnal visszatámad? Úgy érzed, neked soha nem lehet igazad, bármit is mondasz?

5. Megpróbálja a szabadidődet teljes kontroll alatt tartani, megmondja, kivel találkozhatsz, és kivel nem.

Volt már olyan, hogy megtiltotta, hogy találkozz valakivel, aki neki nem volt szimpatikus?00123248.jpeg

6. Bármi történik, azt a te hibádként állítja be. Minden miattad történik.

Rád szokta fogni, ha valami nem jól sikerül?

7. Félsz elmondani neki bármit, mert csak ordibál veled, vagy negatív megjegyzéseket kapsz válaszul.

Mikor volt utoljára olyan, hogy megértően végighallgatott?

8. Múltbeli szívességeket és ajándékokat sorakoztat fel érvként, ha vitára kerül a sor.

Fel szokta sorolni, mit meg nem tett érted? Elvárja, hogy hálás legyél ezekért, és ne pampogj tovább?

9. Ha folyton azzal gyanúsít, hogy megcsalod, könnyen lehet, hogy ő a hűtlen fél a kapcsolatban.

Folyton féltékenykedik? Nem bízik benned, pedig nem is adtál okot a bizalmatlanságra?

10. Szeret leszólni téged mások előtt. Igyekszik rávenni másokat, hogy  ők is szóljanak le téged.

Érezted már magad megalázva vagy megszégyenítve, ha közösen voltatok társaságban?bd7904e640dcbe50e2d167741a140c35.jpg

11. Nem fog rád időt szakítani, ha kicsit is kényelmetlen a számára.

Folyton te alkalmazkodsz az ő időbeosztásához?

12. Nem törődik az igényeiddel és szükségleteiddel: ha például minden nap edzeni jársz, mert ettől jól érzed magadat, akkor minden nap veszekedni fog veled erről, amíg emiatt az ártalmatlan szokásod miatt el nem kezdesz bűntudatot érezni.

Veszekszik veled rendszeresen? Ezzel vesz rá, hogy bűntudatod legyen a szokásaid miatt?

13. Átveszi a pénz felett az irányítást, minden pénzügyre rálátást akar. Hiszen nem hagyhatod el úgy, ha ő kezeli a pénzedet. Ez nagyon megnehezítheti a menekülést, főleg, ha már elválasztott a családodtól és a barátaidtól.

Van-e hozzáférésed a saját bankszámládhoz? Van-e olyan pénzösszeg vagy pénzforrás, ami felett csak te rendelkezel?

14. Nem bízik benned, ha ellenkező nembeli barátaid vannak.

Mérges és féltékeny, ha az exeddel, esetleg egy jóképű kollégáddal találkozol?

15. Anyagi forrásain felül költekezik. Általában azok az emberek, akik nagyösszegű tartozásokat halmoznak fel, mert nem tudják visszafogni az impulzív vásárlásaikat, kevésbé jó partnerek, mint azok, akik hosszú távú pénzügyi stabilitásra törekednek.

Tőled várja, hogy beszállj az ő hitelének törlesztésébe?

16. Nem vesz részt a házimunkában, mindig kifogásokat keres alóla. De azért azt elvárja, hogy te mindent rendben tarts a közös otthonotokban.

Egyenlően oszlik-e meg a házimunka köztetek?

17. Nem tartja tiszteletben a magánéletedet. De amikor ezt szóvá teszed, te leszel az, aki „túlreagálta”.

Belenéz a telefonodba? Beleolvas az emailjeidbe? És kikéri magának, hogy neki joga van ehhez?20002571_5e7e9e23b7d5364cc02abfa50a727783_wm.jpg

18. Nem igazán engedi, hogy valódi érzelmeket mutass. Bűntudatot ébreszt benned amiatt, hogy vannak érzéseid.

Kinevet, ha elérzékenyülsz? Kigúnyol, ha sírsz?

19. Nem engedi, hogy személyes tulajdonod legyen. De te nem nyúlhatsz az ő dolgaihoz.

Mik azok a tárgyak, eszközök, amik csak a tieid?

20. Az összes barátod szerint rossz döntés a részedről, hogy vele vagy. Te viszont próbálod győzködni őket, hogy „de hát ő nem is olyan valójában”. Hogy a barátaid csak azért nem értik az egészet, mert nem ismerik őt úgy, mint te.

Van olyan barátod, aki szerint nem tesz jót neked ez a kapcsolat?

21. Nagyon kritikus a hobbijaiddal, érdeklődési köreiddel, személyes megjelenéseddel szemben.

Mikor történt utoljára, hogy megdícsérte a kinézetedet? Hogy bíztatott a hobbid folytatására?

22. Megpróbálja elérni, hogy mindenben tőle függj.

Nem szereti, ha egyedül hozol döntéseket?

– – –

Ha a fentiek közül sok illik rátok, az komoly jel lehet arra, hogy egy bántalmazó kapcsolatban élsz.

Ha ez a helyzet, akkor érdemes lehet tovább olvasnod a témában. Érdemes lehet segítséget is kérni, főleg, ha anyagi és fizikai függésben élsz. Például a NANE Egyesület működtet információs segélyvonalat, és a honlapjukon is rengeteg hasznos anyag érhető el.

Tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Nők tömegei jöttek már ki bántalmazó kapcsolatból. Az interneten rengeteg személyes történetet találsz. Olvasd el őket, meríts erőt belőlük. Aztán pedig lépj kapcsolatba olyan nőkkel, akik hasonló élethelyzetben vannak/voltak, és segítsetek egymásnak. És ha készen állsz rá: szakíts vele, hagyd el, válj el tőle.

Utólag meg fogod köszönni magadnak.

 

A cikk Kendős Karolina & Molnár Dorottya közreműködésével született.
A cikkhez fölhasználtuk Hattie Gladwell párkapcsolati tanácsait.

 

Kommentelés itt!

 

 

Kapcsolódó cikkek a SzabadNem-en:

 11 kérdés, mielőtt férjhez mész

UNBELIEVABLE – egy nemierőszak-áldozat igaz története a Netflix minisorozatában, 2019

Egy családsegítő tehetetlensége

Az exem öt éve megölte a hathónapos fiamat - ne legyen több áldozat!

Nem szerelemféltés: gyilkosság

 

 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (6) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) aktivizmus (8) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (1) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) anya (9) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (9) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (2) biszexualitás (2) bizonytalan kötődés (1) biztonság (7) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (2) corona (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (11) családon belüli erőszak (11) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dinoszaurusz (1) diszkrimináció (8) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (3) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (22) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (11) etika (1) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (10) feminizmus (52) fenyő (1) férfi (16) férfiak (36) férfiak elleni erőszak (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) Fidesz (4) fidesz (1) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (2) fogyasztói társadalom (1) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) frida (1) FRIDA (1) Frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (29) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (3) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) grant (1) Grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (5) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (7) házikó (1) heteroszexualitás (15) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (5) homoszexualitás (17) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (4) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) ingyen lakás (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (5) itt az idő (1) járvány (1) játék (1) jobboldali (1) jog (1) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) judith butler (3) Julia Serano (3) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (1) Kanada (1) kapitalizmus (3) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (3) kommentháború (1) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (3) konzervatív (2) kórház (2) kormány (1) környezetvédelem (3) korona (2) koronaszex (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (1) leszbikus (8) LMBT (2) lmbt (1) lmbtq (1) LMBTQ (41) LMBTQ történet (8) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (2) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (21) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (3) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (1) monopoly (1) mozgalom (8) munka (6) munkahely (6) munkahelyi diszkrimináció (7) munkás (3) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (21) nemi különbségek (9) nemi szerepek (23) nemi sztereotípiák (14) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (10) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (20) nők elleni erőszak (21) nőtörténet (1) nőügyek (8) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (2) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (2) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) párkapcsolat (9) party (1) patriarchátus (20) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (2) poliamoria (2) politika (9) politikai korrektség (5) politikus (1) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) Prizma (2) Prizma közösség (2) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) rák (1) randevú (1) randi (1) rasszizmus (11) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (13) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (2) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (22) szexedukáció (5) szexizmus (8) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (4) szülő (6) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (5) társadalom (63) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (10) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (3) testkép (2) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tizenévesek (5) többszerelműség (2) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (12) törvény (2) továbbképzés (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (2) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (40) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vélemény (4) velemismegtörtént (3) vetélés (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő