Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A pozitív testkép mindenkit megillet
A 16 éves Barna Karina alábbi írásával elnyerte a Legyen szabad a nem! pályázat megosztott harmadik díját.

A feminizmus alapelve az egyenlőség az élet minden színterén mindenkinek. Ez sok mindenbe beleszőhető, de most nézzük meg, milyen szinten teljesül a külső alapján való megítélés szempontjából. 

A pozitív testkép gondolata a kilencvenes évekre vezethető vissza - ekkor indult mozgalom az egyre terjedő táplálkozási zavarok miatt. 1996-ban létrehozták a The Body Positive nevű szervezetet, melynek célja:

az emberek visszaterelése a belső bölcsességükhöz egy harmonikusabb életért és önmaguk elfogadásáért.

A kifejezéshez később társult egy második jelentés azzal az üzenettel, hogy minden test egyformán, a maga sajátos módján szép. Összefoglalva tehát az alapvető törekvés a táplálkozási zavarokból való felépülés és a testünk elfogadása.

 bodiposi.jpg

Megan Jayne Crabble, a Body Positive Power c. könyv szerzője, miután felépült az anorexiából (Kép: Twitter) 

 

Ami ezt a legnehezebben kivitelezhetővé teszi, az a média, akár a tévét, reklámokat, akár a közösségi média mai példaképeit nézzük: reklámok és Instagram bejegyzések sokasága arról, hogy mennyivel boldogabb a posztolók élete, amióta az adott fogyasztó teát, gyógyszert szedik. Néhány cég ugyan elmerészkedik odáig, hogy a kampányukat, kollekciójukat az emberek különbözőségének szentelik, de ez legtöbbször csak üres ígéret marad. Sokszor egyenesen kijelentik: ők bizony nem fognak teltebb vagy transznemű modellt engedni a kifutójukra, mert nem illik bele a cég arculatába.

 

mode_magazine.jpg

 

Arra, milyen módon értik félre a "body positivity" a mozgalmat, felfedezhetünk néhány ismétlődő mintázatot. Vannak például, akik szerint egy nem tökéletes testet mutogatni, példának állítani káros hatást tesz az emberekre. Számukra a vékony egyenlő az egészségessel, ami alapvetően nem igaz. A probléma a másik oldalról is megfigyelhető, mivel akadnak, akik kisajátítják a pozitív testképet. Az ő elméletük szerint azoknak, akik nem teltkarcsúak, nincs szüksége ilyen módú támogatásra, hiszen velük szemben visszafogottabb a negatív diszkrimináció. Az ő életüket nem nehezíti meg a testsúlyuk. Ez az irány éppen annyira téves, mint az előbbi. Mi garantálja, hogy a boldogságot kilóban mérik?  Közrejátszhat sok tényező, amire nem is gondolunk, amikor megpillantunk valakit. Genetika, betegség, de minden szempont közül a legfontosabb: az saját boldogsága. Mert magunkon kívül nincs jogunk egy másik embert megítélni, kritizálni.

Még egy része ennek a mozgalomnak, ami sokak számára idegen, az az, hogy bizony nemcsak a nők tartoznak az érintettek közé. A férfiaknak és más nemi identitásúaknak is ugyanúgy kijár a bátorítás. Bőven jut nekik is a sztereotípiákból, lenézésből.

 

zach_miko.jpg

Zach Miko, az első plus size férfi modell (Kép: Facebook) 

 

A legkönnyebben észrevehető példa a modellvilágban figyelhető meg. Mondhatjuk azt, hogy egyre elfogadóbb, sokszínűbbek a kifutók, akár nemzetiségre, alakra vagy nemekre gondolunk. Több, a maga módján sajátos női modell is példaképe lehet a fiataloknak vagy felnőtteknek. De mi a helyzet a többi nemmel? Örülünk nekik és megszoktuk a változatosságot náluk is? Ha megkérdezünk pár embert magunk körül, könnyen meglesz a válasz. Sajnos, ellentétben a nők támogatottságával, a férfiak hátrányban vannak. Az első molett férfi modellt, Zach Miko-t 2016-ban fedezték fel. Az első transznemű plus-size modell, Shay Neary ugyanekkor kapta meg a szerződését. A nőknél ugyanez már az 1990-es években megtörtént, amikor Melissa Aronson-t (művésznevén Emme-t) leszerződtették. 

 

shay_neary.jpg

Shay Neary (Kép: Twitter) 

 

Ezt a példát, akár a hétköznapi életre is rávetíthetjük, hiszen sok helyzetben egy ’plus size’ ember dolga nehezebb. A sok negatív kritikával, bíráló pillantással és internetes trollokkal nehéz elbánni és ebből a harcból sértetlenül kikerülni. Sok esetben a háttértörténettel együtt egy teljesen más képet kapnánk. A feminizmus mindenkié, egyaránt minden emberért létezik, legyen nő, férfi, vagy éppen más opció, amit regisztrációnál nem ajánlanak fel. 

A mai világ technológiai fejlettsége sokkal könnyebbé teszi az információáramlást, ezzel több embert elér a mozgalom, és az újabb generációk már egy elfogadóbb társadalom részei lehetnek. Azonban az internet ilyen szempontból hátrány is, mivel ahogyan az információ, úgy a kritika, gyűlölet is akadálytalanul elérhet bárkit. Nehéz úgy lelki békét és megnyugvást találni, ha ki vagy téve online zaklatásnak. Sok esetben egy komment, amit talán viccesnek szántak, akár életeket indíthat meg a lejtőn lefelé. Fontos lenne, hogy mindenki a szólásszabadság mellett is gondoljon át minden hozzászólást, hiszen érzékeny pontot érinthet.

Sokak szerint a "body positivity" mozgalom mostanra annyira felkapott és elterjedt, hogy már nincs is jelentősége. A mainstream kategóriába sorolják, ezzel kifejezve, hogy ma már trendi hinni benne és sokan csak a szimpátia elnyeréséért követik. Viszont a rossz reklám is reklám. Azok, akik ellene vannak és ezt a véleményt hangoztatják, csak azt érik el, hogy egyre több helyre jutnak el az elfogadás eszméi.

 

emme_foto_alex_chatalin.jpg

Emme Aronson, az egyik első plus size modell (Fotó: Alex Chatalin) 

Nagy befolyása van a hírességeknek, hiszen emberek ezrei (ha nem többen) követik őket. Nekik kellene pozitív példát mutatni. Mégis sokan nem veszik komolyan azt, mekkora hatásuk van a hétköznapi vagy éppen a nem hétköznapi emberekre, nem figyelnek arra, hogy egy- egy kijelentés milyen válaszreakciót válthat ki. Talán a pénz figyelembe vétele mellett arra is koncentrálhatnának, hogy többet tegyenek hozzá az emberiség értékeihez. Egy márkás ruha helyett ültethetnének néhány fát. A fogyasztószerek reklámozása helyett megoszthatnának néhány egészséges receptet. Az anyagi értékek helyett lehetne az emberségük a fő.

Azonban vannak, akik számára a jó példa, az elfogadás elsőbbséget élvez, vegyük példának Harry Stylest, aki a koncertjein is kiáll az emberek különbözősége mellett. Emma Watson is példakép lehet a hozzáállásával vagy éppen Meghan Markle, az első az angol királyi családból, aki helyzetét a feminizmus és egyenjogúság javára használja.

Én Megan Jayne Crabbe-t szeretném kiemelni, hiszen számomra ő járult hozzá a leginkább ahhoz, hogy pozitív fényben lássam a testemet.

Sok nagyobb befolyással rendelkező híresség hallathatná a hangját, hiszen ezzel hozzájárulhatnának egy egészségesebb és egyenlőbb társadalomhoz, ahelyett, hogy egymás ellen uszítanának minket.

Szerintem maga a feminizmus mindenkinek mást jelent, éppen azt, amire a szüksége van egyfajta védelemként. Mindenki életében történt olyan, amit legszívesebben kitörölne, csak nyomna egy delete-et. Ezek a történések mély nyomot hagynak bennünk, legyen szó arról, hogy kíméletlenül viselkedtek veled az iskolában, a szüleid túlságosan bekorlátoztak vagy még rosszabb tapasztalatokról. Küzdeni kell azért, hogy ilyesmi mással ne történhessen meg. Merni kell kiállni és elmondani mit gondolsz, mit érzel még akkor is, ha félsz, hogy lavinát indítasz el ezzel. Összegyűjteni a bátorságod és önbizalmadat, megszólalni, kiállni magad mellett, és ha kell, segítséget kérni nehéz. Mégis, higgy abban, hogy te leszel az, aki meg tudja csinálni! Egy nap rólad fognak példát venni. Talán nem százezren, csak ketten, de mégis fel fognak rád nézni. Mindenkinek joga van önmagának lenni és a saját bőrében boldognak lenni, számomra ezt jelenti a feminizmus.

Barna Karina 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Nemi szerepek és sztereotípiák, nemi identitások, szexuális orientációk, a nemek társadalmi egyenlősége, metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ – minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. Kapcsolat: SzabadNemBlog@gmail.com

Bejegyzések

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (4) #velemismegtörtént (3) 19. század (3) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (2) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) aktivizmus (8) áldozat (3) áldozathibáztatás (2) álhír (1) alkoholizmus (2) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) anya (7) anyuka (2) apa (6) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (5) biológiai meghatározottság (2) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) bizonytalan kötődés (1) biztonság (7) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (9) családon belüli erőszak (8) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dinoszaurusz (1) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsihád (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (7) egyenlő bánásmód (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (3) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcscsősz (1) erőszak (17) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (11) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facebook (5) facepalm (1) falu (1) falucska (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (7) feminizmus (19) fenntarthatóság (1) fenyő (1) férfi (11) férfiak (9) férfiak elleni erőszak (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) Fidesz (4) fidesz (1) film (3) filmfesztivál (1) fiúk (1) főállású apa (1) főállású szülő (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (3) fogyasztói társadalom (2) fogyatékossággal élők (1) földművelés (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) frida (1) FRIDA (1) Frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (25) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (2) gender identitás (2) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (1) gyakornok (1) gyerek (4) gyerekek (15) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyilkosság (1) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (2) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (5) házikó (1) heteroszexualitás (11) heti gender (1) hírek (1) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (4) homoszexualitás (13) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (3) hülye kérdés (1) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (1) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (1) igazgató (1) ingyen lakás (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (21) intimitás (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) Írország (1) ISIS (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Iszlám Állam (1) Isztambuli Egyezmény (4) itt az idő (1) játék (1) Jinwar (1) jobboldali (1) jog (1) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) judith butler (1) Julia Serano (2) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (3) kommentháború (1) kommuna (1) kommunikáció (1) konferencia (1) könyv (1) konzervatív (2) kórház (1) kormány (1) környezetvédelem (3) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (3) leghülyébb kérdés (1) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) Lengyelország (1) leszbikus (5) lmbt (1) LMBT (1) lmbtq (1) LMBTQ (8) LMBTQ történet (8) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) mázli (1) mécses (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (1) meleg férfi (2) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) mentális betegség (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (19) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monopoly (1) mozgalom (7) munka (2) munkahely (3) munkahelyi diszkrimináció (5) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (2) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (2) Németország (1) nemi betegség (1) nemi erőszak (2) nemi identitás (19) nemi különbségek (7) nemi szerepek (18) nemi sztereotípiák (10) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (6) nőgyűlölet (13) női orgazmus (1) női sors (2) nők (16) nők elleni erőszak (16) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyomor (2) O1G (2) ökológia (1) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (1) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (2) online magazin (1) önrendelkezés (3) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) párkapcsolat (2) party (1) patriarchátus (18) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) politika (8) politikai korrektség (4) politikus (1) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) Prizma (2) Prizma közösség (2) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (14) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) rák (1) Rakka (1) rasszizmus (8) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (11) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (1) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) szerelem (1) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (4) szexedukáció (3) szexizmus (7) szexológia (7) szexrabszolgaság (1) szexuális egészség (2) szexuális erőszak (14) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexualitás (5) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (3) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (6) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (4) szülő (5) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (2) társadalom (9) társadalomkritika (1) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (9) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) terrorizmus (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (3) testkép (1) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (2) tizenévesek (4) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (11) törvény (2) továbbképzés (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (1) transzgender (16) transzkritikus (4) transzneműség (22) transz férfi (3) Trans Film Fest (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) utópia (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) vélemény (3) velemismegtörtént (3) vetélés (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő

Moderálási alapelvek:

Frissítés: Mostantól a Facebook-oldalunkon tudtok hozzászólni.

Mivel sok, pezsgő, színvonalas blogot láttunk elnéptelenedni az öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem az építő kritikáról, de még nem is az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekről van szó. Ezeket igyekszünk tőlünk telhető módon megválaszolni. Fenntartjuk viszont a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.