Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fiú-lány barátságok előnyei
A fiú-lány barátságok megadják a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy a szigorú nemiszerep-elvárásokon kívül is felfedezhessék önmagukat, és, ideális esetben, nemi sztereotípiákat kérdőjelezzenek meg.

Gyakran szoktunk a gyerekekre lázadókként tekinteni, akik szembeszállnak szüleik merev gondolkodásmódjával. E narratívában nyilvánul meg a reményünk, miszerint a következő generáció képes lesz az elődök hibáit kiküszöbölni és az elfogultságukat meghaladni. Sajnos azonban ez nem mindig igaz. 

Sokszor figyelmen kívül hagyjuk a gyerekek konzervatív oldalát, amit legkönnyebben talán a nemi szerepekhez és sztereotípiákhoz fűződő viszonyukban lehet tetten érni.

Miközben egyre több felnőtt képes a nemek kérdését változatos spektrumként kezelni, számos gyerek még mindig merev határvonalat húz „fiú” és „lány” közé, és nagy buzgalommal védi a kategóriák sértetlenségét. „A fiúk nem ugróköteleznek, és nem barátkoznak lányokkal” – okította például a fiamat egyik barátja. 

friendship01.jpg

Az élet ugrókötelezés nélkül lehet teljes - lánybarátok nélkül nem

 

A fiú-lány barátságok nagyon is fontosak.

A fiú-lány barátságok megadják a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy a szigorú nemiszerep-elvárásokon kívül is felfedezhessék önmagukat, és, ideális esetben, sztereotípiákat kérdőjelezzenek meg.

Egy lány, ha fiúval játszik, nyugodtan lehet versengő, még ha ezt a jellemvonást általában a fiúkhoz társítják is.

Egy fiú, ha lánnyal játszik, lehet cserfes és szabadon engedheti az érzéseit, nem kell attól tartania, hogy „lányosnak” bélyegzik.

A gyerekek így olyan oldalait fedezhetik fel a személyiségüknek, amelyeket máskülönben a társadalmi nyomás hatására elfojtanának.

E barátságok arra is megadják a lehetőséget a gyerekeknek, hogy felkészüljenek azon felnőttkori helyzetekre, melyek során szakmai, illetve romantikus kapcsolatba kerülnek a másik nem képviselőivel. Az emberiség felét: a másik nemet a maga teljes komplexitásában látni hatalmas érték mind szakmai, mind magánéleti szempontból. A világ kék-rózsaszín szemlélete által fogvatartott gyermekek lehet, hogy nehezen látják át ezt, ám a szüleik a segítségükre lehetnek.

 

Egy gyermek több, mint amit a neme meghatároz

 

Sok felnőtt és gyermek idegenkedik a fiú-lány barátságtól, mert úgy hiszik, hogy a fiúk nem arra születtek, hogy lányokkal játsszanak, és a lányok sem alkalmasak a fiús játékokra. Mint minden [biológiai és társadalmi] nemmel kapcsolatos témának, ennek a kutatása is kiterjedt és ellentmondásos. Ám egyre nagyobb a tudományos konszenzus abban, hogy bár vannak tulajdonságok, amelyek fiúk, illetve lányok körében gyakrabban észlelherők, nagyon kevés gyerek személyisége tisztán „fiús” vagy „lányos”.

david_walsh.jpgTehát igen, lehet, hogy több fiú szereti a tombolós játékokat, és több lány osztja meg szívesen az érzéseit, de ezt a gyermek természetén túl a neveltetés is befolyásolja, és nem jelenti azt, hogy csak mert a lányok általában nem játszanak vad, tombolós játékokat, nem létezik olyan lány, aki ne vágyna erre legalább annyira, mint a  fiúk.

„A nemek viselkedését vizsgáló kutatások során talált különbségek általánosítások. Egyéni szinten hatalmas átfedés van lányok és fiúk között” 

– állítja David Walsh pszichológus, számos nevelési tanácsadó könyv szerzője.

Kultúránk a nemi sztereotípiákhoz igazodó személyiségjegyeket megerősíti, azokat pedig, amelyek nem tesznek eleget az elvárásoknak, háttérbe szorítja. Egy fiút lehet, hogy jobban érdekelnek a nindzsák, mint a játékbabák, és lehet, hogy ez az érdeklődés a természetéből fakad. Lehet, hogy a játékbabák is érdeklik, és ez is a természetéből fakad, de a környező világ csak a személyisége „nindzsás” oldalát fogja támogatni.

Kultúránk előnyben részesíti azt a hozzáállást is, hogy ha egy fiú és egy lány együtt játszik, akkor ott kialakult a szerelem. Még mindig nem szokatlan azt látni, hogy egy szülő így kommentálja óvodáskorú, vagy alsó tagozatos gyermeke más nembeli barátját: „Olivérnek kisbarátnője van!”, mintha ez csak korai románc lehetne, és Olivért nem lánybarátja humora, vagy játékbaba-gyűjteménye vonzaná.

A fiú-lány barátságok néhány, társadalmunkba beépült nemi kényszer leépítésében is segíthetnek. Amikor a szülők vagy tanárok elfogadják ezeket a kapcsolatokat, nem csak azt az üzenetet küldik a gyermeknek, hogy játszhatnak másik nembeli barátaikkal, hanem azt, hogy akár úgy is játszhatnak, ahogy ők. A gyerekek gyorsan tanulnak!

„Amikor fiúk és lányok együtt játszanak, sok különbség elmosódik” – mondja Walsh.

 

A fiú-lány barátságok hosszú távú haszna

 

Ez a gyermekeknél nem csak önmegvalósítás, vagy igazi önmaguk felfedezése. Praktikusan szólva, a fiú-lány barátságoknak rengeteg olyan hatása van, amelyek később, felnőttkorban is nagy segítséget nyújthatnak.

rachel_simmons.jpgKutatások azt mutatják, hogy fiúk és lányok másképp kezelik a nézeteltéréseket. „A lányok sokkal gyakrabban szeretik megbeszélni a dolgokat, a fiúk pedig a szabályokra fókuszálnak” – mondja Rachel Simmons, az Elég jó a lányod, úgy, ahogy van című könyv szerzője, és a Girls Leadership nonprofit szervezet társalapítója.

„A szülők általában azt akarják, hogy a fiúk és a lányok egyaránt komolyan vegyék, és egészen kis kortól megtanulják a konfliktuskezelést” – magyarázza Simmons. –Én azt szeretném, ha a lányom mindkét konfliktuskezelési módszerrel tisztában lenne, és tudjon dönteni, melyik éppen a megfelelő. Ez később nagyban segíti majd mind a társadalmi, mind a szakmai életében.”

Másik hatalmas előnye a fiú-lány barátságoknak, hogy lehetőséget biztosít a fiúknak az érzéseik kimutatására. Önmaguk kifejezésének gyakorlata nagyban segíti majd őket későbbi szakmai vagy romantikus kapcsolataik kialakításában.

michael_reichert3.jpg„Amennyiben a fiúk képesek fiatalon lányokkal közeli kapcsolatot kialakítani és fenntartani, a későbbi romantikus kapcsolatok kialakulásakor is sokkal inkább fel lesznek készülve az intimitásra, nem csupán a szexuális kielégülésre – mondta Michael C. Reichert, pszichológus, a hamarosan megjelenő Hogyan neveld a fiadat? című könyv szerzője.

Mindemellett arra is rávilágított, hogy a fiúk gyakran félnek beismerni az érzéseiket a lányoknak, mivel a sztereotípiák szerint őket elsősorban a szexualitás hajtja. Ám kutatási eredmények és személyes tapasztalatok világossá tették Reichert számára, hogy a fiúk érzelmi töltetű kapcsolatra vágynak, csupán nem mindig tudják, hogyan érjék ezt el.

 

Hogyan bátorítsuk a gyermekünket?

 

Amíg a gyermekek állandóan nemi sztereotípiákat látnak a televízióban vagy játékreklámokban, nehezen fogják megérteni, hogy szükségük lehet más nembeli barátokra is. Itt kezdődik a szülők szerepe. 

Az anyák és apák azzal segíthetnek a gyermekeiknek a „fiús”, illetve „lányos” sztereotípiák leküzdésében, hogy többféle lehetőséget kínálnak nekik – mind játékok, mind játszótársak terén. „Ugyanakkor ezeket a fősodorral szembeszegülő üzeneteket óvatosan, finoman érdemes átadni”, emlékeztet Reichert.

Véleménye szerint a szülőknek nem szabad erőszakosan, kioktatóan viszonyulni ehhez, mert akkor a gyerek úgy érezheti, hogy olyan helyzetbe erőltetik bele, amit ő nem akar.  Fontos, hogy a szülők segítsék a gyermekeiket a társadalmi nemi sztereotípiák leküzdésében, ám eközben szem előtt kell tartaniuk, hogy e szabályok nagyon is valóságos, néha ijesztően meghatározó szerepet töltenek be a gyermekek életében. Szembeszállni a csoportnormákkal hatalmas bátorságot igényel a gyermekek részéről, és nem mindegyikük áll készen a feladatra.

Például amikor a fiam elmondta nekem, hogy egy barátja kigúnyolta őt, mert szerinte a fiúk ne ugrókötelezzenek és ne játsszanak lányokkal, úgy gondoltam, helyesen teszem, ha egyszerűen rávágom, hogy a mi családunk nem hisz ebben. Ha legközelebb feljönne ez a téma, biztosan óvakodni fogok az erős kijelentésektől, és elég teret biztosítok a fiamnak arra, hogy elmondhassa, miképp érez ezzel kapcsolatban.

„A legfontosabb a kétoldalú kommunikáció kialakítása” – teszi hozzá Reichert. „A gyereknek tudnia kell, hogy a szülő számára az ő érzései a legfontosabbak, nem pedig a saját véleménye.”

A szülők nyugodtan javasolhatnak bármely nembeli iskolatársat játszótársnak vagy a születésnapi vendéglistára, ám ha a javaslat nemtetszést vált ki – amire nagy az esély - , más módon is elő lehet segíteni, hogy fiúk és lányok együtt játsszanak. 

Simmons meséli, hogy a lánya legtöbb fiúbarátja az ő felnőtt barátainak fiai közül kerül ki, akikkel családként, hétvégente találkoznak. Az unokatestvérek és a szomszédok szintén remek potyalehetőséget biztosítanak a gyermekeknek arra, hogy a megítéléstől való félelem nélkül barátkozhassanak az ellenkező nemmel.

Végezetül, akár kialakít a gyermekünk egy fiú-lány barátságot, akár nem, ez nem rajtunk múlik, hanem a gyerekeken. A szülőknek viszont tudatosítaniuk kell, hogy a gyermekek társas kapcsolatai nem vákuumban alakulnak ki.

A gyermekek barátságait Netflix-algoritmusok, iskolai beszélgetések, nemek szerint elkülönített ajándékok és millió egyéb dolog színesíti, amely azt sugallja számulkra, hogy az, ha valakivel nem azonos a nemük, rögtön azt jelenti, hogy semmi közös nem lehet bennük. Amikor fiú-lány barátságok kialakítására buzdítjuk őket, azt is tudatosítjuk bennük, hogy mi ezt nem vesszük be, és ők se tegyék.

 

Elissa Strauss írásai a politika és a szülői kultúra témájában jelennek meg

 

Eredeti szöveg: cnn.com

Fordította: Molnár Dorottya 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Nemi szerepek és sztereotípiák, nemi identitások, szexuális orientációk, a nemek társadalmi egyenlősége, metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ – minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. Kapcsolat: SzabadNemBlog@gmail.com

Bejegyzések

Címkék

#erőszak kultúra (7) #metoo (4) #velemismegtörtént (3) 19. század (3) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (1) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) aktivizmus (8) áldozat (2) áldozathibáztatás (1) álhír (1) alkoholizmus (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) anya (6) anyuka (2) apa (6) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (5) biológiai meghatározottság (2) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) bizonytalan kötődés (1) biztonság (7) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) budapest pride (7) bullying (2) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (7) családon belüli erőszak (6) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dinoszaurusz (1) diszkrimináció (6) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsihád (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (7) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (3) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcscsősz (1) erőszak (16) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (10) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facebook (5) falu (1) falucska (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (7) feminizmus (19) fenntarthatóság (1) fenyő (1) férfi (11) férfiak (9) férfiak elleni erőszak (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) Fidesz (4) fidesz (1) film (2) filmfesztivál (1) fiúk (1) főállású apa (1) főállású szülő (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (3) fogyasztói társadalom (2) fogyatékossággal élők (1) földművelés (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) frida (1) FRIDA (1) Frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (24) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (2) gender identitás (1) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (3) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakornok (1) gyerek (4) gyerekek (13) gyerekgondozás (2) gyereknevelés (5) gyermek (3) győzelem (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (2) határok (1) határon túli magyarok (1) Havelock Ellis (1) házasság (5) házikó (1) heteroszexualitás (10) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (3) homoszexualitás (12) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (1) idegengyűlölet (3) identitás (5) ideológia (1) igazgató (1) ingyen lakás (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (20) intimitás (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) Írország (1) ISIS (1) iskola (1) Iszlám Állam (1) Isztambuli Egyezmény (4) itt az idő (1) játék (1) Jinwar (1) jobboldali (1) jog (1) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) judith butler (1) Julia Serano (2) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (3) kommentháború (1) kommuna (1) kommunikáció (1) konferencia (1) könyv (1) konzervatív (2) kórház (1) kormány (1) környezetvédelem (3) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (3) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) Lengyelország (1) leszbikus (4) LMBT (1) lmbt (1) lmbtq (1) LMBTQ (6) LMBTQ történet (6) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) mázli (1) mécses (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (1) meleg férfi (2) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) mentális betegség (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (19) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monopoly (1) mozgalom (7) munka (2) munkahely (3) munkahelyi diszkrimináció (5) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (2) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (2) Németország (1) nemi betegség (1) nemi erőszak (2) nemi identitás (18) nemi különbségek (7) nemi szerepek (18) nemi sztereotípiák (10) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (6) nőgyűlölet (13) női orgazmus (1) női sors (2) nők (16) nők elleni erőszak (14) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyomor (2) O1G (2) ökológia (1) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (1) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (2) online magazin (1) önrendelkezés (3) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) párkapcsolat (2) party (1) patriarchátus (17) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) politika (7) politikai korrektség (3) politikus (1) populáris kultúra (1) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (14) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) rák (1) Rakka (1) rasszizmus (8) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (11) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) Sárosdi Lilla (1) segély (1) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (1) szegénység (6) szélsőjobb (1) személyes határok (1) szerelem (1) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (4) szexedukáció (2) szexizmus (7) szexológia (7) szexrabszolgaság (1) szexuális egészség (2) szexuális erőszak (13) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (5) szexuális vágy (5) szexualitás (5) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (3) szopás (1) SZTE (1) sztereotípiák (5) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (4) szülő (3) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (2) társadalom (7) társadalomkritika (1) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (9) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) terrorizmus (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (3) testkép (1) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (2) tizenévesek (3) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (11) törvény (2) továbbképzés (1) transzfeminizmus (7) transzgender (14) transzkritikus (3) transzneműség (21) transz férfi (2) Trans Film Fest (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (4) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) utópia (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) vélemény (3) velemismegtörtént (3) vetélés (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vita (1) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zsákfalu (1) Címkefelhő

Moderálási alapelvek:

Frissítés: Mostantól a Facebook-oldalunkon tudtok hozzászólni.

Mivel sok, pezsgő, színvonalas blogot láttunk elnéptelenedni az öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem az építő kritikáról, de még nem is az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekről van szó. Ezeket igyekszünk tőlünk telhető módon megválaszolni. Fenntartjuk viszont a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.