Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fiú-lány barátságok előnyei
A fiú-lány barátságok megadják a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy a szigorú nemiszerep-elvárásokon kívül is felfedezhessék önmagukat, és, ideális esetben, nemi sztereotípiákat kérdőjelezzenek meg.

Gyakran szoktunk a gyerekekre lázadókként tekinteni, akik szembeszállnak szüleik merev gondolkodásmódjával. E narratívában nyilvánul meg a reményünk, miszerint a következő generáció képes lesz az elődök hibáit kiküszöbölni és az elfogultságukat meghaladni. Sajnos azonban ez nem mindig igaz. 

Sokszor figyelmen kívül hagyjuk a gyerekek konzervatív oldalát, amit legkönnyebben talán a nemi szerepekhez és sztereotípiákhoz fűződő viszonyukban lehet tetten érni.

Miközben egyre több felnőtt képes a nemek kérdését változatos spektrumként kezelni, számos gyerek még mindig merev határvonalat húz „fiú” és „lány” közé, és nagy buzgalommal védi a kategóriák sértetlenségét. „A fiúk nem ugróköteleznek, és nem barátkoznak lányokkal” – okította például a fiamat egyik barátja. 

friendship01.jpg

Az élet ugrókötelezés nélkül lehet teljes - lánybarátok nélkül nem

 

A fiú-lány barátságok nagyon is fontosak.

A fiú-lány barátságok megadják a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy a szigorú nemiszerep-elvárásokon kívül is felfedezhessék önmagukat, és, ideális esetben, sztereotípiákat kérdőjelezzenek meg.

Egy lány, ha fiúval játszik, nyugodtan lehet versengő, még ha ezt a jellemvonást általában a fiúkhoz társítják is.

Egy fiú, ha lánnyal játszik, lehet cserfes és szabadon engedheti az érzéseit, nem kell attól tartania, hogy „lányosnak” bélyegzik.

A gyerekek így olyan oldalait fedezhetik fel a személyiségüknek, amelyeket máskülönben a társadalmi nyomás hatására elfojtanának.

E barátságok arra is megadják a lehetőséget a gyerekeknek, hogy felkészüljenek azon felnőttkori helyzetekre, melyek során szakmai, illetve romantikus kapcsolatba kerülnek a másik nem képviselőivel. Az emberiség felét: a másik nemet a maga teljes komplexitásában látni hatalmas érték mind szakmai, mind magánéleti szempontból. A világ kék-rózsaszín szemlélete által fogvatartott gyermekek lehet, hogy nehezen látják át ezt, ám a szüleik a segítségükre lehetnek.

 

Egy gyermek több, mint amit a neme meghatároz

 

Sok felnőtt és gyermek idegenkedik a fiú-lány barátságtól, mert úgy hiszik, hogy a fiúk nem arra születtek, hogy lányokkal játsszanak, és a lányok sem alkalmasak a fiús játékokra. Mint minden [biológiai és társadalmi] nemmel kapcsolatos témának, ennek a kutatása is kiterjedt és ellentmondásos. Ám egyre nagyobb a tudományos konszenzus abban, hogy bár vannak tulajdonságok, amelyek fiúk, illetve lányok körében gyakrabban észlelherők, nagyon kevés gyerek személyisége tisztán „fiús” vagy „lányos”.

david_walsh.jpgTehát igen, lehet, hogy több fiú szereti a tombolós játékokat, és több lány osztja meg szívesen az érzéseit, de ezt a gyermek természetén túl a neveltetés is befolyásolja, és nem jelenti azt, hogy csak mert a lányok általában nem játszanak vad, tombolós játékokat, nem létezik olyan lány, aki ne vágyna erre legalább annyira, mint a  fiúk.

„A nemek viselkedését vizsgáló kutatások során talált különbségek általánosítások. Egyéni szinten hatalmas átfedés van lányok és fiúk között” 

– állítja David Walsh pszichológus, számos nevelési tanácsadó könyv szerzője.

Kultúránk a nemi sztereotípiákhoz igazodó személyiségjegyeket megerősíti, azokat pedig, amelyek nem tesznek eleget az elvárásoknak, háttérbe szorítja. Egy fiút lehet, hogy jobban érdekelnek a nindzsák, mint a játékbabák, és lehet, hogy ez az érdeklődés a természetéből fakad. Lehet, hogy a játékbabák is érdeklik, és ez is a természetéből fakad, de a környező világ csak a személyisége „nindzsás” oldalát fogja támogatni.

Kultúránk előnyben részesíti azt a hozzáállást is, hogy ha egy fiú és egy lány együtt játszik, akkor ott kialakult a szerelem. Még mindig nem szokatlan azt látni, hogy egy szülő így kommentálja óvodáskorú, vagy alsó tagozatos gyermeke más nembeli barátját: „Olivérnek kisbarátnője van!”, mintha ez csak korai románc lehetne, és Olivért nem lánybarátja humora, vagy játékbaba-gyűjteménye vonzaná.

A fiú-lány barátságok néhány, társadalmunkba beépült nemi kényszer leépítésében is segíthetnek. Amikor a szülők vagy tanárok elfogadják ezeket a kapcsolatokat, nem csak azt az üzenetet küldik a gyermeknek, hogy játszhatnak másik nembeli barátaikkal, hanem azt, hogy akár úgy is játszhatnak, ahogy ők. A gyerekek gyorsan tanulnak!

„Amikor fiúk és lányok együtt játszanak, sok különbség elmosódik” – mondja Walsh.

 

A fiú-lány barátságok hosszú távú haszna

 

Ez a gyermekeknél nem csak önmegvalósítás, vagy igazi önmaguk felfedezése. Praktikusan szólva, a fiú-lány barátságoknak rengeteg olyan hatása van, amelyek később, felnőttkorban is nagy segítséget nyújthatnak.

rachel_simmons.jpgKutatások azt mutatják, hogy fiúk és lányok másképp kezelik a nézeteltéréseket. „A lányok sokkal gyakrabban szeretik megbeszélni a dolgokat, a fiúk pedig a szabályokra fókuszálnak” – mondja Rachel Simmons, az Elég jó a lányod, úgy, ahogy van című könyv szerzője, és a Girls Leadership nonprofit szervezet társalapítója.

„A szülők általában azt akarják, hogy a fiúk és a lányok egyaránt komolyan vegyék, és egészen kis kortól megtanulják a konfliktuskezelést” – magyarázza Simmons. –Én azt szeretném, ha a lányom mindkét konfliktuskezelési módszerrel tisztában lenne, és tudjon dönteni, melyik éppen a megfelelő. Ez később nagyban segíti majd mind a társadalmi, mind a szakmai életében.”

Másik hatalmas előnye a fiú-lány barátságoknak, hogy lehetőséget biztosít a fiúknak az érzéseik kimutatására. Önmaguk kifejezésének gyakorlata nagyban segíti majd őket későbbi szakmai vagy romantikus kapcsolataik kialakításában.

michael_reichert3.jpg„Amennyiben a fiúk képesek fiatalon lányokkal közeli kapcsolatot kialakítani és fenntartani, a későbbi romantikus kapcsolatok kialakulásakor is sokkal inkább fel lesznek készülve az intimitásra, nem csupán a szexuális kielégülésre – mondta Michael C. Reichert, pszichológus, a hamarosan megjelenő Hogyan neveld a fiadat? című könyv szerzője.

Mindemellett arra is rávilágított, hogy a fiúk gyakran félnek beismerni az érzéseiket a lányoknak, mivel a sztereotípiák szerint őket elsősorban a szexualitás hajtja. Ám kutatási eredmények és személyes tapasztalatok világossá tették Reichert számára, hogy a fiúk érzelmi töltetű kapcsolatra vágynak, csupán nem mindig tudják, hogyan érjék ezt el.

 

Hogyan bátorítsuk a gyermekünket?

 

Amíg a gyermekek állandóan nemi sztereotípiákat látnak a televízióban vagy játékreklámokban, nehezen fogják megérteni, hogy szükségük lehet más nembeli barátokra is. Itt kezdődik a szülők szerepe. 

Az anyák és apák azzal segíthetnek a gyermekeiknek a „fiús”, illetve „lányos” sztereotípiák leküzdésében, hogy többféle lehetőséget kínálnak nekik – mind játékok, mind játszótársak terén. „Ugyanakkor ezeket a fősodorral szembeszegülő üzeneteket óvatosan, finoman érdemes átadni”, emlékeztet Reichert.

Véleménye szerint a szülőknek nem szabad erőszakosan, kioktatóan viszonyulni ehhez, mert akkor a gyerek úgy érezheti, hogy olyan helyzetbe erőltetik bele, amit ő nem akar.  Fontos, hogy a szülők segítsék a gyermekeiket a társadalmi nemi sztereotípiák leküzdésében, ám eközben szem előtt kell tartaniuk, hogy e szabályok nagyon is valóságos, néha ijesztően meghatározó szerepet töltenek be a gyermekek életében. Szembeszállni a csoportnormákkal hatalmas bátorságot igényel a gyermekek részéről, és nem mindegyikük áll készen a feladatra.

Például amikor a fiam elmondta nekem, hogy egy barátja kigúnyolta őt, mert szerinte a fiúk ne ugrókötelezzenek és ne játsszanak lányokkal, úgy gondoltam, helyesen teszem, ha egyszerűen rávágom, hogy a mi családunk nem hisz ebben. Ha legközelebb feljönne ez a téma, biztosan óvakodni fogok az erős kijelentésektől, és elég teret biztosítok a fiamnak arra, hogy elmondhassa, miképp érez ezzel kapcsolatban.

„A legfontosabb a kétoldalú kommunikáció kialakítása” – teszi hozzá Reichert. „A gyereknek tudnia kell, hogy a szülő számára az ő érzései a legfontosabbak, nem pedig a saját véleménye.”

A szülők nyugodtan javasolhatnak bármely nembeli iskolatársat játszótársnak vagy a születésnapi vendéglistára, ám ha a javaslat nemtetszést vált ki – amire nagy az esély - , más módon is elő lehet segíteni, hogy fiúk és lányok együtt játsszanak. 

Simmons meséli, hogy a lánya legtöbb fiúbarátja az ő felnőtt barátainak fiai közül kerül ki, akikkel családként, hétvégente találkoznak. Az unokatestvérek és a szomszédok szintén remek potyalehetőséget biztosítanak a gyermekeknek arra, hogy a megítéléstől való félelem nélkül barátkozhassanak az ellenkező nemmel.

Végezetül, akár kialakít a gyermekünk egy fiú-lány barátságot, akár nem, ez nem rajtunk múlik, hanem a gyerekeken. A szülőknek viszont tudatosítaniuk kell, hogy a gyermekek társas kapcsolatai nem vákuumban alakulnak ki.

A gyermekek barátságait Netflix-algoritmusok, iskolai beszélgetések, nemek szerint elkülönített ajándékok és millió egyéb dolog színesíti, amely azt sugallja számulkra, hogy az, ha valakivel nem azonos a nemük, rögtön azt jelenti, hogy semmi közös nem lehet bennük. Amikor fiú-lány barátságok kialakítására buzdítjuk őket, azt is tudatosítjuk bennük, hogy mi ezt nem vesszük be, és ők se tegyék.

 

Elissa Strauss írásai a politika és a szülői kultúra témájában jelennek meg

 

Eredeti szöveg: cnn.com

Fordította: Molnár Dorottya 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnem.blog.hu/api/trackback/id/tr2514687976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2019.03.18. 19:24:29

"...felkészüljenek azon felnőttkori helyzetekre, melyek során szakmai, illetve romantikus kapcsolatba kerülnek a másik nem képviselőivel. Az emberiség felét: a másik nemet a maga teljes komplexitásában látni hatalmas érték..."

Nocsak. Váratlan, hogy egy "genderblogon" azt olvashatom, hogy az emberiség fele ilyen nemű, a másik fele pedig nyilván amolyan. Eddig jellemzően olyanokkal találkoztam, amelyek azt próbálták bizonygatni, hogy nemek nincsenek is, ez az egész csak kitaláció, az elnyomó rezsim rafinált eszköze stb. A posztoló végre helyén kezeli a témát, nemek vannak, amelyek két, kiölhetetlen ösztön szerint elkülönülő csoportot alkotnak, és örüljünk annak, amikor majd az elkülönülés oldódik. Így van, a gyerek nem hülye, mindent megfigyel, és pontosan belövi az azonosságokat és eltéréseket a saját teste és a szülők/gondviselők teste között. Ez egy, az Anyatermészet által precízen beállított fejlődési lépés, amely már a tipegő korban megtörténik, noha akkor még nem képes róla a szülőknek kérdéseket feltenni. Tehát amikor a kérdések megjönnek, akkor már el is késtünk a hamis válaszokkal, kár velük zavart kelteni.

Egészséges közösségben nem okoz gondot, hogy a gyerek számon tartja, hogy a térdmagasságban kószálók között kinek van fütyije és kinek cincije. Hiszen a gyerek egy nyilvánvaló tényt rögzít, amivel nem azért foglalkozik, mert a társadalom kényszeríti rá, hanem mert mindennel foglalkozik, csak mi, felnőttek nem mindent tartunk ilyen jelentős témakörnek.

És miután egy egészséges közösségben zavartalanul lezajlik az ismerkedésnek ez az aktusa is, a gyerekek zökkenő nélkül játszanak egymással, nemtől függetlenül. Ez az, amit a poszt is fontosnak tart, és én is annak tartom. Káros dolog a feszültséget fokozni a gyerekekben azzal, hogy a nemi jellegek közötti különbségek szóba kerülését a tabuknál szokásos ijedtséggel kezeljük. Igen, gyermekem, vannak fiúk és lányok, ennyi. Ha megkérdezi tőlünk, hogy "a papa is fiú?", akkor nyugodtan mondjuk neki, hogy igen, hiszen a gyerek nem hülye, ő is látja a valóságot, csak meg akarja beszélni. Nagyon csúnya nevelési hiba ezeket a kérdéseket elterelgetni, mint ahogy az is fatális tévedés, amikor elkerülni próbáljuk, hogy a gyerek szortírozza a világot, és keresi benne a maga helyét. Az ember csoportlény, és ösztön készteti arra, hogy keresse azokat a csoportokat, amelyekbe tartozni akar. Ez az egyéniségének a karakterizálását is magával hozza. Habár az egészséges csoportlény beilleszkedésre törekszik, aminek a legfontosabb eszköze az utánzás, mégis, az utánzások közben, a használt minták mozaikjaiból felépíti magában a saját elképzeléseit magáról, és létrejön az egyénisége.

Azt megtehetjük, hogy ha egy kisfiú a lányokat kezdi utánozni, akkor ezt ráhagyjuk, ez világlátás dolga, a kiegyensúlyozott személyiségfejlődése érdekében ennyit tehetünk. Csak ne próbáljuk elmosni benne a különbségeket, mert hagynunk kell, hogy csoportokat válasszon magának, ez a szabadság, úgymond, megilleti őt. Igen, vannak nemek, amelyek nem egyformák – nem is egyenlők, hanem feltétlenül egyenjogúak –, és te, gyermekem, azzal játszol, akivel akarsz.

A nemi szerepfüggetlenség és szabadság nagy híveinek nem kell pánikolniuk, amikor a gyerek határt húz, amelynek ő határozottan az egyik oldalára áll, általában a biológiai nemnek megfelelően. Ezzel az akaratát is kinyilvánítja, elvárva a világtól, hogy ezt tőle elfogadják. És az első iskolás éveiben annak rendje és módja szerint átesik a "hülye fiúk – hülye lányok" háború élményein. Aztán szépen kezd kialakulni a szexuális érdeklődés, és előkerülnek az ebbéli árnyalatok.

Én kiskamasz koromban szívesen barátkoztam lányokkal, és ez nem zavart abban, hogy a fiúkkal egy közösségbe tartozónak érezzem magamat, és velük csatangoljak vagy focizzak. A szüleink vagy tanáraink nem foglalkoztak ilyen "nemi szerepeinkkel", pontosabban mi nem vettük észre rajtuk, és azzal, hogy a megfelelő időben szabadon álltunk oda a határvonal nekünk tetsző oldalára, tudatában léve annak, hogy a másik oldal "a másik", a határvonal nem volt sem akadály, sem lelki sérelmek forrása. Ezt a higgadtságot kell a sztereotípiáktól félő szülőknek is tanúsítaniuk, ha már a "természetesség" annyit szerepel az érveik között, és a gyerek meg fogja találni a maga helyét.

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Nemi szerepek és sztereotípiák, nemi identitások, szexuális orientációk, a nemek társadalmi egyenlősége, metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ – minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. Kapcsolat: SzabadNemBlog@gmail.com

Bejegyzések

Címkék

#erőszak kultúra (6) #metoo (4) #velemismegtörtént (3) 19. század (3) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) aktivizmus (7) áldozat (2) álhír (1) alkoholizmus (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (1) áltudomány (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) antikapitalizmus (3) anya (3) anyuka (1) apa (4) apuka (1) aranyvasárnap (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (1) beszéd (2) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (4) biológiai meghatározottság (2) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) bizonytalan kötődés (1) biztonság (6) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) budapest pride (5) bullying (1) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (1) csakazigenazigen (1) csak az igen jelent beleegyezést (1) család (3) családon belüli erőszak (6) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dinoszaurusz (1) diszkrimináció (4) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsihád (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (6) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (1) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (2) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcscsősz (1) erőszak (14) erőszakkultúra (6) erőszakos férfi (7) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (10) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facebook (5) falu (1) falucska (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (3) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (1) felvonulás (1) feminista (7) feminizmus (14) fenntarthatóság (1) fenyő (1) férfi (10) férfiak (8) férfiak elleni erőszak (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (3) Fidesz (4) fidesz (1) film (1) filmfesztivál (1) fiúk (1) főállású apa (1) főállású szülő (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (1) fogamzásgátló (1) fogyasztás (3) fogyasztói társadalom (1) földművelés (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) FRIDA (1) Frida (1) frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (23) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (2) gender identitás (1) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (3) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakornok (1) gyerek (2) gyerekek (11) gyerekgondozás (1) gyereknevelés (3) gyermek (2) győzelem (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) hatalom (2) határok (1) Havelock Ellis (1) házasság (5) házikó (1) heteroszexualitás (9) híres nők (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homoszexualitás (10) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (1) idegengyűlölet (3) identitás (5) ideológia (1) igazgató (1) ingyen lakás (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (20) intimitás (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) Írország (1) ISIS (1) iskola (1) Iszlám Állam (1) Isztambuli Egyezmény (4) itt az idő (1) játék (1) Jinwar (1) jobboldali (1) jog (1) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) judith butler (1) Julia Serano (2) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (3) kommentháború (1) kommuna (1) kommunikáció (1) konferencia (1) konzervatív (2) kórház (1) kormány (1) környezetvédelem (3) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) lábas (1) lakás (1) lakáspolitika (1) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (3) legyen szabad a nem (1) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) Lengyelország (1) leszbikus (4) lmbt (1) LMBT (1) lmbtq (1) LMBTQ (3) LMBTQ történet (6) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) mankó (1) maradunk (1) Marton László (1) másállapot (1) másodlagos viktimizáció (2) mázli (1) mécses (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (1) meleg férfi (1) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) mentális betegség (1) metoo (4) metszet (7) metszetszemlélet (18) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (1) molesztálás (1) monopoly (1) mozgalom (7) munka (2) munkahely (2) munkahelyi diszkrimináció (4) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (2) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (2) Németország (1) nemi betegség (1) nemi erőszak (1) nemi identitás (16) nemi különbségek (6) nemi szerepek (14) nemi sztereotípiák (4) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (1) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (5) nőgyűlölet (13) női orgazmus (1) női sors (2) nők (14) nők elleni erőszak (11) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyomor (2) O1G (1) ökológia (1) oktatás (1) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (1) önfenntartás (1) online biztonság (2) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (1) óvoda (1) óvszer (1) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) párkapcsolat (1) party (1) patriarchátus (14) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) politika (6) politikai korrektség (3) pornó (4) pozitív (1) Pride (2) princípium (1) Prizma (2) Prizma közösség (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (14) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) rák (1) Rakka (1) rasszizmus (8) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (10) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) Sárosdi Lilla (1) segély (1) sexual education (1) sex ed (1) Simone de Beauvoir (1) sorfal (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (1) szegénység (6) szélsőjobb (1) személyes határok (1) szerelem (1) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (3) szexedukáció (2) szexizmus (3) szexológia (7) szexrabszolgaság (1) szexuális egészség (1) szexuális erőszak (10) szexuális felvilágosítás (6) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (5) szexuális vágy (5) szexualitás (4) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (2) szopás (1) SZTE (1) sztereotípiák (2) szülés (1) szülesztés (4) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (2) társadalom (6) társadalomkritika (1) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (9) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) terrorizmus (1) testi autonómia (1) testi önrendelkezés (2) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (2) tizenévesek (2) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (11) törvény (2) továbbképzés (1) transzfeminizmus (7) transzgender (14) transzkritikus (3) transzneműség (19) Trans Film Fest (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (2) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (1) utcán élés (1) utópia (1) üveggömb (1) vagina (1) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) vélemény (3) velemismegtörtént (2) vetélés (1) videoblog (1) viking (1) vita (1) vitakultúra (2) vlogger (1) vonat (1) womens march (1) Young Feminist (1) zsákfalu (1) Címkefelhő

Moderálási alapelvek:

Frissítés: Mostantól a Facebook-oldalunkon tudtok hozzászólni.

Mivel sok, pezsgő, színvonalas blogot láttunk elnéptelenedni az öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem az építő kritikáról, de még nem is az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekről van szó. Ezeket igyekszünk tőlünk telhető módon megválaszolni. Fenntartjuk viszont a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.