Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Így teszik tönkre az MLM-ek a női barátságokat
Az ilyen üzletek anyagi kockázatai jól ismertek. De mi a helyzet a társaságiakkal?

cafe.pngAz ilyen üzletek anyagi kockázatai jól ismertek. De mi a helyzet a társaságiakkal?

Szerző:
Laura Richards (szabadúszó bostoni újságíró)

Jamie Birdwell-Branson épp csak hogy elköltözött Toledóba, máris felkereste Facebookon egy régi barátja, és meghívta reggelire, hogy végre újra találkozhassanak. "Annyira szeretett volna találkozni" - mesélte Birdwell-Branson, - "hogy abba is belement, hogy félúton találkozzunk a városaink között; ez mindkettőnknek egy-egy óra autóutat jelentett. Én pedig annyira ki voltam éhezve egy jó barát társaságára, hogy én is egyből belementem - pedig már évek óta nem találkoztunk."

A reggeli felénél járhattak, amikor a másik nő felfedte, hogy nem is annyira a barátság érdekli, mint inkább az, hogy Birdwell-Bransont is beszervezhesse a bőrápolási termékeket forgalmazó hálózatába. "A legkevésbé sem érdekelte, hogy mi van velem" - mondta Birdwell-Branson, - "nem akarta felújítani vagy újraépíteni a barátságunkat. Mondanom sem kell, azóta sem beszéltünk vele újra."

Az elmúlt évek során tanúi lehettünk annak, miként alakultak át a közösségi média-felületeink gyerek- és állatfotók gyűjtőhelyéből a legkülönfélébb termékeket kínálgató ismerőseink véget nem érő folyamává: kozmetikumok, bőrápoló-szerek, gyertyák, illóolajok, hormonzselé-tapaszok, leggings-ek, tote táskák, árpafű, bio-tisztítószerek, fehérítő fogkrém, vitaminok, körömdíszek, táplálékkiegészítők és ki tudja, még mik.

A nők és a multilevel marketing (MLM) cégek egymásra találását a 20. század közepére datálhatjuk - ekkor mutatkozott be ugyanis a Tupperware és a Mary Kay, pénzkereseti lehetőséget kínálva az otthon maradó feleségeknek, és a vidéken élő nőkhöz is eljuttatva a termékeiket. És

bár egyes nők valóban érnek el sikereket az ilyen vállalkozásokban, ők a kivételek:

Jon M. Taylor, a Fogyasztói Tudatosság Intézet (Consumer Awareness Institute) munkatársának jelentése szerint az MLM-ezők kevesebb, mint 1%-ának sikerül nyereségesen működtetnie az üzletét

- ami sokkal rosszabb arány a "hagyományos kisvállalkozások" sikerrátájánál: ezeknek ugyanis a 39%-át tudják nyereségesen üzemeltetni. A jelentés tesz még egy olyan megállapítást is, mely szerint

az MLM-hez képest még a szerencsejáték is kifejezetten biztonságos vállalkozásnak látszik.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) éberen figyeli az MLM-cégeket, és figyelmeztet, hogy a díjazási struktúra, amellyel újabb üzletkötők beszervezésére ösztönzik a már meglévőket, "különösen veszélyes". Míg az MLM-ezés anyagi kockázatait már kellőképpen dokumentálták, az üzlet veszélyeinek személyes oldalát már nehezebb számokba önteni, ám ettől az még semmivel sem lesz kevésbé fenyegető; könnyen elidegenítheted magadtól az összes Facebookos ismerősödet.

Az eladási és beszervezési kényszer kifejezetten alattomos taktikákat szült, amelyek megterhelik, károsítják, néha pedig teljesen tönkre is teszik a baráti és családi kapcsolatokat. Tényleg azért hív meg ebédelni a volt kollégiumi szobatársad, mert ezer éve nem hallott már rólad, és most már tényleg szeretné tudni, hogy mi van veled, vagy valami más van készülőben? Egyre gyakrabban derül ki, hogy bizony az utóbbiról van szó - az érintett nők pedig dühösek, átverve érzik magukat, és abban sem biztosak, hogyan is kellene kezelniük egy ilyen helyzetet.

Számos "Találkozzunk!" Facebook-üzenet hátterében az MLM üzleti struktúrája bújik meg. Minél több új tagot visz be a rendszerbe a barátod, annál több pénzt keres. Ezt nevezi az MLM-ipar "az alsóvonal" - vagyis a csapatod - kiépítésének, akik "alattad" értékesítenek, te meg az ő "felsővonalukként" részesülsz az eladásaikból. Csúnyább kifejezéssel élve ez egy piramisjáték - és egyben kiváló módja annak is, hogy az őrületbe kergesd a közösségi hálózatodat.

Anyáink idejében a résztvevők még az első pillanttól fogva tudták, hogy mi vár rájuk, amikor meghívták őket egy Tupperware-partira. Ma azonban már egyáltalán nem biztos, hogy egy adott MLM-ező nyíltan felvállalja az üzletét. Meglepetés! Az a kávémeghívás vagy csajos este mégsem a barátság ápolásáról szólt, hanem eladásról vagy beszervezésről.

"Azt hittem, valóban egymásra találtunk - leendő barátokként - egy másik anyukával, akit egy online anya-csoportban ismertem meg" - mondta a Kansas-i Erin Heger. Miután azonban Heger elutasította az arra irányuló ajánlatát, hogy legyen ő is Beachbody coach, a nő nem állt vele szóba többet. "Tényleg megbántva éreztem magam" - tette még hozzá Heger. - "Pedig még meg is hívtam - a saját gyerekével együtt - a fiam első szülinapi partijára. Komplett idiótának éreztem magam, amiért azt hittem, hogy tényleg barátok lettünk."

Sok nő számolt be arról, hogy olyan agresszíven igyekeztek összejövetelekre rángatni őket, hogy azt már ténylegesen zaklatásként élték meg. Az MLM-ek annyira áthatóak, a taktikáik pedig annyira agresszívek, hogy már egy zárt Facebook-csoport is létrejött a nyomukban, "MLM-nek hangzik, de oké" ("Sounds like MLM but ok") néven, ahol már több, mint 84.000 tag osztja meg egymással az MLM-mel és annak a "gyatra üzleti struktúrájával, undorító marketing-gyakorlatával és általában véve is borzalmas természetével" kapcsolatos frusztrációját a csoport nyilvános leírása szerint. Hozzáteszik továbbá azt is, hogy "Itt kiengedheted az ezer éve nem látott #főninéni 'barátaid' nyomában felgyűlt gőzt is, akik derült égből újra betoppantak az életedbe egy csodálatos lehetőséggel!"

Nem riadnak vissza az MLM-esek olyan email-listák használatától sem, amelynek rendes körülmények között tiltják az ilyen jellegű felhasználását; ki tudja, hátha épp így sikerül majd eladniuk valamit, vagy beszervezniük egy újabb üzletkötőt egy kellemes összejövetel álcája alatt. Az egyházközségem regiszterében például expliciten kiírják, hogy az kizárólag egyházi és lelkészi célokra használható, de ennek ellenére is bekerült már onnan az email-címem legalább egy MLM-es levelezőlistára. Elline Lipkin Kaliforniából pedig arról számolt be, hogy a gyermeke iskolájának az osztálylistáján keresztül cserkészték be a szülőket egy MLM-es partira; azok a szülők, akik esetleg más, rendes szakszolgáltatást tudnának felajánlani másoknak, nem csinálnak ilyesmit. "Az egyik szülő az egész osztályt spammeli tematikus összejövetelekre szóló meghívókkal" - mondta Lipkin. - "Gyanútlanul elmentem az elsőre, és pont akkor léptem be, amikor az aktuális előadó éppen elkezdte bemutatni az üzletet; több, mint egy óra hosszan ott ragadtam, és hallgathattam, milyen tiszta, csodálatos, jutányos árú, stb. a termékük. Utóbb aztán tájékoztattam a többi szülőt, hogy ezek nem társasági összejövetelek (mint ahogyan azt sokan mások is feltételezték), de azóta is sérelmezem ezt a kétszínűséget."

Sok nő számára ez a kétszínűség egyenesen megbocsáthatatlan. Grace Alexander - főszakács, diabéteszes, aki korábban egy gondozóotthonban segédkezett a szintén diabéteszes bentlakók megfelelő étrendjének kialakításában - Georgiából arról számolt be, hogy egy napon azzal kereste fel egy kollégája, hogy a segítségét szeretné kérni egy olyan étrend kialakításában, amivel alacsonyan tarthatja a vércukor-szintjét, és afelől is érdeklődött nála, hogy tényleg működik-e a ketogén diéta. És nemsokára jött is a fordulat a beszélgetésben: "És persze elküldte nekem ezt a csőbe húzó keto-shake MLM-es üzenetet, amivel egyből kivívta a totális undoromat" - mondta Alexander. - "Egyből kikapcsoltam az ő követését közösségi médián, az 'integetéseire' és a privát üzeneteire se válaszoltam többet. Ezt nem csak hogy a tisztelet teljes hiányaként éltem meg, de hozzá még vérig is sértett azzal, hogy úgy tett, mintha a szakvéleményemre lenne kíváncsi egy olyan kérdésben, amiben kvázi szakértő vagyok - hogy aztán kiderüljön, hogy mindez csak kamu volt annak érdekében, hogy rám tukmáljon valami nevetséges fogyj-le-gyorsan terméket. Több se kellett."

Az MLM-es taktikák a családi kapcsolatokat is tönkretehetik. Jen Johnson elmondása szerint amikor a húga elkezdett MLM-ezni, a rákbeteg anyjuk eleinte vett is a termékből, de abban a pillanatban felhagyott vele, amikor a húg azt állította, hogy a termék a rákból is kigyógyítja majd. A húg végül már szóba állni sem volt hajlandó az anyjukkal annak az utolsó életévében. Johnson egyaránt hibáztatja az MLM-et és annak a módszereit, valamint a húgát is, aki kellőképpen szívtelennek bizonyult ahhoz, hogy kövesse is azokat. "Ráadásul, amikor az anyukám már hospice-ellátás alatt állt, a húgom tett még egy utolsó eladási kísérletet oly módon, hogy elhívta az egyik MLM-es barátját, hogy próbálja meg ő eladni a terméket az anyukámnak" - mesélte Johnson. - "Egyáltalán semmire nem tartom az ilyen embereket."

De mégis miért vágna bele bármely nő is ilyesmibe egyáltalán? A Közvetlen Értékesítői Szövetség (Direct Selling Association) adatai szerint - amely önmagát "a termékeiket és szolgáltatásaikat a fogyasztóik felé közvetlenül, egy független, vállalkozói hálózaton keresztül értékesítő cégek nemzeti kereskedelmi szövetsége"-ként határozza meg - mintegy 18,6 millió amerikai vesz részt a közvetlen értékesítésben, akiknek nem kevesebb, mint 74%-a nő.

Az anyákat még akkor is bünteti a munka, ha saját vállalkozásukban dolgoznak.

Természetesen ezeknek a nőknek nem az az életcéljuk, hogy kiidegeljék a barátaikat. Sokan közülük egyszerűen csak olyan rugalmas munkalehetőséget keresnek, amit össze tudnak egyeztetni családi vagy egyéb kötelezettségeikkel - márpedig a hagyományos munkaerőpiacon ilyenek kevéssé akadnak, főleg akkkor, ha az ember már amúgy is kiesett egynéhány éve a munka világából, mert mondjuk egy gyerekről vagy egy idősebb és/vagy beteg rokonról kellett gondoskodnia. Az MLM-ek pedig nem tesznek mást, mint kiaknázzák a nők és a gazdaság között húzódó törésvonalakat. A nők továbbra is alulfizetettek a munkában, otthon maradó anyaként sem becsülik meg őket - míg az MLM-ek azonnali sikert ígérnek, bajtársiasságot más nőkkel, "csapatszellemet" és karrier-identitást: vagyis mindazt, amit egy hagyományos munkahelyen csak évek alatt érhet el az ember. Tovább erősíti az MLM csábítását az az ígéret is, amely szerint rengeteg pénzt kereshetsz otthonról, pizsamában, bort szürcsölgetve, önmagad "főninénijeként" - főleg akkor, ha a barátaid is rendszeresen ilyen képeket posztolnak magukról.

A nők elleni háborút a dolgozók ellen is vívják.

És ha az ember egyszer már bekerült egy MLM-be, akkor kilépnie sem olyan egyszerű onnan - amint ezt a virginiai Leslie Loges is tanúsíthatja. "A teljes kiégés határán voltam a munkámban, nagyon akartam már valami mást, így hát beléptem egy MLM-be, és ekkor még meglehetősen naiv is voltam ezzel kapcsolatban" - mondta. - "A felsővonalam szerint az első lépés az, hogy tartunk egy partit, ahol megpróbálunk újabb tanácsadókat beszervezni, és meg is kaptam a feladatot, hogy kerítsek legalább négy vendéget. A meghívó, amit elküldtem a barátaimnak, végtelenül sablonos volt, és úgy tűnhetett belőle, mintha a meghívottak ki is próbálhatnák majd a termékeket, de ezen a ponton még termékmintáim sem voltak, amiket odaadhattam volna nekik." Loges-t nyomás alatt tartotta a felsővonala, és ő igyekezett is minél több embert válaszra bírni. Így végül két barátját sikerült ténylegesen elhívnia. "A felsővonalam szervezett és vezényelt le mindent, de én döntöttem úgy, hogy némi megtévesztéssel hívom meg az embereket" - mesélte Loges.

Valójában mélységesen szégyelltem bevallani nekik, hogy egyszerűen csak azt szeretném, ha belépnének ők is az üzletbe, mégpedig rajtam keresztül. A barátaim előbb összezavarodtak, aztán megharagudtak rám, a felsővonalam elégedetlen volt, és végül az egész katasztrófába torkollott.

Loges kiemelte: szerencsésnek tartja magát azért, hogy ez az eset nem tette teljesen tönkre a barátságát ezekkel az emberekkel, de nekik soha többé nem is hozta szóba az MLM-et. Néhány hónapig még próbálkozott az üzlettel, de végül be kellett látnia, hogy ez nem neki való. "Ez még 2013-ban volt, de mindmáig szégyenérzetem van miatta" - vallotta be. - "Múlt augusztusban zártam ki az életemből végleg a felsővonalamat, amikor annak ellenére is próbált újra és újra rávenni egy parti megrendezésére, hogy már egyszer nemet mondtam neki. Letiltottam mindenhol - közösségi médián, emailben és telefonon. Pár héttel ezelőtt kaptam tőle egy SMS-t valaki másnak a telefonjáról. Azt a számot is letiltottam."

Deb Seher Massachusetts-ből, egy másik ex-MLM-es, 900 dollárt invesztált abba, hogy étrendkiegészítőket és bőrápolási termékeket forgalmazhasson, de egy árva fillért sem sikerült keresnie az üzlettel. "Azt mondták, vegyek elő mindenkit, akit csak ismerek, azzal, hogy ez csúcsformába hozza majd az egészségüket. Még arra is voltak utalások, hogy ez az autizmust és a Down-szindrómát is gyógyítja - az emberek anyagi gondjairól már nem is szólva. Értékesíts a templomban és szülői értekezleteken. Tarts kóstoló-partikat." Sehernek már az sem tetszett, hogy olyan egészségügyi "információt" kellett továbbadnia, amiről tudta, hogy nem igaz.

Kifejezetten az olyan nőkre vadásznak, akiknek a családjukról való gondoskodás mellett még pénzt is kell keresniük" - mondta Seher. - "Azt a pénzt, amit egy MLM-be invesztálnának, a nőknek inkább önmaguk továbbképzésére, a piacon valóban értékesíthető szaktudás és készségek elsajátítására kellene fordítaniuk. Én is ezt tettem, és onnantól kezdve valóban sikerült is végre pénzt keresnem. Szégyellem, hogy valaha is bedőltem az MLM-nek."

Helyreigazítás: Jelen szöveg korábbi változatai tévesen hivatkoztak egy, az MLM-ek nyereségességét vizsgáló független jelentsére (szerzője Jon M. Taylor). Ez ugyanis kommentárként lett beküldve a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (Federal Trade Commission) - vagyis nem az ő megbízásukból készült.

Az eredeti cikk ITT

Fordította: Németh Gábriel

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnem.blog.hu/api/trackback/id/tr2814612274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WildBear 2019.02.16. 21:45:13

Sajnos tényleg ez a tapasztalat: az mlm-be beszervezni próbálók a saját kapcsolati tőkéjüket élik fel, és próbálják aprópénzre váltani.

gyászhuszár 2019.02.16. 21:45:15

A mi csaladunkban is szerencsetlenekedtek ezzel szegeny anyamek a 90es évek közepén amway cuccokkal a rendszervaltas utan. Semmi nem lett az egészbol, kolteni senki nem akart mivel nem tudott. Nehanyan megszedtek magukat a kornyezetunkbol aztan ennyi. Nem szeretem en sem ezt mert valoban kinos helyzetbe hoz az ismeroseid elott. En kb be is tiltanam, ebben az jar jol aki a legtetejen van mint minden ilyen szarral.

Billy Hill 2019.02.17. 08:33:16

A legjobb, hogy van egy cég, ahol többrétegű az okosság. (Bocsánat, ha több ilyen is van, eddig szerencsére csak egy ilyen önfelsz*páson kellett részt vennem, a többiről már felmentést kaptam...) Elmondják, hogy állati jók a termékek, ez az első fázis. Utána jön, hogy az igazi buli az a kereskedésben rejlik ám, mert ott ki lehet használni az alattad levő szinteket, illetve hát az ő munkájukból húzol hasznot. (Tisztára mint a sok örömlányt futtató stricik: minél többet üzekednek a lotyóid, annál több lesz a bevételed." Pimps up, ho's down!")

És az feledhetetlen, amikor egy ilyen szeánsz végén elmondják, hogy amúgy nem kötelező a pimp szint, nagyon jó az is, ha csak rendeled a szuper termékeket. Tehát nyíltan elmondják, hogy a sok köcsögöt az alsó szinteken ki kell használni, ahogy csak lehet - de ha csak köcsög szeretnél lenni valamilyen alsó szinten, akkor az is szuper, mert a termékcsalád zseniális...

Ezek után ki szeretne a "droid" szinten lenni?! :-)

Billy Hill 2019.02.17. 08:33:29

A "legjobbak" egyébként az önjelölt kémikusok / biológusok / evolúciós kutatók, akik elmagyarázzák neked egy szeánszon, hogy a tőlünk távoli kontinensen termő akármilyen növénynek az akármilyen hatóanyaga nélkül a szervezeted nem működik megfelelően. És ha rákérdezel, hogy az évszázadok óta az említett növényt nem ismerő elődeid hogyan tudtak egyáltalán elszaporodni ezen a kontinensen (és mellesleg nekiindulni felfedezni azt a bizonyos másik kontinenst), akkor jön a durcizás! (Ami egyébként nem is baj, mert optimális esetben már soha többet nem kell részt venned hasonló összejövetelen, ha kellően tapló voltál.)

Billy Hill 2019.02.17. 08:33:41

@gyászhuszár: Az a szép, hogy még 1-2 éve is megmagyarázták valakik, hogy ha 25.319-dik ügynökként belépsz az XYZ cég rendszerébe, akkor majd gazdag lehetsz. Pedig tényleg csak a haveri körödet tudtad hatékonyan csökkenteni a nyomulásoddal... Aki nincs az első 50-100 ember között egy ilyen konstrukció indulásakor, annak sosem lesz meg a mesés gazdagodás, amiről sokszor szó van...

Bicepsz Elek77 2019.02.17. 08:33:50

Az Amway stb hagyjan. De a "penzugyi tanacsadok" ennel meg sokkal tobb kart tudnak okozni. Azok is MLM rendszerben dolgoznak es te vagy a "Trojai Fao" az ismeroseid fele.

prim 2019.02.17. 08:33:54

Azt nem értem hogy miért nem lehet betiltani ?? Ki az a idióta aki még bármit vesz igy?

rockjano 2019.02.17. 08:34:36

Iszonyatos gyilkos dolog az MLM simán tökretesz embereket ...emberi akár családi kapcsolatokat, közeli és távoli barátságokat .... erről sokkal többet kéne beszélni és írni... sajnos nekem is sok nagyon közeli családi tapasztalatom van erről, szavaim nincsenek rá mennyire gyűlölöm az egészet...

Lővenbrau 2019.02.17. 08:34:45

@gyászhuszár: A 90-es évek elején én is amwayeztem az akkori barátnőmmel.. Mint később kiderült, a lakótelepen már mindenki benne volt, úghyogy nem volt nagy biznisz... :-D

nyelv-ész 2019.02.17. 08:34:54

Sosem értettem ezt az MLM-et, mint kiskereskedelmi modellt. Magyarországon az internetes vásárlás is nagyon nehezen terjedt el, nyilván nem ok nélkül. A 90-es években pedig egyszerűen nonszensznek tűnt, hogy valaki valamit úgy akar megvenni, hogy nem megy be a boltba, nem nézi és taperolja végig a választékot, hanem "rendel" az ügynökétől jó drágán valami ismeretlen, ám csodaszernek kikiáltott szart. Arról nem is beszélve, hogy olyanok, mint az Amway, a nyugaton már betiltott egészségkárosító tisztítószereivel, és az erőszakos toborzásaival igen komoly pusztítást végzett az MLM megítélésében.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2019.02.17. 18:22:02

Ami nálam bebizonyította azt, hogy az MLM átvágás, az a jutalékos értékesítés. Ha felső szinten vagy és közvetlenül értékesítesz, akkor a bevételednek akár 60%-is lehet a nyereség. Namármost, milyen termék az, ahol a vételár 60%-a megy el marketingre? A jó termék eladja önmagát!

Superuser 2019.02.17. 18:22:12

az mlm köztörvényes bűncselekmény.

sajnálatos, hogy lobbiereje folytán nem így van kezelve :(

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2019.02.17. 18:22:58

Az MLM savazast nem szeretem, mert az egesz kapitalizmus igy mukodik. A felso 1% er el sikereket, mert az also 99% nem kitarto, vagy nem tanul a hibakbol. Foleg a penzugyekre gondolok itt, amiket az oktatas figyelmen kivul hagy.

Soha, onerobol meggazdagodott ember nem szidta meg az MLM-et, kizarolag csoro sikertelen emberek, ez elgondolkodtato. Meg Trump is irt konyvet az MLMrol tarsszerzokent.

Summa summarum, a csalo piramisrendszer az, ahol a bevetel nagy resze a toborzassal kapcsolatos, es erre osszpontositanak, nem az eladasra. Ahol valos aruforgalombol van a jutalekok nagy resze, az szimplan ugy mukodik, mint minden mas a vilagon, nagyker, kisker, fogyaszto.

dr utcai arcos 2019.02.17. 18:23:11

@nyelv-ész: Mondjuk Magyarországon kívül talán mindenhol egész jól elketyegnek. Már vagy 60 éve. Készen állt rá akkor a társadalom? Alig hiszem. De az nem az Amway hibáját, vagy a termékeik szarságát mutatja.

gyászhuszár 2019.02.17. 18:23:14

@Lővenbrau: ja, jo kis havanna lakótelepen nyomultam en is negyedszazadig de aztan mlm nelkul is sikerult kitornom abbol a szep kis kozossegbol. Sajnos egyre kevesebben hisznek abban hogy szorgalommal es hittel lehet sikeresnek lenni, pedig ez az ami mukodik!

tompus 2019.02.17. 18:23:20

@nyelv-ész: Igen, ezt én sem értettem sohasem. Ha kell sampon, akkor elmegyek a boltba és megveszem. Nem pedig szólok az ismerősömnek, hogy szerezzen már sampont. És nem hiszem, hogy ezek annyival jobbak lennének, bármilyen árú és minőségű cucc kapható már bárhol.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2019.02.17. 18:23:29

Ha jól értem a posztot, a nők az olyan hülyék, hogy beugranak az MLM-nek és elbasszák vele az életüketz.

blange 2019.02.17. 18:23:44

Lehet nem mindenki fog ezzel egyet érteni, viszont az író tipikusan csak a negatív részét emelte ki, sikertelen emberek között könnyű statisztikát csinálni. Ahogy a lábjegyzetben (érted lábjegyzetben...) van megjegyezve, hogy csak egy kommentet szánt hivatalos adatforrásnak.. Fontos megjegyezni, hogy a hálózatépítés is ugyanúgy egy szakma mint egy pék, csak van aki elismeri, van aki nem (legalábbis itthon, külföldön már inkább igen). A DSA és az FTC adatai alapján (utána lehet nézni), jelenleg napjainkban az MLM hozza 3-4ből 1 dollár milliomost (éves jutalék). Ezáltal sokkal nagyobb %-a annak hogy te egy ilyen iparágban válsz azzá, mint sem hagyományos vállalkozóként (alkalmazottként esélytelen alapból). Ez egyébként egy örök körforgás lesz, mint az alkalmazott vs. vállalkozó hogy egymást "szídják". Más gondolkodásmód szükséges, és mivel itt csak a negatív tapasztalat van kiemelve fontos megjegyezni, hogy nem az iparág tehet arról, hogy az említett emberek legyalúlják az ismerőseit. Az aki szakmailag jól csinálja, nem hogy rosszat ártana, nagyon sok barátságot lehet újjá éleszteni vele - még akkor is ha az illetőt nem érdekli se termék se üzlet! - ez pusztán emberi kommunikáción múlik és hogy áll hozzá valaki, ezért fontos ezt is tanulni, mint egy informatikát, vagy bármely más szakmát, csak sokan "fej nélkül" csinálják és ez okozza a károkat, és a negatív hatás mindig nagyobb, míg bezzeg a sikereket, vagy a pozitív dolgokat még a TV-ben se osszák meg más iparággal kapcsolatosan, csak ami lehúzó. Régen teljesen más volt az MLM mint most, akkor még gyerekcipőben járt és kinőtte az ilyen gyerekbetegségeket, amikből a legtöbb hiedelem, és félreértés született. Tény vannak rossz cégek, mint bármely hagyományos munkakörben is léteznek szörnyű cégek és förtelmes főnökök. Viszont az aki komolyan gondolja, tudja magát fejleszteni és már az elején lehet profitot szerezni (míg egy vállakozásnál, a vállalkozások 95% az első 5 évben csődbe megy). Tény az is hogy vannak túlárazott termékek, vagy amit annak gondolunk, ahogy a Mercedes se suzuki árban mozog, és sok terméknek (igaz nem mindnek) a minősége is olyan, mint az autós példában. Kemény munka felépíteni, de kemény munka 40 évig munkahelyen dolgozni éjjel nappal fix pénzért, nyugdíjra nem számítva. Nem szeretnék mélyebben bele menni, azt akartam ezzel mondani, hogy amikor valamiről a valóságot szeretnénk látni, ne mindig csak a sikertelen és negatív oldalát lássuk, hanem van sok pozitív része is, amit a cikk nem hivatott kiemelni. Magyarországon (nem tudom konkrétan melyik) 25 vagy 50 ezer embernek nyújt főállásban életet. Nyugaton és keleten egyébként már szinte teljesen elfogadott, és az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, mivel a rendszerváltás miatt itt ez még nagyon újítónak számít, és más gondolkodást igényel mint egy hagyományos alkalmazotti lét ezért kell itt is pár 10 év mire letisztul. (Ahogy a Wright-fivéreket is hülyének nézték hogy repülni akartak, aztán csak megértés és elfogadás lett jópár év után). Ha valamit el akarok sajátítani vagy jól csinálni, mindig a sikeres emberektől kell tanulni minden téren, és nem a negatívra építeni, mivel kudarc és siker élmények mindenhol vannak. Ha bemész egy étterembe, és eszel egy rossz ételt, nem azt mondod hogy soha többet az életedbe nem mész étterembe.. hanem arra a helyre nem mész többet max. Míg itt pont ez történik, van egy rossz cég, és az egész "iparág" van elítélve, miközbe csak a cég nem megfelelő. Mint ha rossz munkahelyed lenne, és utána soha többet nem mennél dolgozni. Minden szemszögből érdemes megvizsgálni, nem pedig csak mondani h így meg úgy valóságos utánajárás nélkül :)
ui.: megfigyelhető hogy a vállalkozók sokkal jobban elfogadják ezt az iparágat mint az alkalmazottak, vajon ugyan azért amiért a legtöbb ember szídja a vállakozót?:)

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2019.02.17. 18:23:50

Utalások ugyan történnek rá, de kimondhatjuk, hogy pasi-pasi kombóban is „működik” a dolog. Pl. biztosítási ügyekben, de a „fényes edényes” megkeresés is hím-oldalról kopogtatott be. Amikor ismerős „talált” meg ilyenekkel, szerencsére nem lett belőle összeveszés. Leginkább azért nem, mert mindketten megértettük a másikat. Én azt, hogy ő miért igen, ő meg azt, hogy én miért nem. Olyan is volt, hogy 5 perc alatt lerendeztük az egészet, aztán 1,5 órát beszélgettünk minden másról. Aznap én voltam ez utolsó „ügyfél”, ő meg már régen beszélgetett valakivel „értelmesen.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.02.17. 18:24:01

Van azért kivétel, íme egy mlm-rendszer, mellyel te is millllliomos lehetsz: hurramilliomosleszek.wordpress.com/

ekat 2019.02.17. 18:24:08

Hát én hálistennek legalább húsz éve nem találkoztam MLM-es nyomulással. Van még ilyen itthon?

dr. mesterséges színezék 2019.02.17. 18:24:12

Férfi barátságokat is tönkretesz, de tényleg kevésbé, és ennek oka van.

Jön a cimbora, mondja az überfasza termékről szóló örömhírt és hogy milyen szuper kereskedelmi rendszerben adhatná el nekem. Felhívom a figyelmét 5 hatványaira (5... 25... 625... 3125), hogy gondolkozzon el ezen a szuper kereskedelmi rendszeren és arra, hogy aki ezt szupernek nevezi, annak sok minden megfordulhat a fejében akkor is, amikor überfaszának ígér egy terméket - és mellesleg megkérem, hogy ne legyen már ilyen hülye fasz.
Vagy egyetért, vagy nem (mint ezer más kérdésben), mindenesetre sörözünk és pecázunk tovább.

Mancika megpendíti a fent vázolt nagy üzletet Bözsikének. Bözsikének nem tetszik a dolog (5 hatványai, "überfaszaság"), és rögtön mondja is, hogy
- Tényleg? Jaj de ötleteeees. Remélem, hogy bejön! Peeersze, hogy rendelek.

És ezt Bözsike elmondja így még párszor, mielőtt elpattan a húr, amikor már a belépésért és beléptetésért kampányol Mancika, és végre megmondja az őszinte véleményét, hogy Mancika egy hülye picsa.

Tisztességes Természettudomány 2019.02.17. 18:24:18

Szerintem az MLM tényleg próbára teszi a felszínes barátságokat. Az olyan barát, akivel legalább hetente beszélgetek, nem fogja rossz néven venni, ha olyan "üzleti ajánlattal" keresem meg, ami nem érdekli. És én sem fogom ezt rossz néven venni az ő részéről. Meg lehet beszélni, hogy nem érdekel, és a közös beszélgetéseken ne erről beszéljünk, hanem másról.

Ha nem lehet őszintén megbeszélni, akkor talán nem is barátság volt, és akkor nem is baj, ha szétmegy a kapcsolat...

fuszujka 2019.02.17. 18:24:27

Egyszer egy (volt) barátunk bulit szervezett, majd ott derült ki, hogy az egész egy termékbemutató. :D Köpni nyelni nem tudott senki, voltunk vagy 15-en. Ez volt az az alkalom, amióta az összes ilyen ismerősömet törlöm a p.csába azonnal Fb-on is és az életemből is.
1. Akinek eszébe jutsz, hogy behúzzon egy ilyenbe, bizonyítja, hogy semmit nem jelentesz neki.
2. Annyira ostobának gondol téged, hogy azt hiszi, bekajálod ezt a baromságot.
3. Az az ember, aki részt vesz egy ilyenben, nem ugyanaz az ember, akit te ismertél, mert ha már eljut odáig, hogy arccal vállalja, hogy részt vesz egy ilyenben, kimosták a maradék agyát is.
4. Lehet, hogy az előző 3 pontból egyik sem igaz, és csak simán van olyan hülye az illető, hogy tényleg hisz abban a termékben meg a pénzben annyira, hogy mindent annak rendel alá, de egy ilyen embernek meg ki akarja a társaságát keresni?

WildBear 2019.02.17. 19:59:12

Régebben amikor több időm volt, táblázatosan összehasonlítottam több, mlm-ben árult termék, és a bolti megfelelőik összetevőit, és fajlagos árát.
Egyik mlm termék sem volt egyedülálló, mindegyiknek volt bolti megfelelője, olcsóbban.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2019.02.17. 20:23:41

Az mlm rendszerrel két probléma van. Az első, hogy még fogalmad sincs a termékről/szolgáltatásról, úgy KELL vele időnyomás alatt foglalkoznod. A másik az, hogy ami az USA-ban működik, annak lehet oka a helyi kereskedelmi kultúra, aminek kialakulási története van. Nagy távolság, az emberek örülnek, ha valaki odaviszi nekik az árujukat, stb. Az egy az egyben másolás egy teljesen más közegben tönkreteszi az emberi kapcsolatokat, de ezt nagy ívben le*ják azok, akik minden új emberben csak annyit látnak, mennyi fognak rajtuk keresni. Pedig az alapötlet jó lenne, csak valakinek ki kellene találnia egy működő európai mintát, meg kellene harcolnia az összes nagy mlm-es céggel érte, mert ezek senkit sem fognak beengedni észt szórni kívülről. Belülről meg mindenki valaki embere.,

gabcigirl 2019.02.17. 23:26:44

Én is tapasztaltam, hogyan rombolja az MLM a baráti-társadalmi kapcsolatokat. Volt régi 1 ismerősöm - aranyos hölgyike amúgy - aki elrángatott vmi. plaza-ba. Ott aztán elkezdte nekem ezt a kereskedelmi kedveskedést - "Nem is tudtam, hogy ennnnnnyire jóóóóófeeej vaaagy!" - amin meglepődtem, mert eddig úgy tudtam, jóban vagyunk. :)

Aztán előállt egy ilyen "mindentárusító" termékhálózattal. Majd az"I"-re aztán feltette a pontot azzal: "Ez neked is jó lesz, mert ez a szegény emberek üzlete". Ezen élből ki is akadtam.Mert bár dúsgazdag nem vagyok, azért szegény se...Persze nem vettem semmit. :D

gabcigirl 2019.02.18. 00:31:55

Én is tapasztaltam, hogyan rombolja az MLM a baráti-társadalmi kapcsolatokat. Volt 1 régi ismerősöm - aranyos hölgyike amúgy - aki elrángatott vmi. plaza-ba. Ott aztán elkezdte nekem ezt a kereskedelmi kedveskedést - "Nem is tudtam, hogy ennnnnnyire jóóóóófeeej vaaagy!" - amin meglepődtem, mert eddig úgy tudtam, jóban vagyunk. :)

Aztán előállt egy ilyen "mindentárusító" termékhálózattal. Majd az"I"-re aztán feltette a pontot azzal: "Ez neked is jó lesz, mert ez a szegény emberek üzlete". Ezen élből ki is akadtam. Mert bár dúsgazdag nem vagyok, azért szegény se...Persze nem vettem semmit. :D

pancelos 2019.02.20. 15:50:46

Régen olvastam ennyire elfogult, szakmailag irreleváns, dilettáns írást. Az MLM üzleti modellje és a piramisjáték közötti párhuzam a hozzáértés teljes hiányára utal.
Mekkora üzleti kockázat lehet egy olyan kereskedelmi modellben, ahol az MLM vállalat vállalja át helyettem a termékfejlesztéstől a kiszolgáláson át a pénzügyi elszámolásig mindent és saját bolt, alkalmazott és tőkeigényes beruházás nélkül juthatok, részesedhetek munkabér helyett a profitból? :D Max nem válik be a termék és nem vásárolok többet. Aki meg százezreket ruház be MLM-be, számoljon a kapzsiság kockázataival. Más dolgokba is fektetnek emberek és belebuktak, ha tönkremegy az éttermem, nem a zöldség beszállítóm a hibás. :D
Tény, hogy okkal nevezik az MLM-et barátság-gyilkos üzletnek, de ezért nem az üzleti modell felelős, hanem mindig maga az ember. Az MLM-et többnyire képzetlen emberek művelik, akik nem rendelkeznek kommunikációs, előadói, vezetői, tréneri képzettséggel, tapasztalattal, iskolázottsággal és ez többnyire rányomja a bélyegét az MLM megítélésére. Mint bármilyen szakmát, ezt is lehet rosszul és jól művelni. Nehogy már Erin Heger, egykori barátnőjével szembeni csalódottsága jellemezzen, minősítsen egy egyébként üzletileg bizonyítottan sikeres üzletágat! :D
Az, hogy valaki több terméket vásárol fel, mint azt a személyes szükségletei indokolják, amiatt nehéz anyagi helyeztbe kerül, ugyanolyan hiba és felelőtlenség, mint ész nélkül felvenni a hiteleket és eladósodni. Senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez, amikor felelőtlen felelősségvállalásokat tettek.
Az MLM egy olyan üzleti modell, ahogy egy olyan cég osztja meg veled a bevételét, részesedhetsz annak profitjából, aminek sem tulajdonosa, sem befektetője nem vagy. Milliók élvezik ennek előnyeit, meg lehet próbálni Őket meggyőzni arról, hogy az MLM valami ördögtől való dolog. Ezek a sikeres emberek nem azokkal foglalkoznak, akik rosszul végzik, hanem akik sikeresek. Ezen oldal megvilágítása nélkül a cikk torz, valótlan képet mutat.

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Nemi szerepek és sztereotípiák, nemi identitások, szexuális orientációk, a nemek társadalmi egyenlősége, metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ – minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. Kapcsolat: SzabadNemBlog@gmail.com

Bejegyzések

Címkék

#erőszak kultúra (6) #metoo (4) #velemismegtörtént (3) 19. század (3) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) aktivizmus (7) áldozat (2) álhír (1) alkoholizmus (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (1) áltudomány (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) antikapitalizmus (3) anya (3) anyuka (1) apa (4) apuka (1) aranyvasárnap (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (1) beszéd (2) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (4) biológiai meghatározottság (2) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) bizonytalan kötődés (1) biztonság (6) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) budapest pride (5) bullying (1) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (1) csakazigenazigen (1) csak az igen jelent beleegyezést (1) család (3) családon belüli erőszak (6) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dinoszaurusz (1) diszkrimináció (4) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsihád (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (6) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (1) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (2) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcscsősz (1) erőszak (14) erőszakkultúra (6) erőszakos férfi (7) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (10) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facebook (5) falu (1) falucska (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (3) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (1) felvonulás (1) feminista (7) feminizmus (14) fenntarthatóság (1) fenyő (1) férfi (10) férfiak (8) férfiak elleni erőszak (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (3) Fidesz (4) fidesz (1) film (1) filmfesztivál (1) fiúk (1) főállású apa (1) főállású szülő (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (1) fogamzásgátló (1) fogyasztás (3) fogyasztói társadalom (1) földművelés (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) FRIDA (1) Frida (1) frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (23) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (2) gender identitás (1) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (3) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakornok (1) gyerek (2) gyerekek (11) gyerekgondozás (1) gyereknevelés (3) gyermek (2) győzelem (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) hatalom (2) határok (1) Havelock Ellis (1) házasság (5) házikó (1) heteroszexualitás (9) híres nők (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homoszexualitás (10) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (1) idegengyűlölet (3) identitás (5) ideológia (1) igazgató (1) ingyen lakás (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (20) intimitás (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) Írország (1) ISIS (1) iskola (1) Iszlám Állam (1) Isztambuli Egyezmény (4) itt az idő (1) játék (1) Jinwar (1) jobboldali (1) jog (1) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) judith butler (1) Julia Serano (2) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (3) kommentháború (1) kommuna (1) kommunikáció (1) konferencia (1) konzervatív (2) kórház (1) kormány (1) környezetvédelem (3) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) lábas (1) lakás (1) lakáspolitika (1) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (3) legyen szabad a nem (1) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) Lengyelország (1) leszbikus (4) lmbt (1) LMBT (1) lmbtq (1) LMBTQ (3) LMBTQ történet (6) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) mankó (1) maradunk (1) Marton László (1) másállapot (1) másodlagos viktimizáció (2) mázli (1) mécses (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (1) meleg férfi (1) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) mentális betegség (1) metoo (4) metszet (7) metszetszemlélet (18) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (1) molesztálás (1) monopoly (1) mozgalom (7) munka (2) munkahely (2) munkahelyi diszkrimináció (4) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (2) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (2) Németország (1) nemi betegség (1) nemi erőszak (1) nemi identitás (16) nemi különbségek (6) nemi szerepek (14) nemi sztereotípiák (4) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (1) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (5) nőgyűlölet (13) női orgazmus (1) női sors (2) nők (14) nők elleni erőszak (11) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyomor (2) O1G (1) ökológia (1) oktatás (1) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (1) önfenntartás (1) online biztonság (2) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (1) óvoda (1) óvszer (1) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) párkapcsolat (1) party (1) patriarchátus (14) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) politika (6) politikai korrektség (3) pornó (4) pozitív (1) Pride (2) princípium (1) Prizma (2) Prizma közösség (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (14) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) rák (1) Rakka (1) rasszizmus (8) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (10) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) Sárosdi Lilla (1) segély (1) sexual education (1) sex ed (1) Simone de Beauvoir (1) sorfal (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (1) szegénység (6) szélsőjobb (1) személyes határok (1) szerelem (1) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (3) szexedukáció (2) szexizmus (3) szexológia (7) szexrabszolgaság (1) szexuális egészség (1) szexuális erőszak (10) szexuális felvilágosítás (6) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (5) szexuális vágy (5) szexualitás (4) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (2) szopás (1) SZTE (1) sztereotípiák (2) szülés (1) szülesztés (4) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (2) társadalom (6) társadalomkritika (1) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (9) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) terrorizmus (1) testi autonómia (1) testi önrendelkezés (2) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (2) tizenévesek (2) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (11) törvény (2) továbbképzés (1) transzfeminizmus (7) transzgender (14) transzkritikus (3) transzneműség (19) Trans Film Fest (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (2) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (1) utcán élés (1) utópia (1) üveggömb (1) vagina (1) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) vélemény (3) velemismegtörtént (2) vetélés (1) videoblog (1) viking (1) vita (1) vitakultúra (2) vlogger (1) vonat (1) womens march (1) Young Feminist (1) zsákfalu (1) Címkefelhő

Moderálási alapelvek:

Frissítés: Mostantól a Facebook-oldalunkon tudtok hozzászólni.

Mivel sok, pezsgő, színvonalas blogot láttunk elnéptelenedni az öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem az építő kritikáról, de még nem is az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekről van szó. Ezeket igyekszünk tőlünk telhető módon megválaszolni. Fenntartjuk viszont a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.