Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Áltudomány vagy genetika? Kamu, hogy a majomfiúk szeretik a vonatokat

A majomfiúk a vonatokat szeretik, a majomlányok pedig a lábasokat – akárcsak az embergyerekek, terjedt el a közelmúltban világszerte a hír. Ma reggel maga az index.hu írt erről egy nagy port kavaró cikket. De vajon igaz-e a hír? Vajon tényleg van tudományos alapja ennek a (gyanúsan szexistának tűnő) kijelentésnek? Cikkünkből kiderül.

Az állítás alapját egy 2002-es tanulmány szolgáltatja, melyben a kutatók hím és nőstény cerkófmajmoknak adtak gyerekjátékokat [1]. Történetesen labdát, rendőrautót, puha babát, lábast, képeskönyvet és plüssállatot.

Az kutatók az mérték, hogy a 44 hím és 44 nőstény majom közül ki mennyi időt foglalkozik melyik tárggyal. Az eredményeket a világsajtó olyan szalagcímek alatt közölte, mint „Még a majomfiúk is jobban szeretik a kocsikat, mint a majomlányok” vagy „A majomfiúk is már csak ilyenek”. Az index.hu pedig egyenesen ezzel a (sokak szerint nevetséges) címmel számolt be róla: „A fiúk genetikai okokból vannak oda a vonatokért”. children-posing-with-thomas-train.jpg

Azt valószínűleg mindenki érzi, hogy ezek a szenzációhajhász szalagcímek túloznak. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy maga a majmos tanulmány is hemzseg a módszertani hibáktól. Egy Letitia Meynell nevű professzor átfogó kritikát is írt róla a Hypatia társadalomtudományi szakfolyóiratba [2]. Rengeteg módszertani hibát mutatott ki, ezek közül a legfontosabbak a következők.

A majmos tanulmányban a „tárgy kedvelése” annyit jelent, hogy a majom megfogja az adott tárgyat. Ebbe pedig az is beletartozik, ha például mérgesen nyúl érte és megpróbálja összetörni vagy széttépni.

A megfigyelés mindössze néhány órán át tartott. Ez nem elegendő egy szakszerű etológiai adatvétel elkészítéséhez, tehát a tanulmány módszertana állatviselkedéstani szempontból hibás.

A lábas nem lehetett része egy esetleges közös viselkedésfejlődési mintázatnak a múltban, amikor az ember és a cerkófmajom közös őse élt (25 millió évvel ezelőtt). A közös ős egyszerűen nem használt lábast, ez tény.

A lábas nem fordul elő a cerkófmajmok természetes élőhelyén sem, tehát nem hordozhat semmiféle jelentőséget egy főzni nem tudó cerkófmajom számára. Ugyanez igaz a könyvekre, kocsikra, labdákra, babákra és plüssállatokra is. Ráadásul a babák és plüssállatok, amiket a kutatók a majmoknak adtak, semmiféle hasonlóságot nem hordoztak az újszülött kismajmokkal sem.

A tanulmány többek között arról is beszámol, hogy mind a hím, mind a nősténymajmok több időt töltöttek a fazékkal, mint a babával. Hogy ebből milyen nemi tulajdonságokra lehet következtetni, azt persze sem a kutatók maguk, sem a médiavisszhang nem forszírozta.

A tanulmányban kimondatlanul felhasználták azt a (hibás) feltételezést, is, hogy a rózsaszínű tárgyak a nőkre/nőstényekre jellemzőek. Ez a feltételezés elég ciki módon tudománytalan: teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy a színek jelentősége kulturálisan változik.

És ha már a színeknél tartunk, a kutatók semmilyen módon nem korrigáltak arra, hogy egyes tárgyak színei élénkebbek, mint a többié. Sem pedig arra, hogy egyes majmok bizonyos színeket jobban szerethetnek, mint másokat. Ehhez egy több éven át futó etológiai megfigyeléssorozat kellett volna, nem néhány óra.

A kutatók szerint a rózsaszínt a nők és a nősténymajmok azért kedvelhetik, mert a gondoskodással hozzák összefüggésbe, ugyanis a csecsemők arca is rózsaszín. Ez viszont elképesztő butaság. Nem, hogy nem minden főemlős újszölött arca rózsaszín, de még az emberek csecsemőinek arca se mind rózsaszín! Sőt. Mivel az ember őse eredetileg Afrikában fejlődött ki, a fenti logika szerint a nőknek/nőstényeknek ugyebár a barna színt kellene előnyben részesíteniük...

A vizsgált majmok fogságban éltek. A tanulmány semmilyen bizonyítékot nem közöl rá, hogy ugyanez az eredmény lenne-e várható szabadon élő majmoknál is.vervet.jpeg

A tanulmány ráadásul azt is közli, hogy mivel a hím majmok összességében több időt töltöttek tárgyakkal, mint a nőstények, ezért több időt töltöttek a nőies jellegű tárgyakkal is. A végeredmény, amit a média felkapott, ezt valahogy elfelejtette közölni.

Nem az összes megfigyelt hím majom játszott többet autókkal. A 44 megfigyelt hím egyed közül csak 33 foglalkozott a tárgyakkal egyáltalán. (A 44 nőstény közül pedig 30.)

A végeredmény sajnos csak átlagokat közöl, de szórást nem. A szórás azt jelenti, hogy mennyire térnek el az egyes esetek az átlagtól. Ennek hiányában nem tudható, hogy például hány nőstény volt, aki inkább az autóval játszott a baba helyett. Így a végeredmény statisztikailag is értékelhetetlen.

Már mindez elég lenne hozzá, hogy a tanulmány eredményeit legalábbis kritikusan szemléljük.

És semmiképpen ne írjunk belőle szenzációhajhász cikkeket. (Khm, index-szerző.)

Mellesleg azt is megkérdezhetnénk, miért cerkófmajmokat tanulmányoztak, akik távoli rokonaink csak, és miért nem csimpánzokat, akik sokkal közelebbiek? Ja, mert azok az eredmények nem támasztják alá a kutatók szexista előfeltételezéseit...

És persze az is igaz, hogy az emberek nem csimpánzok (ahogy nem is cerkófmajmok).

Összességében mindez rettenetesen tudománytalan.

Mintha a tárgyak bármelyikének lenne bármilyen jelentése egy majom számára. Mit számít, hogy a majmok nem tudják, mi az a rendőrautó! Vagy hogy lábasok nem léteztek abban az ősi környezetben, amiben az ember törzsfejlődése történt! Vagy épp, hogy sok kisfiú többet babázik, mint sok kislány... Sőt, a plüssmacik eredetileg kisfiúk számára készültek!

Teljesen kizárt, hogy a majmok evolúciósan kifejlesztettek volna bármiféle kognitív vonzalmat a lábasokhoz vagy a vonatokhoz.

Aki ezt állítja, az áltudományt terjeszt.

 

 Kommenteléshez kattints ide! 

 

A szerkesztő megjegyzése: egy 2008-as tanulmányban rhesus-majmokkal is megismételték a kísérletet [3]; azonban erre is jellemzőek ugyanazok a módszertani hibák. Attól, hogy két hibás tanulmány is alátámaszt egy hipotézist, az még nem lesz kevésbé nem igaz.

KAPCSOLÓDÓ BLOPOSZTOK:

Hogyan ne legyünk esszencialisták?

Feministák, szexuális lelkesedők és az ember lelki neme

 

Felhasznált szakirodalom:

[1] Gerianne Alexander & Melissa Hines, “Sex Differences in Response to Children’s Toys in Nonhuman Primates,” Evolution & Human Behavior 23.6 (1 November 2002)

[2] Letitia Meynell, “Evolutionary Psychology, Ethology, and Essentialism (Because What They Don't Know Can Hurt Us)”, Hypatia A Journal of Feminist Philosophy, Volume 27, Issue 1, 2012, Pages 3-27

[3] “Sex Differences in Rhesus Monkey Toy Preferences Parallel Those of Children,” Hormones & Behavior 54.3 (August 2008)

 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Nemi szerepek és sztereotípiák, nemi identitások, szexuális orientációk, a nemek társadalmi egyenlősége, metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ – minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. Kapcsolat: SzabadNemBlog@gmail.com

Bejegyzések

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (5) #velemismegtörtént (3) 19. század (3) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) aktivizmus (8) áldozat (3) áldozathibáztatás (3) álhír (1) alkoholizmus (2) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) anya (7) anyuka (2) apa (6) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (7) biológiai meghatározottság (2) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (1) biszexualitás (1) bizonytalan kötődés (1) biztonság (7) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (9) családon belüli erőszak (8) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dinoszaurusz (1) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (8) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (1) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (3) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (18) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (11) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (7) feminizmus (20) fenyő (1) férfi (11) férfiak (9) férfiak elleni erőszak (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) fidesz (1) Fidesz (4) film (3) filmfesztivál (1) fiúk (1) főállású apa (1) főállású szülő (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (2) fogyasztói társadalom (1) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) FRIDA (1) Frida (1) frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (27) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (2) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyerek (4) gyerekek (16) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyilkosság (1) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (5) házikó (1) heteroszexualitás (11) heti gender (1) higénia (1) hírek (1) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (4) homoszexualitás (13) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (4) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (1) igazgató (1) ingyen lakás (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) intimitás (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (4) itt az idő (1) játék (1) jobboldali (1) jog (1) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) judith butler (2) Julia Serano (3) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (1) kapitalizmus (3) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (3) kommentháború (1) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) konzervatív (2) kórház (1) kormány (1) környezetvédelem (3) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) Lengyelország (1) leszbikus (6) LMBT (1) lmbt (1) LMBTQ (8) lmbtq (1) LMBTQ történet (8) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (1) meleg férfi (2) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (20) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (1) monopoly (1) mozgalom (7) munka (3) munkahely (4) munkahelyi diszkrimináció (5) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (2) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (2) nemi identitás (20) nemi különbségek (8) nemi szerepek (20) nemi sztereotípiák (12) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (6) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (2) nők (15) nők elleni erőszak (17) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (2) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (2) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) párkapcsolat (4) party (1) patriarchátus (18) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (1) poliamoria (1) politika (8) politikai korrektség (5) politikus (1) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) Prizma (2) Prizma közösség (2) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (14) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) rák (1) rasszizmus (9) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (12) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) szerelem (1) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (5) szexedukáció (3) szexizmus (7) szexológia (7) szextippek (1) szexuális egészség (2) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexualitás (5) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (3) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (6) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (4) szülő (5) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (3) társadalom (10) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (9) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (3) testkép (2) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (2) tizenévesek (5) többszerelműség (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (11) törvény (2) továbbképzés (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (1) transzgender (18) transzkritikus (4) transzneműség (26) transz férfi (5) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vélemény (4) velemismegtörtént (3) vetélés (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (1) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő

Moderálási alapelvek:

Frissítés: Mostantól a Facebook-oldalunkon tudtok hozzászólni.

Mivel sok, pezsgő, színvonalas blogot láttunk elnéptelenedni az öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem az építő kritikáról, de még nem is az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekről van szó. Ezeket igyekszünk tőlünk telhető módon megválaszolni. Fenntartjuk viszont a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.