Ijesztő trend a gyerektánc világában
Ha a gyereked táncolni szeretne, olyan társulatot válasszatok, amelyik nem vesz részt a gyerekek hiperszexualizálásában

Vettél virágot annak a „különleges kis táncosnak”? Minden évben élvezettel nézem végig a két lányunokám szereplését a Dance Foundation-nél (Tánc Alapítvány). A legutóbbi előadásukon a „Suttogó szél”-t (balett), az „Elvarázsolt eső”-t (balett) és a „Kürtök és trombiták” (sztepp) adták elő. Csodálatos ünnepe volt ez mindannak a jónak, amit a tánctól kaptak. Tudományosan is kimutatták, hogy a tánc fejleszti a kreativitást, a problémamegoldó- és a kommunikációs készséget, a kockázatvállalást, a rendezett gondolkodást és a társasági tudatosságot.

Szerző: Mary Bawden

eden-wood.jpg

És akkor ott van még a nosztalgia is. Emlékszem a saját táncszerepléseimre. Volt egy olyan év, amikor a július 4-ei ünnepségen szerepeltem; a rákövetkező évben „Csalogány” voltam, később pedig még „Mary Poppins”-t is alakítottam. Hétről hétre jártam táncolni, és hétről hétre egyre jobban beleszerelmesedtem a mozgásba. Voltam olyan szerencsés, hogy Olga Frickertől és Sheila Darby-tól tanulhattam a balett művészetét. Darby asszony a Cecchetti Ballet nemzeti tanácsának tagja volt, és ő bátorított a profi táncos karrierre. Nekem nem is kellett külön hangsúlyoznia a tánc fontosságát. A mozgáskultúra-órák serdülő- és felnőttkoromban is mindig megérintették a szívemet. A tánc egy állandó biztos – és biztonságos – pont, kellemes kaland volt egy változó világban. És mindig többet akartam. Ezért vitt a tánc messze túl a gyermekkori emlékeken.

Felnőttként BA-t szereztem modern táncból a Riverside-i Kaliforniai Egyetemen, MA-t hitéletből (hangsúllyal a táncon) a kaliforniai Fullerton Remény Nemzetközi Egyetemén, és egy kaliforniai tanítási engedélyt. A Soul to Sole Choreography (Lélektől Talpig Koreográfia) és a DA:NCE (Dance Awareness: No Child Exploited – Éberség a Táncban: A Gyerekek Kihasználása Ellen) alapítója vagyok. 20 éven át vezettem táncos istentiszteletet az egyházközösségemben és könyvet is írtam a témáról. 2016-ban szerelembe estem a „Kaliforniai álom-mal és az új dokumentumfilmmel Misty Copeland-ről, az Amerikai Balettszínház első fekete prímabalerinájáról. Bátran kijelenthetem tehát, hogy a tánc vezérszurkolója vagyok.

Itt azonban szünetet kell tartanom. Jól figyeljetek, mert a kultúránkat átitatja a gyerektánc, és mert jómagam is tánctanár vagyok…

Fontosnak tartom a tánc művészi jellegének megőrzését és a gyerekek gondoskodó, fejlesztő, nevelő jellegű oktatását is. Éppen ezért nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy országszerte egyre több táncstúdióban fordul elő egyre gyakrabban a szexualizált, tárgyiasító mozgás már 12 éven aluli gyerekek tánccsoportjaiban is. Ezek a stúdiók/tanárok gyakran gondolkodás nélkül adják tovább a gyerekeknek a médiakultúrában látott mozdulatsorokat. Kézzelfogható a kulturális átfordulás az egészséges, a gyerekek korának megfelelő táncból az egészségtelen, nem az ő korukhoz illő táncba.

Hiperszexualizált, tárgyiasító mozgás

Mielőtt folytatnám, szeretném tisztázni, hogy pontosan mit is értek a „szexualizált, tárgyiasító mozgás” alatt. Az APA (American Psychological Association – Amerikai Pszichológiai Egyesület) lányokról készült jelentése rámutat mindazon összetevőkre, amelyek megkülönböztetik az egészséges szexualitást az egészségtelentől. E kritériumok alkalmazásával elemezhetjük a táncstúdiók koreográfiáját is, beazonosítva a negatív mozdulatokat: pucsítás, ajaknyalás, ujjnyalás/-szopás, mell- vagy ágyéksimogatás ill. tapogatás vagy azokra mutogatás, ágyékmarkolás, obszcén gesztusok, szuggesztív összedörzsölődés, csábító kellékek és általános megjelenés. A szexuális menü pedig egyre csak bővül.

Álljon itt csak egy példa arra, hogyan táncolnak 8-9 éves kislányok a táncóráikon és versenyeken (figyelem: felkavaró tartalom).

 

Ez nem táncművészet. Egyáltalán semmiféle művészetet vagy kreativitást nem népszerűsít. Ez hiperszexualizálás, és kifejezetten rosszat tesz a tánc megítélésének, ha a legkülönbözőbb kulturális hátterű közönség nézi a médiában, vesz róla mintát és követi. És ami még rosszabb, normalziálja az APA jelentésében definiált egészségtelen szexualitást.

DA:NCE (Dance Awareness: No Child Exploited – Éberség a Táncban: A Gyerekek Kihasználása Ellen)

Mivel sokan szeretik a táncot, és sok tánctanárt is legalább annyira aggaszt ez a kulturális trend, mint engem, egy sor olyan anyagot adtam közre, amelyek különböző megoldási lehetőségeket kínálnak a tánctanításhoz, különös tekintettel a 12 éven aluli gyerekekre, „DA:NCE (Dance Awareness: No Child Exploited – Éberség a Táncban: A Gyerekek Kihasználása Ellen)” címmel a weboldalamon (Soul to Sole Choreography). Ezekből következik itt egy rövid összesítés:

  1. Egy négyperces videó a gyerektánc szexualizálódásának problémaköréről. Kérlek, oszd meg Facebookon.
  2. Egy 30 (vagy 17, korhatár-besorolási kategóriától függően) perces, kutatási eredményekre épülő videó, amelynek kifejezetten az a célja, hogy – szakértők bevonásával – felhívja a figyelmet a gyerekek védelmének fontosságára a táncoktatásban.
  3. Egy tájékoztató PowerPoint prezentáció, amelyet bárki letölthet és tarthat a segítségével előadást a témáról a saját közösségeiben.
  4. Bátorítás a Youth Protection Advocates in Dance-hez (Ifjúságvédelem a Táncban) való csatlakozásra. A Y.P.A.D. egy országos táncstúdió-hitelesítő szervezet, amely az egészséges mozgáskultúra kritériumainak (és még sok minden másnak) megfelelő táncstúdióknak oszt tanúsítványokat. Számodra és az egész ország számára is sokat jelent a tagságod.
  5. Egy nemzeti táncpetíció a National Center on Sexual Exploitation (NCOSE – Nemzeti Szexuális Kihasználás Központ) támogatásával, amely kifejezetten a táncstúdiók figyelmét célozza felhívni a 12 éven aluli gyermekek tárgyiasításának problémakörére.

Ha szereted a táncot, kérlek, oszd meg a fenti anyagokat más szülőkkel és nagyszülőkkel. Bár 100%-ban támogatom a tánc művészetét, a helytelen használatát teljes mértékben vállalhatatlannak tartom. Rengeteg teljesen helyénvaló, csodálatos és kreatív módon használhatjuk a koreográfiát – de sajnos legalább ennyiféleképpen lehet eltorzítani is a mozgást; ahogy az élet oly’ sok más területén, úgy itt is a miénk a felelősség, hogy hogyan döntünk, mit választunk. Kérlek, állj mellém – hívjuk fel együtt a figyelmet a művészetet eltorzító tánctrendekre és a gyerekek hiperszexualizálását normalizáló tánc kulturális elfogadására. Válasszunk és támogassunk egészséges mozgásformákat a művészetekben és gyermekeink életében. Felelősségemnek érzem a gyermekek védelmét, a felnőttek tájékoztatását és a gyermekek korának megfelelő táncművészet népszerűsítését jelenkori médiakultúránkban.

Most pedig mennem kell – vár egy csokor virág. Semmi pénzért ki nem hagynám a soron következő redlands-i táncelőadást. Alig várom! Csatlakozz az egészséges mozgás ügyéhez, a tánc művészetéért és a gyerekek tárgyiasítása ellen!

Mary Bawden tánctanár, a kaliforniai Redlands-ben él a férjével, Richarddal. Rajong a táncért és a kutatásokkal is alátámasztott előnyeiért. A DA:NCE és a Soul to Sole Choreography alapítója; előbbi a gyermekek védelmét szorgalmazza, utóbbi pedig az evangéliumnak a tánc nyelvén való kommunikálásához kínál konkrét eszközöket.

Eredeti megjelenés itt

Fordította: Németh Gábriel

A szerző egyéb nézeteitől elhatárolódunk - a szerk. 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (5) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) abundance (1) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) akcióhős (1) aktivizmus (9) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (2) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) antropológia (1) anya (10) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszámoló (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (10) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (3) biszexualitás (4) bizonytalan kötődés (1) biztonság (8) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) bőségmodell (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) childfree (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (3) corona (2) corona virus (1) covid19 (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (11) családon belüli erőszak (10) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dínó (1) dinoszaurusz (2) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) előadás (2) előny (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (4) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (23) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (12) etika (2) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (9) feminizmus (54) fenyő (1) férfi (17) férfiak (37) férfiak elleni erőszak (1) férfiasság (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) fidesz (1) Fidesz (6) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (4) fogyasztói társadalom (3) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) frida (1) FRIDA (1) Frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (31) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (4) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) grant (1) Grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (6) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (8) házikó (1) heteroszexualitás (17) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (7) homoszexualitás (19) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (5) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) InGen (1) ingyen lakás (1) inségmodell (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) interszexualitás (1) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) irónia (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (6) itt az idő (1) ivar (1) J. K. Rowling (1) járvány (2) játék (1) jobboldali (1) jog (2) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) jó szex (1) judith butler (2) Julia Serano (3) Jurassic Park (1) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (2) Kanada (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karantén (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kiváltság (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (4) kommentháború (2) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (2) konzervatív (3) kórház (2) kormány (2) környezetvédelem (3) korona (4) koronaszex (1) koronavírus (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) kutya (1) kutyus (1) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (3) leszbikus (8) libernyák (1) lmbt (1) LMBT (4) lmbtq (1) LMBTQ (47) LMBTQ történet (10) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) Magyar Nemzet (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) manipuláció (1) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszkulinitás (1) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megelőzés (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mérgező férfiasságkultúra (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (22) milyen a jó szex (1) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (2) monopoly (1) more than two (1) mozgalom (7) mozgássérült (1) munka (5) munkahely (5) munkahelyi diszkrimináció (6) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (22) nemi különbségek (9) nemi szerepek (23) nemi sztereotípiák (14) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (9) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (20) nők elleni erőszak (19) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (3) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (3) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) pár (1) párkapcsolat (12) party (1) patriarchátus (20) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (3) poliamoria (3) politika (13) politikai korrektség (5) politikus (2) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) privilégium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) propaganda (1) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) ragadozó (1) rák (1) rámpa (1) randevú (1) randi (1) raptor (1) rasszizmus (12) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (12) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Rétvári Bence (1) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) scarcity (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (3) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (24) szexedukáció (5) szexizmus (10) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) szexus (1) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (5) szülő (9) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (5) társadalom (67) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (11) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (4) testkép (3) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tisztelet (1) tizenévesek (5) többszerelműség (3) több mint kettő (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (13) törvény (2) továbbképzés (1) toxikus maszkulinitás (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (4) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (43) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vegetáriánus-vegán (1) vélemény (5) velemismegtörtént (3) velociraptor (1) vetélés (1) vicc (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő