Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Legyen szabad a nem! Pályázat íróknak/vloggereknek
Mindig is érdekelt a média és az aktivizmus? Itt a lehetőség! A Szabadnem blog pályázatot hirdet

Ha fiatal feminista vagy és érdekel az újságírás/multimédia, ezt ne hagyd ki! Értékes pénzjutalmak, publikációs lehetőség és írói képességeid fejlesztése — ezt ajánlja a Szabadnem blog a nyerteseknek. Jelszó: Legyen szabad a nem!

Úgy érzed, baj van a világgal? Elmondanád, de senki nem hallgat végig? Szívesen írnál közéleti témákról közérthető stílusban? Van saját élményed azzal kapcsolatban, hogy milyen a helyzete a fiatal nőknek és LMBTQ* embereknek ma Magyarországon?

Érzékeny vagy a feminizmus és a többi társadalmi aktivizmus (hajléktalanok, romák, fogyatékossággal élők, munkásosztály tagjai stb.) közötti összefüggésekre?

Akkor itt az idő, hogy megszólalj!

Blogunk „Legyen szabad a nem!” címmel pályázatot hirdet fiatal és/vagy hátrányos helyzetű írók és videobloggerek számára. Négy pályázati kategóriában indulhattok, mind a négyben külön hirdetünk eredményt. A díjak:

1. díj: 40 000 forint pénzjutalom.

2. díj: 30 000 forint pénzjutalom.

3. díj: 20 000 forint pénzjutalom.

Továbbá minden díjazott számára gyakornoki lehetőséget biztosítunk a Szabadnem blog szerkesztőségében, mellyel rendszeres publikálás és (igény szerint) írói/szerkesztői továbbképzés, tréning, informális mentorálás is járhat.

A Szabadnem szerkesztőség egy fiatal feministákból álló, metszetszemléletű csapat. A blogot két éve szerkesztjük, és idén rangos nemzetközi díjat nyertünk a Frida alapítványtól a munkásságunk elismeréseképp. Legnépszerűbb cikkünket 100 000-nél is több ember olvasta. Nemcsak a nők helyzetével foglalkozunk, hanem igyekszünk olyan problémákat is kézbe venni, mint a hajléktalanok, a romák, az LMBTQ* csoportba tartozó vagy a fogyatékossággal élő emberek helyzete. Sőt: a férfiak (önmaguk által való) elnyomása, vagy éppen a környezetvédelem is érdekel minket. Meggyőződésünk, hogy ezeket a problémákat rendszerszinten is érdemes vizsgálni.amazing-charlotte-howe-computer-cool-keyboard-favim_com-459915.jpg

A Szabadnem blog másik alapvető értéke a közérthetőség. Olyan írásokat közlünk, amelyek a metszetszemléletű feminizmus fontosságát a szélesebb közönségnek is érthetővé és átélhetővé teszik — anélkül, hogy a megalapozott érvelésről, a szakmai háttér jelenlétéről lemondanánk. Ezt akár úgy is nevezhetjük, hogy „utcai feminizmus”. Célunk ebből a szempontból hasonló ahhoz, amit a Feketemosó tűzött ki korábban (a Közélet Iskolája és a Kettős Mérce havi, nyomtatott szabadlapja 2015-2017 között): közérthetően kommunikálni társadalmi kérdésekről az érintett csoportok felé. 

A következő négy pályázati kategóriában várjuk a műveiteket.

1. Nők a tananyagban.
Témaötletek, -javaslatok: Mely híres nők szerepelnek az iskolai tananyagban? Mit tudunk róluk? Kiket lenne még érdemes bevenni a tananyagba? Milyen szemszögből tanítják a nők helyzetét az iskolában? Irodalomban, történelemben, természettudományokban milyen szerepet játszottak a nők? És mi a helyzet más kisebbségi csoportokkal, például az LMBTQ* emberekkel vagy a roma emberekkel? Tanulunk-e róluk, és ha igen, mit? Ha nem, mit lehetne tanulni róluk? Egyáltalán, miért fontos a nők és egyéb kisebbségi csoportok szereplése a tananyagban? 

2. Nemi szerepek, elvárások.
Témaötletek, -javaslatok: Mit vár el a világ a férfiaktól és a nőktől? Milyen viselkedést, milyen öltözködést, milyen szerepek eljátszását? De ugyanitt várunk műveket nők elleni erőszak és családon belüli erőszak témában is. Illetve bármilyen olyan témában, ami a nemi szerepekhez és szerepelvárásokhoz (gender role) kapcsolódik. Például a nők szerepe mindenféle társadalmi mozgalmakban, a feminizmus és a baloldal kapcsolata, a nők politikai és közéleti szerepvállalása (vagy épp annak hiánya), a nők szerepe a rendszerkritikában és/vagy környezetvédelmi aktivizmusban stb.

3. Szexuális önrendelkezés.
Témaötletek, -javaslatok: Miért fontos a beleegyezés? #metoo és „csak az igen jelent igent” témák. Szexuális erőszak és kényszerítés. Beleegyezési korhatár, tanár-diák „viszonyok”. Fiúk és férfiak ellen elkövetett erőszak; lányok és nők ellen elkövetett erőszak. Fogamzásgátlás, abortusz. Szülészeti erőszak. Otthonszülés. Anyák és apák jogai (és kötelességei). Házasság, család, válás, párkapcsolatok.

4. Nemi identitás.
Témaötletek, -javaslatok: Kinek mit jelent az, hogy nőnek vagy férfinak született? Milyen az igazi nő, milyen az igazi férfi? Mi a különbség a nemi identitás és a nemi szerepek (lásd 2. kategória) között? Milyen orvostudományi/pszichológiai kutatások foglalkoztak és foglalkoznak a nemi identitás (gender identity) kérdésével? Ugyanitt: transzneműség, transznemű és nembináris emberek helyzete. Haladó szint: a transznemű aktivizmus („identitáspolitika”) külföldi „túlkapásai” és/vagy bűnbaknak beállítása.

A terjedelem újságcikk esetén 1000-2000 szó lehet (.doc vagy .docx formátum), videótartalom esetén pedig 5-15 perc (.mp4 vagy .avi formátum).

Csak eredeti, még sehol máshol nem publikált tartalmak vehetnek részt a pályázaton.

A pályázati műveket a SzabadNemBlog@gmail.com emailcímre várjuk. Az email címsorába írjátok oda azt, hogy „Legyen szabad a nem!”. Az email szövegében pedig adjátok meg a következő adatokat: név, írói álnév (ha van), életkor, nem, mobiltelefonszám, valamint egy rövid, önéletrajz-szerű összefoglaló arról, mi motivált a pályázaton való részvételre. Ha korábbi munkáid megjelentek már, ezek linkjét is oszd meg velünk az emailben. Figyelem: A személyes adatokat bizalmasan kezeljük, az álnévre vonatkozó igényeket tiszteletben tartjuk, és semmilyen bizalmas információt nem adunk ki harmadik személynek! :)

Határidő: 2019. január 20. [Pikler Emmi (1902–1984) magyar gyermekorvos születésének évfordulója]

***

További információk a Szabadnem blogról és a „Legyen szabad a nem!” pályázatról: a blog célja, hogy az akadémiai feminizmus mellett hangot adjunk az utcai feminizmusnak is. A szolidaritás értékét szeretnénk terjeszteni, hidakat akarunk építeni: mind a feminizmuson belül, mind a baloldal és a feminizmus között (#metszetszemlélet). Nyitunk azok felé, akiknek a legnagyobb szükségük volna a feminista gondolatokra és tettekre, de már elhitették velük, hogy ettől a fogalomtól semmit nem érdemes remélniük. 2017-ben a Szabadnem blog elnyerte a Frida alapítvány fiatal feminista csoportoknak kiírt rangos nemzetközi díját. Az elnyert pénzből írtuk ki a fenti pályázatot, melyen cikkeket, videókat várunk „Legyen szabad a nem!” jelszóra. Vagyis: „Legyen szabad a nemről beszélni!” (1., 2. és 4. kategória), illetve „Legyen szabad a nemet mondás!” (3. kategória). A pályázati díjak nettó összegek, melyek eredeti, bruttó összegéből a hatályos adózási jogszabályok figyelembevételével a pályázatunk kiírója befizette a NAV által megállapított adó összegét.

A pályázat elbírálásának szempontjai:
— Közérthetőség.
— Logikus és racionális érvelés, érvelési hibák kerülése.

— Állítások pontos hivatkozásokkal való alátámasztása.
— A magyar nyelv helyes használata és a helyesírási szabályok betartása ugyan nem követelmény, de előnyt jelenthet.

— Világnézeti és vallási alapon nem utasítunk el műveket, azonban fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltésre alkalmas és/vagy kirekesztő tartalmakat kizárjuk a pályázatból.

A pályázó személyére vonatkozó szempontok:
— Bátorítjuk a fiatal (30 év alatti) nők és LMBTQ* szerzők/videobloggerek jelentkezését.
— Nem fiatal alkotó is jelentkezhet, amennyiben egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport tagja és/vagy érzékenyen és hitelesen tudja átadni művével ezen csoport(ok) helyzetét.
— Bátorítjuk az olyan alkotók jelentkezését, akik még soha sehol nem publikáltak korábban. 
— Nem bátorítjuk viszont a máshol rendszeres publikációs lehetőséggel rendelkező szerzők jelentkezését, ugyanis a pályázatunk fő célja a tehetséges újoncok felkutatása. Ez alól kivételt képezhet a saját fenntartású youtube-csatorna és a saját fenntartású blog, amennyiben a feliratkozottak száma nem haladja meg a 2000-et.

A pályázaton induló szerzők aktívan részt fognak venni a többi pályamű elbírálásában, ezzel is erősítve a közösségi döntéshozás szerepét.

Ha bármilyen kérdésed van a pályázattal kapcsolatban, a SzabadNemBlog@gmail.com címen tudod velünk fölvenni a kapcsolatot. Várjuk a jelentkezésed! Legyen szabad a nem! Legyen szabad a nemről beszélni, legyen szabad a nemet mondás!

 

 Kövess minket a facebook-on is! Kattints ide. 

 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Nemi szerepek és sztereotípiák, nemi identitások, szexuális orientációk, a nemek társadalmi egyenlősége, metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ – minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. Kapcsolat: SzabadNemBlog@gmail.com

Bejegyzések

Címkék

#erőszak kultúra (7) #metoo (4) #velemismegtörtént (3) 19. század (3) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (1) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) aktivizmus (8) áldozat (2) áldozathibáztatás (1) álhír (1) alkoholizmus (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) anya (6) anyuka (2) apa (6) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (5) biológiai meghatározottság (2) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) bizonytalan kötődés (1) biztonság (7) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) budapest pride (7) bullying (2) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (7) családon belüli erőszak (6) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dinoszaurusz (1) diszkrimináció (6) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsihád (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (7) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (3) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcscsősz (1) erőszak (16) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (10) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facebook (5) falu (1) falucska (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (7) feminizmus (19) fenntarthatóság (1) fenyő (1) férfi (11) férfiak (9) férfiak elleni erőszak (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) Fidesz (4) fidesz (1) film (2) filmfesztivál (1) fiúk (1) főállású apa (1) főállású szülő (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (3) fogyasztói társadalom (2) fogyatékossággal élők (1) földművelés (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) frida (1) FRIDA (1) Frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (24) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (2) gender identitás (1) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (3) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakornok (1) gyerek (4) gyerekek (13) gyerekgondozás (2) gyereknevelés (5) gyermek (3) győzelem (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (2) határok (1) határon túli magyarok (1) Havelock Ellis (1) házasság (5) házikó (1) heteroszexualitás (10) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (3) homoszexualitás (12) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (1) idegengyűlölet (3) identitás (5) ideológia (1) igazgató (1) ingyen lakás (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (20) intimitás (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) Írország (1) ISIS (1) iskola (1) Iszlám Állam (1) Isztambuli Egyezmény (4) itt az idő (1) játék (1) Jinwar (1) jobboldali (1) jog (1) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) judith butler (1) Julia Serano (2) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (3) kommentháború (1) kommuna (1) kommunikáció (1) konferencia (1) könyv (1) konzervatív (2) kórház (1) kormány (1) környezetvédelem (3) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (3) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) Lengyelország (1) leszbikus (4) LMBT (1) lmbt (1) lmbtq (1) LMBTQ (6) LMBTQ történet (6) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) mázli (1) mécses (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (1) meleg férfi (2) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) mentális betegség (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (19) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monopoly (1) mozgalom (7) munka (2) munkahely (3) munkahelyi diszkrimináció (5) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (2) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (2) Németország (1) nemi betegség (1) nemi erőszak (2) nemi identitás (18) nemi különbségek (7) nemi szerepek (18) nemi sztereotípiák (10) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (6) nőgyűlölet (13) női orgazmus (1) női sors (2) nők (16) nők elleni erőszak (14) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyomor (2) O1G (2) ökológia (1) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (1) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (2) online magazin (1) önrendelkezés (3) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) párkapcsolat (2) party (1) patriarchátus (17) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) politika (7) politikai korrektség (3) politikus (1) populáris kultúra (1) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (14) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) rák (1) Rakka (1) rasszizmus (8) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (11) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) Sárosdi Lilla (1) segély (1) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (1) szegénység (6) szélsőjobb (1) személyes határok (1) szerelem (1) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (4) szexedukáció (2) szexizmus (7) szexológia (7) szexrabszolgaság (1) szexuális egészség (2) szexuális erőszak (13) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (5) szexuális vágy (5) szexualitás (5) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (3) szopás (1) SZTE (1) sztereotípiák (5) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (4) szülő (3) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (2) társadalom (7) társadalomkritika (1) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (9) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) terrorizmus (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (3) testkép (1) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (2) tizenévesek (3) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (11) törvény (2) továbbképzés (1) transzfeminizmus (7) transzgender (14) transzkritikus (3) transzneműség (21) transz férfi (2) Trans Film Fest (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (4) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) utópia (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) vélemény (3) velemismegtörtént (3) vetélés (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vita (1) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zsákfalu (1) Címkefelhő

Moderálási alapelvek:

Frissítés: Mostantól a Facebook-oldalunkon tudtok hozzászólni.

Mivel sok, pezsgő, színvonalas blogot láttunk elnéptelenedni az öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem az építő kritikáról, de még nem is az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekről van szó. Ezeket igyekszünk tőlünk telhető módon megválaszolni. Fenntartjuk viszont a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.