Ezt kell tudnod a pszichés és mentális betegséggel élőkről!

Lehet-e ma Magyarországon pszichés és mentális betegséggel nyíltan élni? Miken megy keresztül az az ember, akit a környezete szó szerint „hülyének” és „elmebetegnek” tart? Milyen nehézségeket gördít az ilyen emberek elé a társadalom és a magyar állam? Barabás Andrea vallomása... és javaslatai a változásra!

 

 

Nem véletlen a témám. Saját tapasztalataimat fogom veletek megosztani.

Bipoláris affektív zavarom és 2-es fokú pánikbetegségem van. Emiatt a társadalom – beleértve a családomat, ismerőseimet, volt kollégáimat – rám ragasztotta a HÜLYE szót mint pecsétet.

 

Állapotomból kifolyólag érzelmi kettőségem van. Vagy eufórikus, vagy depressziós korszakok váltakoznak. Arany középút sajnos nincs az életemben. Igyekszem elérni az egyensúlyt, de soha nem jön össze.

 

Hosszú éveken át feküdtem pszichiátrián, ahol borzalmasan kezeltek. Egy budapesti intézményben a kezelőorvosom többször elküldött melegebb éghajlatra. „Nem érdekel, mi van önnel” – ezt a választ kaptam, mikor segítséget kértem. Ugyanezt a választ kaptam a nővérektől, ápolóktól. Szó szerint elhangzott az orvos szájából, hogy „maga nem normális”.

 

(A budapesti intézményt nem nevezném meg, mert hátrányom lehet belőle.)

 

Majd 2014-ben és 2016-ban egy vidéki intézménybe kerültem, a Szigetvári Kórház Pszichiátria Rehabilitációs Osztályára. Ez egy nagyszerű hely. Itt végre talpra állítottak.

 

A Szigetvári Kórház Pszichiátria Rehabilitációs Osztályán maximális odafigyeléssel, segítőkészséggel, empátiával kezeltek. Csodálatos orvos, nővér, szociális munkás és adminisztrátori csapat állt a segítségemre. Igen, ebben az intézményben megállíthatja a beteg az orvosokat a folyosón, akik teljes odaadással, lelkiismeretesen állnak meg, és azonnal segítenek. Még akkor is, ha az adott beteg nem is az ő betegük. Ugyanezt tudom elmondani az osztályon dolgozó nővérekről is. Szeretetükkel, és empátiájukkal elsőre ott vannak és segítenek, erejükön felül is. Mindez a foglalkoztató terapeutákra is vonatkozik: türelmesek, nyugodtak és maximálisan segítőkészek.

 

Igen, van Magyarországon egy ilyen szuper Pszichiátriai Rehabilitációs osztály. Ennek az osztálynak pedig van egy szuper osztályvezető főorvosa: Dr. Bender Zsuzsanna. Örök hálám neki és csapatának!

 

2017-et írunk, és még most is megbélyegzett emberként kell élnem.

 

Családomban a következők hangzottak el: „Nem lehet veled élni, elviselhetetlen vagy, nem tudsz a saját lábadon megállni, semmire sem vagy alkalmas.” Ez borzasztó lelki nyomás alá helyez engem!

 

Édesapám mellettem áll, és sokat segít. De sajnos nem akarja elfogadni a betegségemet – amit én már nem betegségnek, hanem inkább egy állapotnak szeretek nevezni. Igen, betegségem miatt pszichésen gyenge vagyok, de harcolok,hogy elfogadjanak és segítséget kapjak.

 

Hogy vannak-e ismerőseim? Az igazság az, hogy csak volt betegtársaim fogadnak el, mert ők tudják, milyen így élni. A többiektől jön a NEM VAGY NORMÁLIS. Ismét egy pecsét…

 

A volt kollégákról nem is beszélve. Részükről is megkaptam rendszeresen, hogy te TE ELMEBETEG VAGY. Ugyanis szerintük aki pszichiátrián feküdt, az biztosan ebbe a kategóriába sorolható.

 

Könnyű azt mondani: SZEDD ÖSSZE MAGAD, NE HAGYD EL MAGAD, ERŐS LEGYÉL, EZT CSAK MEGJÁTSZOD! Akik így gondolkoznak, azokkal szívesen cserélnék egyszer, csak egy napra. Akkor átélhetnék, milyen a legnagyobb krízisben lenni: amikor akármit teszünk, legyőz a betegség!

 

389560.jpg

 

De beszéljünk az anyagiakról is. 60%-os rokkantként napi 4-6 órában dolgozhatok csak. Ez azt jelenti, hogy örök életemre rá leszek utalva valakire. Jelenleg édesapám segít nekem.

 

A szomorú valóság az, hogy nálunk nevetséges 26 220 Ft-os egészségkárosodási segélyt kapnak az emberek. De amint bejelentett munkaviszonyom lett, még ezt az összeget is elvették. Ráadásul ezzel együtt megfosztottak a kedvezményes BKK-BKV bérlettől. Így – gratulálok a kormányunknak! – havi 47 ezer Ft-os keresetből veszem meg a 9800 Ft-os bérletet. És mivel a gyógyszereim árának összege nem éri el a havi 6 ezer Ft-ot, még közgyógykedvezményt sem kapok.

 

Aztán ott van a munkahelyi diszkrimináció, ami sajnos minket sem kímél.

 

Interjún persze azonnal közlöm, hogy milyen problémám van. Ilyenkor rögtön jönnek a kifogások. De persze nyíltan nem utasíthatnak el emiatt. Általában inkább burkoltan, szóban közlik, hogy ilyen betegséggel nem vesszük fel.

 

Saját példa. Egy céghez jelentkeztem egy átlagos takarítói munkára. Már minden a finish-ben volt, mikor eljutottam az üzemorvoshoz, aki közölte velem, hogy nem vagyok alkalmas az állásra, mert Rivotrilt szedek. Mi ez, ha nem kirekesztettség? Függetlenül attól, hogy az orvos személyes döntése volt-e ez, vagy a cég szabályzata.

 

Napi 0,75 mg-ot szedek (reggel, délben, este 0,25 mg). Ez minimális adag. A munkakör egyáltalán nem volt veszélyes, el tudtam volna végezni. Sehova nem kellett volna felállnom, csak sima felületeket felmosni, WC-ket, zuhanyzókat és öltözőket takarítani. Még az elcsúszás veszélye sem állt fent.

 

Idén tavasszal 12 állásinterjúról utasítottak el – burkoltan a Rivotril miatt.

 

Ezen változtatni kell!

 

Azt javaslom, legyen jogszabályban rögzítve, hogy mi az a határ a Rivotrilnál és más gyógyszereknél, amit veszélyesnek lehet minősíteni – méghozzá munkakörök szerint. Ezt persze szakorvosok javaslataira kellene alapozni.

 

17305783_3ed81aca04a0cd1392eb97f5ee0e02da_l.jpg

 

Egy másik nagy gond, hogy a magyar állam a rokkantsági ellátást ledolgozott napokhoz köti. Ebbe azonban nem számolják bele a betegállományos napokat.

 

Ez ellen is jó lenne valamit tenni!

 

Mert a mi mentális problémáink, ha előjönnek, akár hónapokig munkaképtelenné tehetnek minket. Ez nem megfázás vagy influenza, ami aránylag hamar elmúlik… Mentális betegséggel élni nem egyszerű. Mi sem jókedvünkből kerülünk betegállományba!

 

*

 

Miért kell nekünk is kirekesztve és jogfosztottan élnünk? Miért taposnak el minket, miért próbálnak hülyének nézni? Mikor kapunk mi is esélyegyenlőséget? Minket kik védenek meg? Mikor foglalják jogszabályba, hogy nem csak a fizikai bántalmazás legyen büntetendő, hanem a lelki is? Mentális betegséggel élőknek ugyanis ez utóbbi is végzetes lehet…

 

Nekünk is szükségünk lenne ingyenes jogi tanácsadásra, támogatásra! Mi is nyitottan szeretnénk a világban élni!

 

A magyar államnak támogatnia kéne a pszichés és mentális betegeket azzal, hogy visszasegíti őket a munka világába. Ha pedig valaki betegsége miatt nem tud dolgozni, annak akkora összegű segélyt kellene kapnia, amiből emberhez méltó módon meg tud élni.

 

Mi is csak nyíltan – és nem jogfosztottan – szeretnénk élni!

 

Azt szeretnénk, hogy elfogadjanak minket is, és ne kelljen titkolnunk az élet minden területén, hogy mi PSZICHÉS ÉS MENTÁLIS BETEGEK VAGYUNK!

 

 

Barabás Andrea

 

 

 

 

 

 

 

 Moderálási alapelvek: fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy mivel a blogot önkéntesek szerkesztik szabadidejükben, nincs mód a beérkező kommentek azonnali elbírálására. Így előfordulhat, hogy néhány nap is eltelik, mielőtt megjelenik egy új komment. A türelmet és megértést köszönjük.

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (5) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) abundance (1) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) akcióhős (1) aktivizmus (9) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (2) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (1) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) antropológia (1) anya (10) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszámoló (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (10) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (3) biszexualitás (4) bizonytalan kötődés (1) biztonság (8) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) bőségmodell (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) childfree (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (3) corona (2) corona virus (1) covid19 (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (11) családon belüli erőszak (10) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dínó (1) dinoszaurusz (2) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) előadás (2) előny (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (4) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (23) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (12) etika (2) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (9) feminizmus (54) fenyő (1) férfi (17) férfiak (37) férfiak elleni erőszak (1) férfiasság (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) Fidesz (6) fidesz (1) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (4) fogyasztói társadalom (3) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) FRIDA (1) frida (1) Frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (31) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (4) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) grant (1) Grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (6) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (8) házikó (1) heteroszexualitás (17) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (7) homoszexualitás (19) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (5) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) InGen (1) ingyen lakás (1) inségmodell (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) interszexualitás (1) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) irónia (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (6) itt az idő (1) ivar (1) J. K. Rowling (1) járvány (2) játék (1) jobboldali (1) jog (2) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) jó szex (1) judith butler (2) Julia Serano (3) Jurassic Park (1) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (2) Kanada (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karantén (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kiváltság (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (4) kommentháború (2) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (2) konzervatív (3) kórház (2) kormány (2) környezetvédelem (3) korona (4) koronaszex (1) koronavírus (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) kutya (1) kutyus (1) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (3) leszbikus (8) libernyák (1) lmbt (1) LMBT (4) LMBTQ (47) lmbtq (1) LMBTQ történet (10) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) Magyar Nemzet (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) manipuláció (1) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszkulinitás (1) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megelőzés (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mérgező férfiasságkultúra (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (22) milyen a jó szex (1) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (2) monopoly (1) more than two (1) mozgalom (7) mozgássérült (1) munka (5) munkahely (5) munkahelyi diszkrimináció (6) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (22) nemi különbségek (9) nemi szerepek (23) nemi sztereotípiák (14) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (9) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (20) nők elleni erőszak (19) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (3) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (3) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) pár (1) párkapcsolat (12) party (1) patriarchátus (20) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (3) poliamoria (3) politika (13) politikai korrektség (5) politikus (2) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) privilégium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) propaganda (1) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) ragadozó (1) rák (1) rámpa (1) randevú (1) randi (1) raptor (1) rasszizmus (12) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (8) rendszerkritika (12) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Rétvári Bence (1) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) scarcity (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (3) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (24) szexedukáció (5) szexizmus (10) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) szexus (1) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (1) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (5) szülő (9) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (5) társadalom (67) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (11) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (4) testkép (3) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tisztelet (1) tizenévesek (5) többszerelműség (3) több mint kettő (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (13) törvény (2) továbbképzés (1) toxikus maszkulinitás (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (4) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (43) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) trump (1) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vegetáriánus-vegán (1) vélemény (5) velemismegtörtént (3) velociraptor (1) vetélés (1) vicc (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő