7 dolog, amit a #metoo kampányról tudnod kell

A héten elindult egy meglepően nagy mértéket öltő online kampány. Számos, szexuális zaklatást túlélt ismerősöm, köztük feministák és üggyel szimpatizáló aktivisták is csatlakoztak hozzá. Sok támogató is kifejezte a szolidaritását. Facebook tagok írták ki egymás után posztjukban: #metoo (Magyarul: „én is” áldozat, túlélő vagyok.)

 metoo.jpg

Érintettként nem hagyhatom szó nélkül.

 

Figyelem, felkavaró tartalom!

 

Mert sajnos bizony: #velemismegtörtént. Szerencsére nem tegnap, de fáj még mindig, persze. Kár lenne tagadnom. Bár az idő jóságos orvosként már sokat gyógyított a sebeken…

 

16 éves koromban megerőszakolt egy 50 éves férfi matektanár. Kamaszként iskolai fizikai és lelki bántalmazás (bullying) ért. És felnőttként, LMBTQ emberként (ciszhetero)szexista zaklatások túlélője vagyok.

 

Alap, hogy szolidaritást vállalok a patriarchális elnyomás többi áldozatával!

 

De beszéljünk a társadalom szerepéről is. Áldozatnak lenni, erőszak túlélővé válni nem „divat” és nem „önsajnáltatás”! (Ahogy LMBTQ emberként előbújni sem az.) Hanem a valóság felvállalása. 

 

Elszomorító olvasni, hogy akadnak emberek, akik elbagatellizálják a #metoo – vagy a nyár végi #temiketkapsz – kampány horrorisztikus történeteit. Egyszerűen nincs ezeken mit relativizálni, egyik sztorit sem a fantázia szülte. Hetente egy nő és havonta egy gyerek hal bele a patriarchális erőszak valamilyen formájába!

 

Most itt egy újabb lehetőség. Tegyünk ellene!

 

1. Harvey Weinstein filmrendező esete

 

A kampány az Egyesület Államokból indult el, Harvey Weinstein filmrendező zaklatásos botrányainak nyilvánosságra kerülésével. (Állítólag Marlon Brando-ról és Woody Allenről is terjengenek az amerikai filmiparban zaklatásos pletykák...) A táncos a sötétben című filmről is – amiben Björk csodálatos alakítása azóta is a szemem előtt van – kiderült, hogy a forgatás közben a híres rendező, Lars von Trier zaklatta a művésznőt.

 

Sokkoló volt olvasni ilyesmit az egyik kedvenc filmemmel kapcsolatban, amely az ezredfordulón egyébként rengeteg díjat besöpört.

 

2. Ez a hatalomról szól…

 

A szituáció gyomorforgató. Van egy ismert, nagy tekintélyű, idősebb férfi rendező, aki hatalmával etikátlanul visszaél, és pályakezdő fiatal színésznőket csábít magához intim közelségbe. Nem titkolt szándéka, hogy velük valamilyen szexuális viszonyba kerülve „könnyebben elindíthassa” a karrierjüket.

 

Úgy gondolják, következmények nélkül megtehetik. Elvégre „csak” egy kiszolgáltatott fiatal nő az áldozat. Neki úgy sincs hatalma. El lehet vinni egy körre, kipróbálni…

 

Az áldozatokban sokszor csak utólag tudatosult, hogy ez korántsem „természetes”. Nem a szakmai előremenetel velejárója, hanem konkrétan zaklatás.

 

A filmiparban és a színművészetben egyébként is különösen erős a női szerepelvárással járó szépségkultusz. Ezek kiemelten vizuális műfajok, itt a dekoratív külső is elvárás a szakmai tudáson és belső értékeken túl. Ez viszont nem kéne, hogy azt jelentse, hogy „trófeaként” kerülhet a szereposztó díványra az a nő, aki éppen megtetszett a rendezőnek vagy producernek.

 

3. A magyar Weinstein(-ek)

 

A botrány Magyarországra is elért. Sárosdi Lilla drámai önvallomásának, kvázi „előbújásának” története kisebb forradalmat indított el. Először Facebook posztjában, majd videón számolt be róla, amikor pályájának elején, húsz évvel ezelőtt a „nagyrendező” elvitte őt az autójával, egy másik férfival közösen azzal a diszkréten titkolt szándékkal, hogy szexuálisan őket kielégítse.

 

Lilla szégyenkezve ellenállt.

 

Utólag kiderült, Marton László a Vígszínház egykori igazgatója volt az elkövető. Lilla férje, Schilling Árpád filmrendező, a Krétakör alapítója a felháborodásán kívül a támogatását is kifejezte az ügyben.

 

A drámaian hiteles sort Németh Pálma követte. Őt Tyukod anyakönyvvezetőjeként, még májusban a falu polgármestere, Czibere Károly inzultálta. A nővel az RTL Klub készített riportot.

 

Azóta már mások is nyilvánosság elé léptek a történetükkel Marton László zaklatásáról. Eddig összesen heten.

 

4. A jelenség tömeges!

 

Ezen esetek kirobbanása után tömegesen kezdtek beszámolni nők – és férfiakaz őket ért frusztráló élményekről. Ezek mind a nemi erőszak kultúrájának különböző megnyilvánulási fokozatai: az utcai beszólogatás (angolul: „catcalling”), a szexuális zaklatás, a kizsákmányolás és bántalmazás, és az egészen durva szituációk, a szexuális erőszak, a családon belüli erőszak, a pedofília és molesztálás. A piramis legteteje pedig a bosszúként elkövetett csonkítás, sőt: gyilkosság.

 piramis.jpg

A hiedelmekkel ellentétben sokszor egy ismerős, az áldozathoz közel álló személy az elkövető.

 

5. Ami minden esetben közös

 

A közös kiindulópont: a kölcsönös beleegyezés hiánya! A fölérendelt, domináns fél (általában férfi) kezdeményezett, nyomult. A passzivitásra kényszerített, alárendelt felek (leggyakrabban nők és kisgyerekek) féltek, nem mertek ellenállni.

 

Sajnos most sem maradt el az áldozathibáztatás. A történetek hitelét sokan elvitatják, súlyosságát lebecsülik. Az internetes hozzászólások tömegei hárítják a felelősséget az elkövetőről. De még a televíziós műsorokban nyilatkozó közismert emberek is sokszor az áldozatot hibáztatják. (Mintha csak a tavalyi, Kiss László úszóedző botrányából ismert mentegetőzés ismétlődne meg…)

 

Pedig az erőszak, az erőszak. Ha pedig valaki a hatalmával visszaélve követi el, az még inkább elfogadhatatlan.

 

6. Előbújni nemcsak LMBTQ emberként lehet, hanem erőszak túlélőjeként is

 

Az előbújás szót általában arra használjuk, amikor egy LMBTQ (leszbikus meleg, biszexuális, transznemű és/vagy queer) ember felvállalja az önazonosságát, a többségi társadalom normáitól eltérő szexuális irányultságát vagy nemi identitását.

 

De ehhez nagyon hasonlít, amikor valaki a vele történt szexuális erőszak tényét vállalja föl nyilvánosan.

 

Mindkét esetben rengeteg szégyent kell leküzdeni. Az LMBTQ emberek megbélyegzése sajnos manapság is tipikus. A nők számára hátrányos hatalmi különbség miatt pedig a konzervatív közvélemény nem mindig az elkövetővel szemben elítélő.

 

7. A férfiak szerepe

 

A férfiaknak felesleges félniük. Nem csorbul attól az ő férfiasságuk, ha a nőket velük egyenlő, azonos esélyekkel rendelkező emberekként kezelik.

 

Úgy tűnik, a sok zaklató mellett rengeteg olyan férfi is van, akikben a #metoo történetek feltámasztják a lelkiismeretet. Az ő szerepük kulcsfontosságú az egész torz rendszer megváltoztatásában. ferfiak.jpg

 

Férfiak közül is többen megírták, hogy ők is zaklatás áldozatává váltak. Nyáry Krisztián is beszámolt facebook oldalán az őt ért kéretlen közeledésről. Az elkövetők ezekben az esetekben is olyan emberek voltak (gyakran férfiak), akik a hatalmukkal éltek vissza.

 

+1. Minden #metoo számít

 

Mára talán eljutottunk oda, hogy a nők egy része kimondhatja, hogy őket ilyen durva ártalmak érik. Minél többen csatlakoznak a kampányhoz és bújnak elő a traumáikkal, annál forradalmibb változást lehet elérni. Minden egyes vallomás lazít egy kicsit a nőket sújtó rendszerszintű elnyomáson, ami napi szinten szűkíti be az életünk mozgásterét és korlátozza a személyes szabadságunkat.

 

Minden kimondott szó és mondat segít a mérleg kiegyenlítésén.

 

Nem szégyen elmondanunk mások bűnét! Tettükért minden esetben az elkövetők a felelősök. Ezúton bátorítok mindenkit, hogy amennyiben teheti, csatlakozzon a kampányhoz. Közösen lehetünk igazán erősek! Bontsuk le az erőszak kultúrájának falait egy humánusabb, élhetőbb társadalomért!

 

Gergely Dóra Viktória

 

 

 

Ha szexuális erőszak áldozata vagy, a KERET Koalíció segélyvonalát hívhatod péntekenként 10-14 óráig:
06-40-630-006

 

A NANE is adott ki egy közleményt az ügyben, itt olvasható.

 

A Nőkért Egyesület október 30-ára beszélgetést szervez, ahol tapasztalt szakértők fogják alaposan kielemezni a témát.

 

Moderálási alapelvek: fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy mivel a blogot önkéntesek szerkesztik szabadidejükben, nincs mód a beérkező kommentek azonnali elbírálására. Így előfordulhat, hogy néhány nap is eltelik, mielőtt megjelenik egy új komment. A türelmet és megértést köszönjük.

 

 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (6) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) abundance (1) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) akcióhős (1) aktivizmus (9) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (2) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (2) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) antropológia (1) anya (10) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszámoló (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (11) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (3) biszexualitás (4) bizonytalan kötődés (1) biztonság (8) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) bőségmodell (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (3) corona (2) corona virus (1) covid19 (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (12) családon belüli erőszak (11) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dínó (1) dinoszaurusz (2) diszkrimináció (8) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) előadás (2) előítélet (1) előny (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (4) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (23) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (12) etika (2) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (10) feminizmus (54) fenyő (1) férfi (17) férfiak (37) férfiak elleni erőszak (1) férfiasság (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) fidesz (1) Fidesz (5) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (4) fogyasztói társadalom (3) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) FRIDA (1) Frida (1) frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (31) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (3) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (5) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (8) házikó (1) heteroszexualitás (17) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (7) homoszexualitás (19) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (5) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) InGen (1) ingyen lakás (1) inségmodell (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) interszexualitás (1) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) irónia (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (6) itt az idő (1) ivar (1) járvány (2) játék (1) jobboldali (1) jog (2) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) jó szex (1) judith butler (3) Julia Serano (3) Jurassic Park (1) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (2) Kanada (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karantén (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kiváltság (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (4) kommentháború (2) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (3) konzervatív (3) kórház (2) kormány (1) környezetvédelem (3) korona (4) koronaszex (1) koronavírus (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) kutya (1) kutyus (1) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (3) leszbikus (8) LMBT (4) lmbt (1) lmbtq (1) LMBTQ (47) LMBTQ történet (10) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) manipuláció (1) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszkulinitás (1) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megelőzés (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (2) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mérgező férfiasságkultúra (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (22) milyen a jó szex (1) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (3) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (2) monopoly (1) more than two (1) mozgalom (8) mozgássérült (1) munka (6) munkahely (6) munkahelyi diszkrimináció (7) munkás (3) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (21) nemi különbségek (9) nemi szerepek (24) nemi sztereotípiák (15) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (10) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (21) nők elleni erőszak (21) nőtörténet (1) nőügyek (8) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (3) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (3) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) pár (1) párkapcsolat (12) party (1) patriarchátus (21) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (3) poliamoria (3) politika (12) politikai korrektség (5) politikus (2) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) privilégium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) ragadozó (1) rák (1) rámpa (1) randevú (1) randi (1) raptor (1) rasszizmus (13) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (9) rendszerkritika (14) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) scarcity (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (3) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (24) szexedukáció (5) szexizmus (11) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) szexus (1) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (2) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (4) szülő (8) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (6) társadalom (65) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (10) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (4) testkép (3) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tisztelet (1) tizenévesek (5) többszerelműség (3) több mint kettő (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (13) törvény (2) továbbképzés (1) toxikus maszkulinitás (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (4) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (42) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) trump (1) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vegetáriánus-vegán (1) vélemény (4) velemismegtörtént (3) velociraptor (1) vetélés (1) vicc (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő