Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

„Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted.”

Szabadnem

„Szerencsés fiúk”

A férfiak ellen nők által elkövetett szexuális erőszak létezik

2017. augusztus 23. - Szabadnem Vendégszerző

Egy kutatónő online kérdőív segítségével vizsgálta a férfiak ellen nők által elkövetett szexuális bántalmazás egyes formáit, amikor az elkövető (vaginális, orális vagy anális) behatolásra kényszeríti az áldozatot. A férfiakkal szemben nők által elkövetett nemi erőszak valós jelenség.

Figyelem! Felkavaró tartalom – szexuális erőszak.

A napokban magyar cikk is született egy brit kutatás kapcsán, ami a férfiak ellen elkövetett erőszakkal foglalkozik*. Dr Siobhan Weare kutatásában online kérdőív segítségével vizsgálta a férfiak ellen nők által elkövetett szexuális bántalmazás egyik formáját, amikor az elkövető (vaginális, orális vagy anális) behatolásra kényszeríti az áldozatot.

*Tisztában vagyok azzal, hogy a szexuális erőszak estében nagyon sok különböző tényezőt és formát lehet vizsgálni. Az itt ismertetett kutatás nagyon specifikusan csak egyféle esetre fókuszál, így az összefoglalóban is csak erről fogok írni. Ez nem jelenti azt, hogy más közegben (azonos nemű párok között, férfi elkövetők által) nem létezik erőszak, vagy hogy azokat nem érdemes vizsgálni. De most nem azokról esik szó.

Furcsának tűnhet ilyen kiemelten foglalkozni ezzel, de az ok még különösebb: a jelenlegi angol jogrend ezeket az eseteket nem tekinti nemi erőszaknak. Akié a pénisz, az az elkövető – állítja az angol jog és a közvélemény. A brit kutatónő (és előtte számos más kutatócsoport) ezt a téves hiedelmet próbálja megcáfolni.

4.jpg„Ne aggódj, a fiúk ezt állítólag szeretik.” (Kép forrása: Project unbreakable)

 

A kutatásban 154 nagy-britanniai férfi vett részt, 18-70 éves korig. A megkérdezettek mindegyike áldozata volt valamilyen szexuális visszaélésnek. Az erőszak körülményének vizsgálatára a kutató 10 válaszlehetőséget ajánlott fel, ezek közül a leggyakoribbak, mikor az elkövető fenyegetéssel, zsarolással (22%), illetve mikor fizikai erőszakkal (14,4%) kényszerítette áldozatát. A fennmaradó esetek között szerepel a hozzáratozók épségének fenyegetése, a kábult/ittas állapot vagy a megkötözés is. Az áldozakok nagy része (43,8%-a) 16-25 éves volt (2-66 évig terjedő skálán), mikor az eset megtörtént. A megszólaltatott férfiak túlnyomó többsége ismerte az elkövető nőt (51,3%-uk párkapcsolatban is élt vele). A válaszolók 20%-a súlyos negatív mentális hatásokról számolt be: egy 1-10-ig terjedő skálán, ahol 1 semmilyen hatást, 10 pedig súlyos negatív mentális hatást jelent, az átlag 6 volt.

 

5.jpg„Hogy tud egy lány megerőszakolni egy fiút?” – mondta madjnem mindenki, akinek az utána következő 4 év során beszéltem róla.
„Legyél már férfi!” – mondta az akkori barátnőm arra, hogy pánikrohamot kaptam, mikor 8 évvel az eset után először megláttam az erőszaktevőt.
(Kép forrása: Project unbreakable)

 

Az áldozatok közül összesen ketten fordultak a rendőrséghez, esetük bíróságig sem jutott.

Mindössze 22 férfi vallotta azt, hogy az esetet megosztotta családjával vagy barátaival.

Egy ilyen kevés embert megszólaltató kutatásból persze egy egész társadalomra lefordítható arányokat nem lehet következtetni. De valamire megkérdőjelezhetetlenül rávilágít: a férfiakkal szemben nők által elkövetett nemi erőszak valós jelenség.

3.jpg

„Te fiú vagy, te nem mondhatsz nemet egy ilyen lánynak, mint én.” 2013. februárja (Kép forrása: Project unbreakable)

 

Ez egy sztereotípiákkal súlyosan terhelt téma. A „lucky boy” felfogás azt jelenti (tévesen), hogy biztosan „szerencsések azok a fiúk”, akiknek nem kell energiát fordítani arra, hogy egy nő szexuálisan kielégítse őket. Az is egy mítosz, hogy a merevedés minden esetben beleegyezést jelent. E közhiedelmek mellett még az is tovább nehezíti az áldozatok helyzetét, hogy nem akarni egy nemi aktust „férfiatlan” dolognak számít a köztudatban. Ráadásul az „igazi férfi” megvédi magát, nem áldozat. Ezért is hallgat a legtöbb áldozat egy életen keresztül.

Úgy gondolom, bármennyire bonyorult és összetett is ez a téma, társadalomként kötelességünk túllátni ezeken a feltételezéseken, és hitelt adni az áldozatoknak, az embereknek a számok mögött.

Mit mond a magyar jog?

A magyar jog ebben az esetben előrébb jár már, mint az angol jog. A magyar Büntető Törvénykönyv (BTK) szerint ugyanis a szexuális cselekmény: a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul" (BTK 459. § 27.) Itt tehát nincs szó péniszről vagy behatolásról: a magyar meghatározás ilyen értelemben gendersemleges.

Más kérdés az, hogy mennyire hatékonyan alkalmazzák a hatóságok a jogi passzusokat; ennek kapcsán érdemes olvasni a Patent Egyesület bíróságlátogatásairól, valamint az Isztambuli Egyezményről, mely a közhiedelemmel ellentétben a férfiakat is védené az erőszaktól (ha végre ratifikálná a Parlament).

 Hollerbach Emil

 

Ha szexuális erőszak áldozata vagy, a KERET Koalíció segélyvonalát hívhatod péntekenként 10-14 óráig:
06-40-630-006

 

A bejegyzésben szereplő képek a Project Unbreakable kezdeményezésből származnak. Itt erőszak túlélők oszthatják meg fényképüket egy táblával, amin az őket támadótól egy idézet, vagy az esettel kapcsolatos idézetek olvashatók.

Moderálási alapelvek: fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy mivel a blogot önkéntesek szerkesztik szabadidejükben, nincs mód a beérkező kommentek azonnali elbírálására. Így előfordulhat, hogy néhány nap is eltelik, mielőtt megjelenik egy új komment. A türelmet és megértést köszönjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnem.blog.hu/api/trackback/id/tr5912758032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ö...mikó? 2017.08.23. 18:11:42

Azért egy konkrét példát felhozhatott volna a cikk, mert én még mindig nem értem, ez hogy fordulhat elő.

_Wasp_ 2017.08.23. 19:54:54

@ö...mikó?: pl kést tartanak az áldozat nyakához? (konkrét eset)

Magyaryzoly 2017.08.23. 21:34:05

@ö...mikó?: Vagy mondjuk elhangzik, hogy "ha nem ápolsz le akkor, kitekerem a gyereked nyakát amíg dolgozol"

közép dunántúli régió 2017.08.23. 21:34:46

@_Wasp_: nehéz elképzelni, hogy ilyen esetben valaki képes erekciót produkálni.

P. L. 2017.08.24. 09:30:18

@közép dunántúli régió: Az erekció és akár az orgazmus is sok esetben az akarattól független fizikai reakció, fizikai ingerekre.
Nekem azt nehéz elképzelni, hogy valakinek az erőszak elkövetésekor van erekciója, amikor egy síró, rémült nővel birkózik.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.08.24. 09:31:56

@közép dunántúli régió: Ugyanúgy, mikor a nők nedvesednek, sőt akár orgazmusuk is van, mikor megerőszakolják őket.

rerros 2017.08.24. 09:32:29

@közép dunántúli régió: miért kell erekció? ha akaratod ellenére megfogdossák a faszod, akkor az erőszak, akkor is, ha nincs erekciód.

2017.08.24. 09:33:25

@közép dunántúli régió: megjegyzem az erekció, nemi érés, kielégülés sem feltétele annak, hogy a régebbi magyar büntetőjog szerint erőszakos közösülés /új nevén: szexuális erőszak/ megvalósuljon. Két eltérő nemű személy nemi szerveinek érintkezésével megvalósul. Ha meg kézzel, szájjal, máshogy érintkezik a nemi szervvel az elkövető és sértett, vagy azonos neműek, akkor szemérem elleni erőszak valósult meg, aminek pont annyi volt a büntetési tétele, mint az erőszakos közösülésnek.
Az új Btk-ban ezeket összevonták, lett belőle szexuális erőszak.

Fiatalkoromban diszkóban nem egy eset volt, hogy lányok odajöttek hozzám, lesmároltak, vagy hozzám, a combomhoz, ruhán át a farkhoz dörzsölték a muffjukat (miniszoknyában volt az egyik csaj, bugyi nélkül).
Ha ezt egy férfi csinálja, akkor mindenki elítéli a dolgot. De ha egy nő teszi, akkor minden oké, még örüljek is neki.

Segna 2017.08.24. 11:31:54

@ö...mikó?: 50' nyomulós főnökasszonyod a munkaidő vége után kettesben maradva, a nagy csöcseit az arcodba tolja, majd a vonakodásodat látva közli, hogy vagy ez, vagy reggel a munkakönyv. Vidéki város, család a hátad mögött, "nem ugrálhatsz" szitu. Ja, és ki hinne neked?!
Utána legfeljebb hányhatsz egy jó ízűt, és még a feleségednek sem mondhatod el, hogy megkönnyebbülj... na, ez tipikusan ilyen helyzet.
Vicces és szexis még?

csentecsa 2017.08.24. 18:23:03

@közép dunántúli régió: Azt nem tudom elépzelni, hogy magától feláll egy kényszerítéses szituban, hacsak nem perverz a csávó, viszont a nő képes kiszolgálni magát. Vagyis erekcióra késztetni a kiszolgáltatott helyzetben lévő másik felet. Ez lehet valami tudatmódosíó miatt bekövetkezett kiszolgáltatott helyzet, de akár zsarolási szituáció. Utóbbi esetben a pasinak esze ágában nem lenne lefeküdni a nővel, nem is tartja vonzónak, de belemegy a játékba bizonyos előnyökért cserébe, vagy valami negatív következménytől tartva..

2017.08.24. 18:23:49

@közép dunántúli régió: ez ugye vicc a részedről?
Pont ugyanúgy lehet erekciója egy férfinak is kényszerítés hatása alatt, mint ahogy a nők is szinte mind benedvesednek amikor megerőszakolják őket. Sőt, rengeteg nő el is élvez az akarata ellenére történt erőszakos szex közben.

Férfiakat a legtöbb esetben amúgy pont úgy nem késselfegyegetnek és letepernek szexuális bűnöző nők, mint ahogy a "megerőszakolt" nők többségét se kényszerítik fizikailag. Egy rokon, nevelő, mostohaszülő, tanár, az áldozat felett hatalommal rendelkező személy követi el, a befolyásával visszaélve.

pioneer2016 2017.08.24. 18:24:15

Néhány példa azért nem ártott volna. Így nehéz elképzelni a cikk fejtegetését. A "műszerünk" elég érzékeny, a megfélemlítés a működésre pont ellenkezőleg "reagál ".

incognito ergo sum 2017.08.24. 18:24:41

Érzelmi zsarolás elég tipikus.

ö...mikó? 2017.08.24. 18:28:19

@karandash: " Dr Siobhan Weare kutatásában online kérdőív segítségével vizsgálta a férfiak ellen nők által elkövetett szexuális bántalmazás egyik formáját, amikor az elkövető (vaginális, orális vagy anális) behatolásra kényszeríti az áldozatot.

*Tisztában vagyok azzal, hogy a szexuális erőszak estében nagyon sok különböző tényezőt és formát lehet vizsgálni. Az itt ismertetett kutatás nagyon specifikusan csak egyféle esetre fókuszál, így az összefoglalóban is csak erről fogok írni. Ez nem jelenti azt, hogy más közegben (azonos nemű párok között, férfi elkövetők által) nem létezik erőszak, vagy hogy azokat nem érdemes vizsgálni. De most nem azokról esik szó."

Szóval itt a behatolás kikényszerítéséről van szó, nem arról, hogy letaperolnak. Ezt nem értem, meg azt, hogy hogy képes egy nő fizikai erőszakkal ilyenre kényszeríteni egy férfit. Egyszerűen nem tudom elképzelni azt a helyzetet. Persze, ha fegyvert fog rám, akkor nem leszek nagyarcú, de akkor sem fog felállni, sőt, inkább visszahúzódik. Ha meg nincs nála lőfegyver, akkor hogyan? Mert persze, van egy-két kivétel, nagyon profi bokszoló vagy ketrecharcos nők, de feltételezem, ezeket az eseteket nem azok követték el. Egy átlagos nő pedig nem jelent fizikai fenyegetést egy átlagos férfi számára. Szóval akkor hogy?

azaiak 2017.08.24. 18:28:53

Nyilván sok fiúval kezdett ki már olyan lány, akihez nem volt igazán kedve. Akár heteken át tartó zaklatás is megeshetett. ( Egyszer nekem is volt részem benne.) Munkahelyi zaklató-zsaroló estek is létezhetnek. egynek magam is tanúja voltam. Azonban a mérleg még nyilván bőven a férfiak erőszakossága felé billen. Kimondott fizikai erőszakban még nem volt részem, de ha egy képzett női MMA harcos erre vetemedne ( volt amatők ökölvívóként tudom, hogy nem sok esélyem lenne vele szemben), nyilván nagyon rossz élmény lenne ( És ne jöjjön itt senki azzal, hogy "de hát a férfiak 30%-a szereti a szado-mazo szexet, mert a játékos BDSM úgy viszonyul a valódi erőszakhoz, mint a 24 voltos elektromos masszázs a 230 volthoz) , de semmiképp sem szégyenkeznék, inkább az viselne meg, hogy ilyen beteg lelkek is vannak a világban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.08.24. 18:29:08

@P. L.: Nekem mind a kettőt egyformán nehéz elképzelni, bár azt nehezebb, hogy egy megerőszakolt férfinak hogyan lehet használható erekciója. Persze ez nyilván alkati kérdés is, van, akinek alapvetően elég egy fizikai inger, hogy a körülményektől függetlenül merevedése legyen.

ö...mikó? 2017.08.24. 18:29:30

@Segna: Se nem vicces, se nem szexis, ezt soha nem mondtam, csak azt, hogy nem értem. A konkrét helyzetet értem, de az megint NEM erőszak, van választásod, még ha lehet olyan élethelyzet, amiben kénytelen vagy az egyiket választani. A cikk erőszakos közösülésről szól, konrétan behatolásra kényszerítésről. Ezt nem tudom elképzelni, de ez nem jelenti azt, hogy kétségbe vonom, csak szeretnék olvasni egy konkrét sztorit, hogy megértsem.

sas70 2017.08.24. 18:30:50

@Segna: Még egyetemista koromban volt, nyári melón, negyvenes "töltött galamb" főnökasszony azt mondta, hogy simán kinézi belőlem, hogy rendesen meg tudom dugni. Hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, meg igazán tiltakozni sem, bevitt a raktárba és megdugatta magát. Igaz legalább tényleg kívánatos nő volt, nem valami bányarém. Persze nem kényszerített és éppen nem volt barátnőm, tehát nem is nagyon tiltakoztam, de magamtól nem igazán jutott eszembe, hogy kikezdjek vele.

Klaric 2017.08.24. 18:32:11

Teljesen mindegy, hogy hím vagy nőstény (Sem férfinak sem nőnek nem nevezném az ilyet!) az elkövető, amit a másik fél előzetes beleegyezése nélkül teszel és túlmutat az előzőleg már elfogadott, megbeszélt tetteken, eseményeken, az kimeríti/heti a szexuális bűncselekmény fogalmát.

Mindenkinek ennek tudatában és elvei szerint kellene élnie.

Sokan abból indulnak ki, hogy a férfiak mindenkire ráugranak, aki megállja, de ez nem igaz!

Az egész világon egyetlen NŐ szexuális közeledését vagyok hajlandó elfogadni, mert más egyszerűen nem érdekel és nem kell. Nem engedi meg az önbecsülésem és a hűség, amit iránta érzek.

Az, hogy egy adott kapcsolatba mi fér bele, az mindaddig, míg mindkét félnek megfelel, a saját magánügyük. A szexista beszólásoktól kezdve a legbrutálisabbnak tűnő "fizikai bántalmazásig" bezárólag.

Vannak akik ezt igénylik és amíg kölcsönös beleegyezéssel történik, senkinek semmi köze hozzá. Ahhoz sem, ha a párja kékre-zöldre veri szex közben.(Ismerek egy ilyen embert, több párja is elhagyta, mert nem voltak képesek hosszú távon arra "brutalitásra" amit ő igényelt a szexben. Megtették egyszer a kedvéért, aztán nem bírták elviselni a látványt.)

A másik véglet, hogy az is kimerítheti a szexuális bántalmazás fogalmát, ha például egy személy(szándékosan nem írok férfit/nőt) nem szereti, ha szexuális tartalmú megjegyzést tesz rá a párja és ennek tudatában mégis megteszi... Jó ha tudatában van az illető annak, hogy ezzel kimeríti a zaklatás tényállását, ami Btk. tétel....

T. B. · https://www.facebook.com/SzabadNemBlog/ 2017.08.24. 18:41:44

[Moderátor] Felhívjuk a figyelmet, hogy mivel a blogot önkéntesek szerkesztik szabadidejükben, nincs mód a beérkező kommentek azonnali elbírálására. Így előfordulhat, hogy néhány nap is eltelik, mielőtt megjelenik egy új komment. A türelmet és megértést köszönjük.