Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lehet-e a szexről közhelyek nélkül beszélni?

Szoktam néha mondani, hogy „lakik bennem egy konzervatív” – azt értve ez alatt, hogy a poliamóriától/nem-monogámiától, illetve a párkapcsolaton kívüli szexualitástól (alkalmi kapcsolatok, barátság extrákkal, minden ilyesmi) személyes szinten zsigerileg idegenkedem. Viszont szeretném azokat megérteni, akik – szexuális orientációtól függetlenül – ezeket az életmódokat választják, így néha túllépek a komfortzónámon és tudatosan szembesítem magam e témákkal (pl. rendeztem már a nem-monogám kapcsolatokról beszélgetős estet, illetve a közelmúltban megnéztem az RS9-ben egy, a nyitott kapcsolatokról szóló színdarabot). Gondoltam az eseményleírás alapján, hogy a „Tudatos szex másként” című workshopon is biztosan hallok majd olyan információkat, amik segíthetnek ezeket az ellenérzéseimet valamelyest leépíteni, új nézőpontokra szert tenni. Végül annyit elmondhatok, hogy az előadás tényleg túlléptetett a komfortzónámon.

Az még hagyján, hogy a szervezésben voltak fennakadások – a helyszínre érkezve (Ankert) tíz perccel a kezdés előtt sehol egy szivárványzászló vagy bármi kihelyezett információ (azt hittem, elmarad a rendezvény és majdnem leléptem, talán jobb is lett volna), és a zavaró kocsmazaj se nagyon segítette a ráhangolódást. De amikor végre elkezdődött az előadás, és már vagy tíz perce egyik közhely követte a másikat (a reklámképeken látható nők irreális képet közvetítenek, szimultán pornókultúra kontra prüdéria, az előadó helikopterrel jött, a jó szexben legfontosabb a felszabadultság – nyugodjunk meg, később az ellazulás fontossága is elhangzott), már kezdtem rosszat sejteni. De itt még optimistán vártam, hogy rátérjünk a lényegre.

Ez nem nagyon következett be – a legnagyobb gond még csak nem is az volt, hogy az előadó össze-vissza csapongva mondta, ami éppen spontán eszébe jutott, hanem az, hogy egyáltalán nem vette figyelembe a helyszínt és a közönségét. Nem lehet ugyanazt az előadást leadni az Everness fesztiválon ezotéria-kedvelő heteróknak (akiknek az is jujjdeizgi flash lehet, hogy az előadó nőnek barátnője van), és a Budapest Pride-on a jellemzőbben társadalmi kérdésekkel foglalkozó, többségben LMBTQ embereknek.  Mondom, LMBTQ embereknek – az előadó több megjegyzésében „homoszexuális férfiakként” hivatkozott a hallgatóságra, holott ültünk jó páran nők is a közönség soraiban. Többször sztereotipizálta ezt a sematizált közönséget is, pl. készpénznek vette, hogy a meleg férfiak „biztos felszabadultabban tudnak beszélni” a szexről.

Az, hogy nem ismerte a „pánszexuális” szót, holott elmondása szerint az ő vonzódásai is nemektől és nemi szervektől függetlenül alakulnak, még nem lenne olyan furcsa – ha nem a szexről adott volna épp elő egy LMBTQ közegben. Nem sokkal később az lett volna a poén (kollégájától idézte, na de mégis) – a 11-16 évesek elleni internetes atricitások kapcsán –, hogy „aki nem baszik, az baszogat”. Nem sok jót tudok abból a szexedukátorból kinézni, aki ilyen színvonalon értelmezi az online erőszakot, illetve azt, ha valaki szexuálisan nem aktív.

Rátért arra, hogy a négy fal közül kilépve a barátnőjével elkezdtek öncenzúrázni, és ez az általános komunikációjukra is kihat. Megkérdezte, hány résztvevőt ért már az orientációja miatt atrocitás: a 33 emberből 9 emelte fel a kezét. Közülük kettő akkor is, amikor az volt a kérdés, hogy kit ért fizikai inzultus ugyanezen okból. Aztán megszámolta, hogy hány szőke ember ül a teremben, megkérdezte, hányan hallottak szőke nős viccet. Mindenki feltette a kezét. A következtetés dekódolásához: „nehezebb szőkének lenni, mint melegnek” – hiányosak az értelmi képességeim, de a többiek biztos gazdagodtak valami új ismerettel. Akárhogy is, ilyen érzékeny kérdést feltenni a (produkció minden bénasága ellenére tök jó fej és együttműködő!) közönségnek, majd mindenféle empátia nélkül ilyen idétlen célra felhasználni minimum otromba.

Kiderült (sajnálom, ha nem összefüggő a beszámolóm, de hozott anyagból dolgozok), hogy a Tudatos Szex Alapítvány a szex négy fajtáját különbözteti meg.

  1. reprodukciós – amihez az előadó azt a megjegyzést fűzte, hogy Magyarországon jelenleg 10-ből 4 pár meddő;
  2. rekreációs – az emberi elme megnyugtatása, feszültséglevezetés illetve kapcsolódás a cél (elég különböző okokat-minőségeket egy zsákba tesz, ahogy nézem);
  3. tudatos – a tudatosság a döntéseim hátterére, illetve a testtel kapcsolatos önismeretre vonatkozik elsősorban (például: „miért vagyok ebben a kapcsolatban? „ „milyen behuzalozottságok alapján alakul ki bennem a vonzódás?” – ott, hogy „miért vonzok be hasonló karaktereket?”, már majdnem feljajdultam, de a székek közt járkáló cuki kutya végül elvonta kicsit a figyelmemet);
  4. a negyediket egy órán át nem tudtuk meg.

Azt viszont megtudtuk, hogy a szerelem egy hormonkoktél, amitől transz állapotba kerülünk, torzul a valóságészlelésünk és nehezebben/rosszabbul hozunk döntéseket. (Ha nem megyek oda, hülyén halok meg.) Ilyenkor „nem vagyunk tudatában a saját testtudatunkak és behuzalozott reflexeket kezdünk működtetni”. Ezek a reflexek a gyerekkori hatások eredményei. Elhangzott az is elég kategorikusan, hogy a kapcsolat elején a felfokozott hormonális állapotban jobb a szex – szerintem nem feltétlenül az első közös aktusok szoktak a legjobbak lenni, hanem azok, amiknél már adott egymás testének, preferenciáinak ismerete, de jó, nem vitatkozom. Egy másik résztvevő viszont azzal a kijelentéssel, hogy a pasik egyenesebbek, ha szexről kell beszélni (és ezért „jobb a melegeknek”, wtf???), már vitatkozott, ahogy azzal is, hogy a nemi különbségek oka kizárólag az agyban lenne keresendő. Utóbbira meglehetősen gyenge érvnek éreztem (még sokadikként is), hogy az előadó ELTE pszichológiát végzett és külföldi szakirodalmat olvasott.

A kommunikáció kapcsán ismét egy saját példa kerül elő: első éjszakát töltötte a volt pasijával, aki utána megkérdezte: „milyen volt?” (Ott már rég baj van, ha ezt kérdezni kell és nem nyilvánvaló, de jó, nem kötekszek, én nem vagyok szexoktató.) Az előadó nem akarta, hogy a partnere elbízza magát (Miféle szex utáni mámor az, amiben az ember tud és akar stratégiázni? Arra például nemigen hallottunk reflexiót, hogy ezt nem kéne.) „Mindent lehet fejleszteni” – mondta ki, ami nem csoda, hogy elég rosszul esett a partnerének. Egy-egy, gondoltam, ezek pont megérdemelték egymást. A kérdés az, hogy ez a sztori akár még rossz példaként is megüti-e a tananyag színvonalát.       

Aztán kiderült, hogy a negyedik szint a teremtő szexualitás, és amikor már a tantra és az Osho szavak kezdtek röpködni a levegőben, elkezdtem keresni a kijáratot, és nem féltem használni.

Halál komolyan mind jobban járunk, ha bevallja, hogy „nézzétek, heterókkal dolgozom, és lövésem sincs az LMBTQ közegről, témákról és szexualitásról, üljünk körbe, beszélgessünk”. (Pláne ha fáradtan és torokfájással kezdünk neki egy előadás megtartásának, ahogy bevallotta, módszertanilag sem hülyeség a frontalitás helyett interaktívvá tenni a dolgot.) Nem, ő mindenáron jópofáskodva észt akart osztani, de ehelyett csak lefárasztani sikerült – ahogy körbeérdeklődtem, nemcsak engem.  Az már csak hab a tortán, hogy mindez egy harmincvalahányezer forintos kétnapos workshopot hivatott volna promotálni. Ahonnan, mint megtudtuk, legutóbb a péntek esti eligazítás után az egyik jelentkező felszívódott. Az előadó naiv feltételezése szerint a kihirdetett házirend miatt. Megsúgom, nem amiatt.

Summa summarum, lehet, hogy lehet a szexről közhelyek nélkül beszélni, de most nem sikerült.

A bennem lakó konzervatív – aki egy kicsit sem kényszerült még csak reflektálni sem önmagára – köszöni szépen, remekül van. Készül a ma esti aszexualitás workshopra.

 Antoni Rita 

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (5) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) abundance (1) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) akcióhős (1) aktivizmus (9) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (2) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (2) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) antropológia (1) anya (10) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszámoló (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (10) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (3) biszexualitás (4) bizonytalan kötődés (1) biztonság (8) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) bőségmodell (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) childfree (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (3) corona (2) corona virus (1) covid19 (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (11) családon belüli erőszak (10) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dínó (1) dinoszaurusz (2) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) előadás (2) előítélet (1) előny (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (4) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (23) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (12) etika (2) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (9) feminizmus (54) fenyő (1) férfi (17) férfiak (37) férfiak elleni erőszak (1) férfiasság (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) fidesz (1) Fidesz (6) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (4) fogyasztói társadalom (3) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) Frida (1) FRIDA (1) frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (31) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (4) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) grant (1) Grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (6) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (8) házikó (1) heteroszexualitás (17) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (7) homoszexualitás (19) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (5) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) InGen (1) ingyen lakás (1) inségmodell (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) interszexualitás (1) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) irónia (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (6) itt az idő (1) ivar (1) J. K. Rowling (1) járvány (2) játék (1) jobboldali (1) jog (2) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) jó szex (1) judith butler (2) Julia Serano (3) Jurassic Park (1) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (2) Kanada (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karantén (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kiváltság (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (4) kommentháború (2) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (2) konzervatív (3) kórház (2) kormány (2) környezetvédelem (3) korona (4) koronaszex (1) koronavírus (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) kutya (1) kutyus (1) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (3) leszbikus (8) libernyák (1) LMBT (4) lmbt (1) lmbtq (1) LMBTQ (47) LMBTQ történet (10) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) Magyar Nemzet (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) manipuláció (1) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszkulinitás (1) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megelőzés (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mérgező férfiasságkultúra (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (22) milyen a jó szex (1) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (2) monopoly (1) more than two (1) mozgalom (7) mozgássérült (1) munka (5) munkahely (5) munkahelyi diszkrimináció (6) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (22) nemi különbségek (9) nemi szerepek (23) nemi sztereotípiák (14) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (9) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (20) nők elleni erőszak (19) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (3) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (3) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) pár (1) párkapcsolat (12) party (1) patriarchátus (20) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (3) poliamoria (3) politika (13) politikai korrektség (5) politikus (2) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) privilégium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) propaganda (1) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) ragadozó (1) rák (1) rámpa (1) randevú (1) randi (1) raptor (1) rasszizmus (13) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (9) rendszerkritika (13) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Rétvári Bence (1) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) scarcity (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (3) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (24) szexedukáció (5) szexizmus (11) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) szexus (1) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (2) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (5) szülő (9) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (5) társadalom (68) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (11) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (4) testkép (3) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tisztelet (1) tizenévesek (5) többszerelműség (3) több mint kettő (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (13) törvény (2) továbbképzés (1) toxikus maszkulinitás (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (4) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (43) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) trump (1) Trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vegetáriánus-vegán (1) vélemény (5) velemismegtörtént (3) velociraptor (1) vetélés (1) vicc (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása