Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Így teszik tönkre az MLM-ek a női barátságokat
Az ilyen üzletek anyagi kockázatai jól ismertek. De mi a helyzet a társaságiakkal?

cafe.pngAz ilyen üzletek anyagi kockázatai jól ismertek. De mi a helyzet a társaságiakkal?

Szerző:
Laura Richards (szabadúszó bostoni újságíró)

Jamie Birdwell-Branson épp csak hogy elköltözött Toledóba, máris felkereste Facebookon egy régi barátja, és meghívta reggelire, hogy végre újra találkozhassanak. "Annyira szeretett volna találkozni" - mesélte Birdwell-Branson, - "hogy abba is belement, hogy félúton találkozzunk a városaink között; ez mindkettőnknek egy-egy óra autóutat jelentett. Én pedig annyira ki voltam éhezve egy jó barát társaságára, hogy én is egyből belementem - pedig már évek óta nem találkoztunk."

A reggeli felénél járhattak, amikor a másik nő felfedte, hogy nem is annyira a barátság érdekli, mint inkább az, hogy Birdwell-Bransont is beszervezhesse a bőrápolási termékeket forgalmazó hálózatába. "A legkevésbé sem érdekelte, hogy mi van velem" - mondta Birdwell-Branson, - "nem akarta felújítani vagy újraépíteni a barátságunkat. Mondanom sem kell, azóta sem beszéltünk vele újra."

Az elmúlt évek során tanúi lehettünk annak, miként alakultak át a közösségi média-felületeink gyerek- és állatfotók gyűjtőhelyéből a legkülönfélébb termékeket kínálgató ismerőseink véget nem érő folyamává: kozmetikumok, bőrápoló-szerek, gyertyák, illóolajok, hormonzselé-tapaszok, leggings-ek, tote táskák, árpafű, bio-tisztítószerek, fehérítő fogkrém, vitaminok, körömdíszek, táplálékkiegészítők és ki tudja, még mik.

A nők és a multilevel marketing (MLM) cégek egymásra találását a 20. század közepére datálhatjuk - ekkor mutatkozott be ugyanis a Tupperware és a Mary Kay, pénzkereseti lehetőséget kínálva az otthon maradó feleségeknek, és a vidéken élő nőkhöz is eljuttatva a termékeiket. És

bár egyes nők valóban érnek el sikereket az ilyen vállalkozásokban, ők a kivételek:

Jon M. Taylor, a Fogyasztói Tudatosság Intézet (Consumer Awareness Institute) munkatársának jelentése szerint az MLM-ezők kevesebb, mint 1%-ának sikerül nyereségesen működtetnie az üzletét

- ami sokkal rosszabb arány a "hagyományos kisvállalkozások" sikerrátájánál: ezeknek ugyanis a 39%-át tudják nyereségesen üzemeltetni. A jelentés tesz még egy olyan megállapítást is, mely szerint

az MLM-hez képest még a szerencsejáték is kifejezetten biztonságos vállalkozásnak látszik.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) éberen figyeli az MLM-cégeket, és figyelmeztet, hogy a díjazási struktúra, amellyel újabb üzletkötők beszervezésére ösztönzik a már meglévőket, "különösen veszélyes". Míg az MLM-ezés anyagi kockázatait már kellőképpen dokumentálták, az üzlet veszélyeinek személyes oldalát már nehezebb számokba önteni, ám ettől az még semmivel sem lesz kevésbé fenyegető; könnyen elidegenítheted magadtól az összes Facebookos ismerősödet.

Az eladási és beszervezési kényszer kifejezetten alattomos taktikákat szült, amelyek megterhelik, károsítják, néha pedig teljesen tönkre is teszik a baráti és családi kapcsolatokat. Tényleg azért hív meg ebédelni a volt kollégiumi szobatársad, mert ezer éve nem hallott már rólad, és most már tényleg szeretné tudni, hogy mi van veled, vagy valami más van készülőben? Egyre gyakrabban derül ki, hogy bizony az utóbbiról van szó - az érintett nők pedig dühösek, átverve érzik magukat, és abban sem biztosak, hogyan is kellene kezelniük egy ilyen helyzetet.

Számos "Találkozzunk!" Facebook-üzenet hátterében az MLM üzleti struktúrája bújik meg. Minél több új tagot visz be a rendszerbe a barátod, annál több pénzt keres. Ezt nevezi az MLM-ipar "az alsóvonal" - vagyis a csapatod - kiépítésének, akik "alattad" értékesítenek, te meg az ő "felsővonalukként" részesülsz az eladásaikból. Csúnyább kifejezéssel élve ez egy piramisjáték - és egyben kiváló módja annak is, hogy az őrületbe kergesd a közösségi hálózatodat.

Anyáink idejében a résztvevők még az első pillanttól fogva tudták, hogy mi vár rájuk, amikor meghívták őket egy Tupperware-partira. Ma azonban már egyáltalán nem biztos, hogy egy adott MLM-ező nyíltan felvállalja az üzletét. Meglepetés! Az a kávémeghívás vagy csajos este mégsem a barátság ápolásáról szólt, hanem eladásról vagy beszervezésről.

"Azt hittem, valóban egymásra találtunk - leendő barátokként - egy másik anyukával, akit egy online anya-csoportban ismertem meg" - mondta a Kansas-i Erin Heger. Miután azonban Heger elutasította az arra irányuló ajánlatát, hogy legyen ő is Beachbody coach, a nő nem állt vele szóba többet. "Tényleg megbántva éreztem magam" - tette még hozzá Heger. - "Pedig még meg is hívtam - a saját gyerekével együtt - a fiam első szülinapi partijára. Komplett idiótának éreztem magam, amiért azt hittem, hogy tényleg barátok lettünk."

Sok nő számolt be arról, hogy olyan agresszíven igyekeztek összejövetelekre rángatni őket, hogy azt már ténylegesen zaklatásként élték meg. Az MLM-ek annyira áthatóak, a taktikáik pedig annyira agresszívek, hogy már egy zárt Facebook-csoport is létrejött a nyomukban, "MLM-nek hangzik, de oké" ("Sounds like MLM but ok") néven, ahol már több, mint 84.000 tag osztja meg egymással az MLM-mel és annak a "gyatra üzleti struktúrájával, undorító marketing-gyakorlatával és általában véve is borzalmas természetével" kapcsolatos frusztrációját a csoport nyilvános leírása szerint. Hozzáteszik továbbá azt is, hogy "Itt kiengedheted az ezer éve nem látott #főninéni 'barátaid' nyomában felgyűlt gőzt is, akik derült égből újra betoppantak az életedbe egy csodálatos lehetőséggel!"

Nem riadnak vissza az MLM-esek olyan email-listák használatától sem, amelynek rendes körülmények között tiltják az ilyen jellegű felhasználását; ki tudja, hátha épp így sikerül majd eladniuk valamit, vagy beszervezniük egy újabb üzletkötőt egy kellemes összejövetel álcája alatt. Az egyházközségem regiszterében például expliciten kiírják, hogy az kizárólag egyházi és lelkészi célokra használható, de ennek ellenére is bekerült már onnan az email-címem legalább egy MLM-es levelezőlistára. Elline Lipkin Kaliforniából pedig arról számolt be, hogy a gyermeke iskolájának az osztálylistáján keresztül cserkészték be a szülőket egy MLM-es partira; azok a szülők, akik esetleg más, rendes szakszolgáltatást tudnának felajánlani másoknak, nem csinálnak ilyesmit. "Az egyik szülő az egész osztályt spammeli tematikus összejövetelekre szóló meghívókkal" - mondta Lipkin. - "Gyanútlanul elmentem az elsőre, és pont akkor léptem be, amikor az aktuális előadó éppen elkezdte bemutatni az üzletet; több, mint egy óra hosszan ott ragadtam, és hallgathattam, milyen tiszta, csodálatos, jutányos árú, stb. a termékük. Utóbb aztán tájékoztattam a többi szülőt, hogy ezek nem társasági összejövetelek (mint ahogyan azt sokan mások is feltételezték), de azóta is sérelmezem ezt a kétszínűséget."

Sok nő számára ez a kétszínűség egyenesen megbocsáthatatlan. Grace Alexander - főszakács, diabéteszes, aki korábban egy gondozóotthonban segédkezett a szintén diabéteszes bentlakók megfelelő étrendjének kialakításában - Georgiából arról számolt be, hogy egy napon azzal kereste fel egy kollégája, hogy a segítségét szeretné kérni egy olyan étrend kialakításában, amivel alacsonyan tarthatja a vércukor-szintjét, és afelől is érdeklődött nála, hogy tényleg működik-e a ketogén diéta. És nemsokára jött is a fordulat a beszélgetésben: "És persze elküldte nekem ezt a csőbe húzó keto-shake MLM-es üzenetet, amivel egyből kivívta a totális undoromat" - mondta Alexander. - "Egyből kikapcsoltam az ő követését közösségi médián, az 'integetéseire' és a privát üzeneteire se válaszoltam többet. Ezt nem csak hogy a tisztelet teljes hiányaként éltem meg, de hozzá még vérig is sértett azzal, hogy úgy tett, mintha a szakvéleményemre lenne kíváncsi egy olyan kérdésben, amiben kvázi szakértő vagyok - hogy aztán kiderüljön, hogy mindez csak kamu volt annak érdekében, hogy rám tukmáljon valami nevetséges fogyj-le-gyorsan terméket. Több se kellett."

Az MLM-es taktikák a családi kapcsolatokat is tönkretehetik. Jen Johnson elmondása szerint amikor a húga elkezdett MLM-ezni, a rákbeteg anyjuk eleinte vett is a termékből, de abban a pillanatban felhagyott vele, amikor a húg azt állította, hogy a termék a rákból is kigyógyítja majd. A húg végül már szóba állni sem volt hajlandó az anyjukkal annak az utolsó életévében. Johnson egyaránt hibáztatja az MLM-et és annak a módszereit, valamint a húgát is, aki kellőképpen szívtelennek bizonyult ahhoz, hogy kövesse is azokat. "Ráadásul, amikor az anyukám már hospice-ellátás alatt állt, a húgom tett még egy utolsó eladási kísérletet oly módon, hogy elhívta az egyik MLM-es barátját, hogy próbálja meg ő eladni a terméket az anyukámnak" - mesélte Johnson. - "Egyáltalán semmire nem tartom az ilyen embereket."

De mégis miért vágna bele bármely nő is ilyesmibe egyáltalán? A Közvetlen Értékesítői Szövetség (Direct Selling Association) adatai szerint - amely önmagát "a termékeiket és szolgáltatásaikat a fogyasztóik felé közvetlenül, egy független, vállalkozói hálózaton keresztül értékesítő cégek nemzeti kereskedelmi szövetsége"-ként határozza meg - mintegy 18,6 millió amerikai vesz részt a közvetlen értékesítésben, akiknek nem kevesebb, mint 74%-a nő.

Az anyákat még akkor is bünteti a munka, ha saját vállalkozásukban dolgoznak.

Természetesen ezeknek a nőknek nem az az életcéljuk, hogy kiidegeljék a barátaikat. Sokan közülük egyszerűen csak olyan rugalmas munkalehetőséget keresnek, amit össze tudnak egyeztetni családi vagy egyéb kötelezettségeikkel - márpedig a hagyományos munkaerőpiacon ilyenek kevéssé akadnak, főleg akkkor, ha az ember már amúgy is kiesett egynéhány éve a munka világából, mert mondjuk egy gyerekről vagy egy idősebb és/vagy beteg rokonról kellett gondoskodnia. Az MLM-ek pedig nem tesznek mást, mint kiaknázzák a nők és a gazdaság között húzódó törésvonalakat. A nők továbbra is alulfizetettek a munkában, otthon maradó anyaként sem becsülik meg őket - míg az MLM-ek azonnali sikert ígérnek, bajtársiasságot más nőkkel, "csapatszellemet" és karrier-identitást: vagyis mindazt, amit egy hagyományos munkahelyen csak évek alatt érhet el az ember. Tovább erősíti az MLM csábítását az az ígéret is, amely szerint rengeteg pénzt kereshetsz otthonról, pizsamában, bort szürcsölgetve, önmagad "főninénijeként" - főleg akkor, ha a barátaid is rendszeresen ilyen képeket posztolnak magukról.

A nők elleni háborút a dolgozók ellen is vívják.

És ha az ember egyszer már bekerült egy MLM-be, akkor kilépnie sem olyan egyszerű onnan - amint ezt a virginiai Leslie Loges is tanúsíthatja. "A teljes kiégés határán voltam a munkámban, nagyon akartam már valami mást, így hát beléptem egy MLM-be, és ekkor még meglehetősen naiv is voltam ezzel kapcsolatban" - mondta. - "A felsővonalam szerint az első lépés az, hogy tartunk egy partit, ahol megpróbálunk újabb tanácsadókat beszervezni, és meg is kaptam a feladatot, hogy kerítsek legalább négy vendéget. A meghívó, amit elküldtem a barátaimnak, végtelenül sablonos volt, és úgy tűnhetett belőle, mintha a meghívottak ki is próbálhatnák majd a termékeket, de ezen a ponton még termékmintáim sem voltak, amiket odaadhattam volna nekik." Loges-t nyomás alatt tartotta a felsővonala, és ő igyekezett is minél több embert válaszra bírni. Így végül két barátját sikerült ténylegesen elhívnia. "A felsővonalam szervezett és vezényelt le mindent, de én döntöttem úgy, hogy némi megtévesztéssel hívom meg az embereket" - mesélte Loges.

Valójában mélységesen szégyelltem bevallani nekik, hogy egyszerűen csak azt szeretném, ha belépnének ők is az üzletbe, mégpedig rajtam keresztül. A barátaim előbb összezavarodtak, aztán megharagudtak rám, a felsővonalam elégedetlen volt, és végül az egész katasztrófába torkollott.

Loges kiemelte: szerencsésnek tartja magát azért, hogy ez az eset nem tette teljesen tönkre a barátságát ezekkel az emberekkel, de nekik soha többé nem is hozta szóba az MLM-et. Néhány hónapig még próbálkozott az üzlettel, de végül be kellett látnia, hogy ez nem neki való. "Ez még 2013-ban volt, de mindmáig szégyenérzetem van miatta" - vallotta be. - "Múlt augusztusban zártam ki az életemből végleg a felsővonalamat, amikor annak ellenére is próbált újra és újra rávenni egy parti megrendezésére, hogy már egyszer nemet mondtam neki. Letiltottam mindenhol - közösségi médián, emailben és telefonon. Pár héttel ezelőtt kaptam tőle egy SMS-t valaki másnak a telefonjáról. Azt a számot is letiltottam."

Deb Seher Massachusetts-ből, egy másik ex-MLM-es, 900 dollárt invesztált abba, hogy étrendkiegészítőket és bőrápolási termékeket forgalmazhasson, de egy árva fillért sem sikerült keresnie az üzlettel. "Azt mondták, vegyek elő mindenkit, akit csak ismerek, azzal, hogy ez csúcsformába hozza majd az egészségüket. Még arra is voltak utalások, hogy ez az autizmust és a Down-szindrómát is gyógyítja - az emberek anyagi gondjairól már nem is szólva. Értékesíts a templomban és szülői értekezleteken. Tarts kóstoló-partikat." Sehernek már az sem tetszett, hogy olyan egészségügyi "információt" kellett továbbadnia, amiről tudta, hogy nem igaz.

Kifejezetten az olyan nőkre vadásznak, akiknek a családjukról való gondoskodás mellett még pénzt is kell keresniük" - mondta Seher. - "Azt a pénzt, amit egy MLM-be invesztálnának, a nőknek inkább önmaguk továbbképzésére, a piacon valóban értékesíthető szaktudás és készségek elsajátítására kellene fordítaniuk. Én is ezt tettem, és onnantól kezdve valóban sikerült is végre pénzt keresnem. Szégyellem, hogy valaha is bedőltem az MLM-nek."

Helyreigazítás: Jelen szöveg korábbi változatai tévesen hivatkoztak egy, az MLM-ek nyereségességét vizsgáló független jelentsére (szerzője Jon M. Taylor). Ez ugyanis kommentárként lett beküldve a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (Federal Trade Commission) - vagyis nem az ő megbízásukból készült.

Az eredeti cikk ITT

Fordította: Németh Gábriel

Kövess minket facebook-on!

Leírás

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Címkék

#erőszak kultúra (8) #metoo (5) #velemismegtörtént (3) 19. század (4) 20. század (8) 5 dolog (1) 7 dolog (1) ableizmus (2) abortusz (3) abundance (1) adatbázis (1) adathalászat (1) Adomány (1) advent (1) agyfasz (3) AIDS (1) ajándék (1) akarácsonylegyenténylegaszeretetünnepeésneatúlfogyasztásé (1) akcióhős (1) aktivizmus (9) áldozat (4) áldozathibáztatás (5) álhír (2) alkalmi kapcsolat (2) alkoholizmus (2) állam (1) Allan G Johnson (2) állapotosság (2) áltudomány (1) anál (1) anális szex (1) anemaznem (1) angyal (1) angyalka (1) anna todd (1) antikapitalizmus (3) antropológia (1) anya (10) anyuka (2) apa (7) apuka (2) aranyvasárnap (1) Ariana Grande (1) ásó (1) átfektetés (1) Átfektetés Mozgalom (1) autó (1) autonómia (1) az igazi (1) az igen az igen (6) a nem az nem (6) baba (4) babavárás (1) baloldal (3) bántalmazás (1) barátság (1) Barát Erzsébet (1) barlangos test (1) beleegyezés (2) beszámoló (2) beszéd (4) betegállomány (2) bevándorlás (1) biológia (10) biológiai meghatározottság (3) bipoláris (1) bipoláris affektív zavar (1) bipoláris zavar (1) biszex (3) biszexualitás (4) bizonytalan kötődés (1) biztonság (8) biztonságos kötődés (1) blog (1) BME women (1) bögre (1) bögre helyett (1) bölcsi (1) bölcsőde (1) boldog karácsonyt (1) böngészés (1) bőségmodell (1) budapest pride (7) bullying (3) büntetés (1) busz (1) CDU (1) cégvezető (1) CEU (2) childfree (1) cirkómajom (1) clitoris (1) coming out (3) corona (2) corona virus (1) covid19 (1) csakazigenazigen (2) csak az igen jelent beleegyezést (2) család (11) családon belüli erőszak (10) családtervezés (1) csecsemő (1) csikló (1) csillám (1) csillámpor (1) csimpánz (1) Csizmadia Ferenc (1) csók (2) csontrák (1) cumisüveg (1) dajkál (1) depresszió (1) díj (2) diktatúra (1) dínó (1) dinoszaurusz (2) diszkrimináció (7) dísztárgy (1) divestment (1) drag queen (1) Dr Bender Zsuzsanna (1) dzsingülbelsz (1) education (1) egészséges szex (2) egészségügy (1) éghajlatváltozás (2) egyenlőség (9) egyenlő bánásmód (1) egyenrangúság (2) egyenrangú párkapcsolat (1) Egyesült Államok (2) Egyesült Királyság (2) egyetem (1) egygeci (1) egy éves (1) ellenzék (2) Ellis (1) elmebeteg (1) elnyomottak színháza (1) előadás (2) előítélet (1) előny (1) Először Lakást (1) ember (3) emberi jogok (4) emberség (4) engemis (3) eonizmus (1) erekció (1) erkölcs (1) erkölcscsősz (1) erogén zóna (1) erőszak (23) erőszakkultúra (9) erőszakmentes kommunikáció (1) erőszakos férfi (8) esély (1) esélyegyenlőség (5) esszencializmus (12) etika (2) etikus (1) etikus nemmonogámia (1) etnikum (2) etológia (1) eugenika (1) evolúciós pszichológia (1) ezüstvasárnap (1) facapalm (1) facebook (5) facepalm (1) fanfiction (1) fazék (1) fedél nélkül (1) fekete nők (1) felelősség (4) felsővezető (1) feltalálók (1) feltámadott a tenger (1) felvilágosítás (2) felvonulás (1) feminista (9) feminizmus (54) fenyő (1) férfi (17) férfiak (37) férfiak elleni erőszak (1) férfiasság (1) férfierőszak (4) férfijogi aktivisták (3) férfikönnyek (2) férjjelölt (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fiatal feminista (4) fidesz (1) Fidesz (6) film (7) filmfesztivál (2) fiúk (2) főállású apa (1) főállású szülő (1) Fodor Éva (1) fogadóóra (1) fogamzásgátlás (2) fogamzásgátló (1) fogyasztás (4) fogyasztói társadalom (3) fogyatékossággal élők (1) fosszilis energiahordozók (1) Freud (3) Frida (1) FRIDA (1) frida (1) Frida grant (1) fundamentalizmus (1) futóverseny (1) G-pont (1) gender (31) genderfészek (3) genderharcos (1) genderizmus (1) genderpánik (4) gender identitás (3) giccs (1) gloria steinem (2) gondoskodás (4) gondoskodó férfi (2) gőzmozdony (1) Grant (1) grant (1) grincs (1) gyakori kérdések (2) gyakornok (1) gyász (1) gyerek (6) gyerekek (25) gyerekgondozás (3) gyereknevelés (5) gyermek (3) gyermekbántalmazás (2) gyilkosság (2) győzelem (1) gyűlöletbűncselekmény (1) habilizmus (2) háború (1) hagyomány (2) hajlék (1) hajléktalan (3) hajléktalanság (2) hajléktalanszálló (1) hajléktalantörvény (1) hajó (1) Hannover (1) harry styles (1) hatalom (3) határok (1) határon túli magyarok (1) Háttér (1) Havelock Ellis (1) házasság (8) házikó (1) heteroszexualitás (17) heti gender (2) higénia (1) hírek (4) híres nők (2) HIV (1) hóember (1) hógömb (1) holokauszt (1) homofóbia (7) homoszexualitás (19) hópiha (1) hópihe (1) Housing (1) Housing First (1) hülye (5) hülye kérdés (2) humorista (1) hüvely (1) hüvelyi G pont (2) idegengyűlölet (3) identitás (6) ideológia (1) idősgondozás (2) igazgató (1) InGen (1) ingyen lakás (1) inségmodell (1) interjú (1) internet (4) intersectionality (9) interszekcionalitás (22) interszexualitás (1) intézményi árulás (1) intimitás (1) introvertált (1) IQ-teszt (1) irodalom (1) írói pályázat (1) irónia (1) Írország (1) iskola (1) ismétlődő kérdések (1) Isztambuli Egyezmény (6) itt az idő (1) ivar (1) J. K. Rowling (1) járvány (2) játék (1) jobboldali (1) jog (2) jótékony (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) jövőkép (1) jó szex (1) judith butler (2) Julia Serano (3) Jurassic Park (1) kacat (1) kamaszok (1) kampány (1) kamuhír (2) Kanada (1) kapitalizmus (4) karácsony (3) karácsonyfa (1) karácsonyi parti (1) karantén (1) karcsonyijótékonykodás (1) képregény (3) képviseleti demokrácia (1) képviselő (1) képviselő úr (1) kérdések (1) kereszténydemokrata (1) kertészkedés (1) kétharmad (1) kettős mérce (2) kiáltvány (2) kiberbiztonság (3) kielégülés (1) kitörés (1) kitüntetés (1) kiváltság (1) kívánt terhesség (1) klímamegállapodás (1) kocsi (1) kolléga (1) kommentelés (4) kommentháború (2) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (2) konzervatív (3) kórház (2) kormány (2) környezetvédelem (3) korona (4) koronaszex (1) koronavírus (1) korrupció (1) kötődés (1) kötődéselmélet (1) követőszoftver (1) közösség (1) kultúra (6) kurd (1) kurdok (1) kurd nők (1) kurucinfo (1) kutatás (2) kutya (1) kutyus (1) lábas (1) lakás (2) lakáspolitika (2) lakásprogram (1) lakásszegénység (2) lányok (4) leghülyébb kérdés (2) legyen szabad a nem (9) legyen szabad a nemet mondás (1) legyen szabad a nemről beszélni (1) Leiti (1) lelkész (1) lelkisegély (1) Lengyelország (3) leszbikus (8) libernyák (1) LMBT (4) lmbt (1) lmbtq (1) LMBTQ (47) LMBTQ történet (10) lottó (1) lottószelvény (1) lucky boy (2) macska (1) magazine (1) Magyar Nemzet (1) magyar történelem (1) magzat (1) majom (1) manifesztó (2) manipuláció (1) mankó (1) maradunk (1) Márki-Zay (1) Márki-Zay Péter (1) Márton Joci (1) Marton László (1) másállapot (2) másodlagos viktimizáció (2) maszkulinitás (1) maszturbálás (1) mázli (1) mécses (1) megcsalás (1) megelőzés (1) megnyitó (1) meg nem született (1) melegházasság (2) meleg férfi (5) mellbimbó (1) meló (1) mélyszegénység (1) men (4) menstruáció (2) mentális betegség (1) mérgező férfiasságkultúra (1) mesék (1) metoo (5) metszet (7) metszetszemlélet (22) milyen a jó szex (1) minekszülazilyen (1) minek szül (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök úr (1) Miss Galaxy (1) mítosz (2) miután (1) molesztálás (1) monogám (1) monogámia (2) monopoly (1) more than two (1) mozgalom (7) mozgássérült (1) munka (5) munkahely (5) munkahelyi diszkrimináció (6) munkás (2) művészfilm (1) Muxes (1) MZP (1) nagymama (1) nagynéni (1) nagy Ő (1) NANE (3) negeneráljunkszemetet (1) negyártsszemetet (1) nembináris (3) Németország (2) nemi betegség (1) nemi erőszak (3) nemi identitás (22) nemi különbségek (9) nemi szerepek (23) nemi sztereotípiák (14) nemkívánt terhesség (1) nemtehetszróla (1) nemzet (4) nemzetiség (2) nem tehetsz róla (2) népek tengere (1) népszavazás (1) nevegyélkacatot (1) nevegyélszemetet (1) nevelés (1) nincs puszi (1) (9) nőgyűlölet (14) női orgazmus (1) női sors (3) nők (20) nők elleni erőszak (19) nőtörténet (1) nőügyek (7) novella (1) nyeremény (1) nyílt levél (1) nyitott kapcsolat (1) nyomor (2) O1G (2) oktatás (3) olajszörny (1) Olmi (1) Olmi Thiessen (1) öltözködés (2) önazonosság (1) önbizalom (3) one direction (1) önfenntartás (1) online biztonság (3) online magazin (1) önrendelkezés (2) OpenGender (1) Orbán (2) Orbán Viktor (3) orgazmus (3) örökbefogadás (1) osztály (1) ösztöndíj (1) ötös (1) ötöslottó (1) otthon (2) óvoda (1) óvszer (2) pályaművek (8) pályázat (2) pánik (2) pánikbetegség (1) pár (1) párkapcsolat (12) party (1) patriarchátus (20) pech (1) pedofilia (2) pénisz (1) pénzjutalom (1) Petőfi (1) plus size (1) Pogány Anikó (1) poli (3) poliamoria (3) politika (13) politikai korrektség (5) politikus (2) populáris kultúra (2) pornó (4) pozitív (2) Pride (2) princípium (2) privilégium (1) Prizma (2) Prizma közösség (2) propaganda (1) prostitúció (1) pszichés betegség (2) pszichiátria (1) pszichológia (15) PTSD (1) publikálás (1) puszi (1) Puzsér (1) Puzsér Róbert (2) queerfeminizmus (1) rabszolga (1) rabszolgatörvény (2) ragadozó (1) rák (1) rámpa (1) randevú (1) randi (1) raptor (1) rasszizmus (13) referendum (1) reklámok (1) rendőr (1) rendőrautó (1) rendőrök (2) rendőrség (2) rendszer (9) rendszerkritika (13) rendszerváltás (2) rénszarvas (1) reproduktív jogok (2) Rétvári Bence (1) Reuss András (1) ringat (1) rivotril (1) rokkant (2) rokkantsági ellátás (1) Románia (1) roma nők (1) sajtószemle (1) Sárosdi Lilla (1) scarcity (1) segély (2) sexual education (2) sex ed (2) Simone de Beauvoir (1) slam poetry (1) slutshaming (3) sorfal (1) sorozat (1) stand-up (1) statisztika (1) stimuláció (1) Stockholm (1) Svédország (1) szabad (1) Szabadnem csapat (4) szabadság (4) szabad szoftver (1) Szakállas Katalin (1) szakdolgozat (1) szálló (1) Szeged (2) szegénység (7) szélsőjobb (1) személyes határok (1) személyiség (1) szerelem (3) szerelmi csalódás (1) szerencse (1) szerencsés fiú (2) szeretet (2) szeretetünnepe (2) szeretkezés (1) szerkesztőség (1) szex (24) szexedukáció (5) szexizmus (11) szexológia (8) szexrandi (1) szextippek (3) szexuális egészség (4) szexuális erőszak (16) szexuális felvilágosítás (7) szexuális izgalom (3) szexuális kényszerítés (6) szexuális önrendelkezés (6) szexuális vágy (5) szexuális zaklatás (1) szexualitás (5) szexus (1) Szigetvári Kórház (1) szimpátiatüntetés (1) Szíria (1) szocializáció (2) szociológia (2) szolidaritás (4) szopás (1) szoptatás (1) SZTE (1) sztereotípiák (7) szülés (2) szülészeti erőszak (1) szülesztés (5) szülő (9) takarító (1) találmányok (1) társadalmi nem (5) társadalom (68) társasjáték (1) télapó (1) tenger (1) terf (11) terhesség (2) terhességmegszakítás (1) termosz (1) testi autonómia (2) testi önrendelkezés (4) testkép (3) testvériség (1) tévedés (1) téved miniszterelnök úr (1) Thomas (1) tiktak (1) tiktaktiktak (1) tippek (4) tisztelet (1) tizenévesek (5) többszerelműség (3) több mint kettő (1) tök (1) tökön rúg (1) tökön rúgás (1) történelem (13) törvény (2) továbbképzés (1) toxikus maszkulinitás (1) transzfeminizmus (7) transzfóbia (4) transzgender (19) transzkritikus (4) transzneműség (43) transz férfi (6) Trans Film Fest (1) tranzíció (nemi átmenet) (1) tréning (1) troll (3) Trump (1) trump (1) túlfogyasztás (1) túlnépesedés (1) túlóra (1) tüntetés (5) Túró Rudi (1) twitter (2) unborn (1) ünnepek (1) unoka (1) unoka szülés (1) USA (6) Utah (1) Utah állam (1) utazó (1) utca (1) utcai zaklatás (2) utcán élés (1) üveggömb (1) vagina (2) válasz (2) választás (3) választás2018 (1) van egy álmom (1) városi libsi (1) védekezés (1) vegetáriánus-vegán (1) vélemény (5) velemismegtörtént (3) velociraptor (1) vetélés (1) vicc (1) video (2) videoblog (3) viking (1) vírus (2) vita (2) vitakultúra (3) vlogger (1) vonat (1) wikipédia (1) womens march (1) Young Feminist (1) zaklatás (2) zsákfalu (2) Zuzana Čaputová (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása